Brød Opskrifter Snacks

Ølandshvede knækbrød

Engang imellem når jeg ikke har tid til at bage gærhævet brød fordi der skal gøres et eller andet grundigt rent i mit lille vuggestuekøkken, rører jeg i stedet for en knækbrødsdej sammen. Den hæver ved hjælp af lidt bagepulver og tager kun omkring 20 minutter at lave, fra start til slut. Og så er den et stort hit både blandt børn og voksne. Det er lige før jeg bliver nød til at holde vagt ved dem, for ellers forsvinder en god femtedel af dem inden det er tid til at børnene skal spise dem. Slemme pædagoger! 😉 Jeg kan ikke selv tage æren for opskriften og kan desværre heller ikke give æren videre. En af mine to mindre søstre havde bagt dem til hendes fødselsdag og hun havde så vidt jeg ved fundet opskriften på internettet.Normalt bager jeg knækbrødene med helt almindeligt fintmalet hvedemel. Men jeg havde købt lidt forskellige special mele hjem fordi jeg bager gærbrød hver dag og nyder at have en masse forskellige ingredienser at vælge imellem. Forhandleren jeg bruger har mange af AURION’s mele af skønne gamle kornsorter, der i blandt ølandshvede. Ølandshvede  er meget nært beslægtet med spelt og har et højt protein- og glutenindhold. Det er rigt på næring og smag. Og så fungerede det rigtig godt i opskriften her. Melet jeg brugte er af den grove type hvor 13% af skaldelene er frasigtet, så knækbrødene får også et løft kostfibermæssigt.

Ølandshvede knækbrød

Giver to bageplader fuld

3 1/2 dl groft ølandshvedemel

1 dl finvalsede havregryn

4 dl frø/kerner (jeg brugte 1 1/2 dl solsikkefrø, 1 1/2 dl sesamfrø og 1 dl græskarkerner)

1 lille tsk salt

1 lille tsk bagepulver

1 dl olie (gerne oliven)

2 dl koldt vand

Forvarm ovnen til 200 grader, varmluft.

Bland alle de tørre ingredienser sammen med en gaffel. Tilsæt så olien og blandt det godt sammen. Nu skal vandet tilsættes af to til tre omgange. Det er ikke sikkert at det hele skal bruges. Det afhænger af melets vandindhold. Jeg plejer dog at bruge nærmest det hele. Bland så godt rundt med gaflen så dejen samler sig og del herefter dejen i to. Du skal ikke lade dejen stå før du går videre. Det gjorde jeg en dag og det resulterede i smulder i stedet for knækbrød. Jeg tror det er fordi bagepulveret begynder at virke så snart det kommer i kontakt med væske, men ved det faktisk ikke. Kort sagt: gå straks videre i processen.

Kom begge dele dej på hvert deres stykke bagepapir og pres dem ud i små firkanter på cirka 7×7 cm. Tag så endnu et stykke bagepapir, to i alt, og læg dem ovenpå de to stykker dej. Nu skal du bruge en kagerulle til at rulle dejen jævnt ud. Det skal fylde nærmest hele papiret. Når begge stykker dej er rullet fladt ud fjerner du det øverste stykke bagepapir og bruger en skarp kniv eller en gammeldags persillehakker til at dele dejen op i passende stykker.

Nu skal de i ovnen og have ret præcist 15 minutter. Hold øje med dem undervejs. Det kan lige pludselig gå hurtigt og så brænder de altså på. Og det er ville jo være trist! 🙁 De er brændvarme når de kommer ud af ovnen og stadig lidt bløde i det, men efter 15 minutter maksimum er de sprøde, lune og en himmerigsmundfuld!

De er bedst samme dag som de er bagt. Kernerne, frøene, havregrynene og det gode mel gør at de virkelig smager af noget samtidig med at de bugner af sunde fedtstoffer, kostfibre og mineraler. Prøv dem! Du vil ikke fortryde det. 🙂

Namaste!

Relateret indhold

2 kommentarer

  • Besvar
    Christina
    28. februar 2012 at 21:50

    Jeg elsker bare denne opskrift! Jeg har bagt dem nok snart 50 gange!!;)

    • Besvar
      Mia
      28. februar 2012 at 22:03

      Hej Christina

      Hvor fedt at du har fundet en opskrift herinde, som du virkelig får brugt. Tak fordi du delte det, det er jeg virkelig glad for at høre! De er altså også bare super lækre. 🙂 😉

      Kh Mia

    Skriv en kommentar

    Tilmeld dig nyhedsmailen
    Så får du besked når der er nyt