Ikke kategoriseret

5 “planlæg dig til sundhed”-hverdagstips

Planning-for-health1

Kender I det der med at hverdagsmaden ofte bare er noget der skal overstås så hurtigt og med så lidt opvask som muligt? For mit vedkommende er det første gang i mit 30 år lange liv, at jeg arbejder 30 timer om ugen. Jeg har aldrig prøvet at arbejde så mange timer det samme sted før. De uger hvor jeg underviser i vegetarisk madlavning bliver det så til endnu flere timer i alt (skræmmende tæt på 50), og det forstærker blot min udfordring med at have overskud til at lave god hverdagsmad til mig selv.

Mit arbejde består i, sammen med to super søde damer, at lave to til tre måltider (formiddagssnack, frokost og eftermiddagssnack) til mere end 150 børn mellem 0 og 6 år, plus pædagogiske måltider til de voksne som passer på dem mens deres forældre er på arbejde. Det er mig der står for stort set al planlægning, menulavning og indkøb, så det bliver ind imellem ret meget også at skulle gøre alt det for min egen husholdning (også selvom jeg “bare er mig”). Det er pænt meget mad. 😉 For mig betyder det at jeg professionelt laver mad til andre “desværre” bare ofte, at jeg har mindre overskud til at fortsætte med at lave mad (og ikke mindst fortsætte med at vaske op, da jeg ikke har en opvaskemaskine) når jeg kommer hjem, og gerne vil lavet noget andet.

Det tager dog ikke mange dage med underskud af god mad i maven (jeg synes selvfølgelig at der bliver lavet god mad på mit arbejde, men børnemad er bare ikke altid Mia-mad), før regnestykket slet ikke går op og jeg er alt for træt, alt for irritabel og jeg alt for let bliver ked af det: jeg er en lettere deprimeret Mia hvis jeg ikke får god (Mia-)mad. 😉 At prioritere min egen hverdagsmad lavt giver altså et ret så IKKE-bæredygtigt resultat og derfor har jeg virkeligt forsøgt at planlægge mig ud af det. For ja, jeg tror virkeligt på at planlægning er nøglen til sund, nærende og nem hverdagsmad. I hvert fald er det sådan for mig, at jeg spiser mad der er mindre sundt for mig hvis jeg ikke planlægger mig til sundhed. At have diverse gode sager, som er nemme at gå til, på frost, på køl og i skabe, låser op for velvære-overskuds-bæredygtighed for mig. Samtidigt får jeg også god energi af at finde på lækre retter og jeg elsker faktisk at lave mad, så det er noget jeg mener jeg bør give prioritet på trods af mit madlavningsprægede arbejde.

Hvis der er andre der kan nikke genkendende til meget eller lidt af det jeg skriver, og holder I ligesom mig af at lave en hel del mad fra bunden af, selv, så kan det være I vil få glæde af mine… 

5 “planlæg dig til sundhed”-hverdagstips:

 1. Hav udstyret i orden

  Jeg kan ikke undvære min high-speed blender til at lave smoothies og mandelmælk i, og min brødrister bruger jeg til at give nyt liv til brød der er blevet lidt tørt og trist. Derudover bruger jeg dagligt min kaffebønnekværn, min køkkenvægt og min elkedel, og ugentligt min slow juicer og stavblender. Find ud af hvilket udstyr du har brug for og råd til.

 2. Hav basislageret i orden

  Mine basisfavoritter er frosne bananer, økologisk smør, mandler, cashewnødder, runde brune ris, kokosolie, en form for nøddesmør, rigeligt med avocadoer, frosne grønne grønsager som grønkål, broccoli og spinat, fuldkorns nudler og pasta, havregryn, hirse, hel boghvede, tomat på glas, hvidløg, hampe-proteinpulver (jeg kunne blive ved og tænker at skrive mere om det her i fremtiden).

 3. Beslut dig for hvad du vil lave selv og hvad du vil købe dig til

  Jeg køber altid rugbrød hos en eller anden økologisk bager. Grovboller bager jeg selv. Måske jeg engang bliver en ferm rugbrødsbager, men det er jeg bestemt ikke lige nu. 😉 Lige sådan ville jeg gerne lave min egen sauerkraut og andre mælkesyregærede grønsager, men jeg har besluttet at det er noget jeg må eksperimentere med engang i fremtiden, når det virker oplagt. Derimod er jeg ved at være der hvor jeg har en hjemme-kombucha-brygning fint i gang.

 4. Afsæt 1-2 timer, 1-2 dage om ugen, til at tilberede diverse basis-“retter”

  Jeg har haft succes med at tilberede en liter mandelmælk (af smuttede mandler og hvor jeg ikke sir mandelpulpen fra), lave en stor portion dadelkugler, blende en dej til pandekager/vafler, koge en grydefuld runde brune ris og en med sorte linser, lave en koncentreret tomatsovs, fryse omkring 10 modne bananer i fryseposer af 2 stks plus et stort bundt grønkål i poser af cirka 80 gram, og bage en portion grove boller, fordelt på to dage. Så har jeg hurtigt kunnet blende (grønne) smoothies til morgenmad, bage en vaffel eller to som efter-arbejde-snack, riste en bolle og spise den med nøddesmør, lave en lækker panderet af blandt andet ris, linser, karry, kokosmælk, ingefær, tamari, gulerod og hvidløg til aftensmad, og en anden aften koge en portion fuldkorns pasta og spise den med tomatsovs og en lækker øko ost til (igen, jeg tænker at skrive mere om det her i fremtiden 🙂 ). Sund mad kræver en vis tidsinvestering.

 5. Opbyg personlige rutiner som gør sunde måltid lettere for dig

  Har du en masse tid om morgenen eller kun meget lidt? Hvordan med din frokost, består den af en madpakke der gerne skal smøres dagen inden? Jeg har personligt en indre rebel som gerne stritter imod rutiner, men nu hvor jeg møder 7.00 de fleste morgener kan jeg begynde at se store fordele ved mere eller mindre mekanisk at følge de samme trin hver morgen. Som en del af min morgenmads-rutine har jeg fundet frem til at jeg trives med fire primære kombinationer; 1. smoothie (altid med nøddesmør, (hampe-)proteinpulver og/eller hørfrø olie) + kaffe, 2. rugbrødsmad med avocado eller æg stegt i rigeligt ghee eller kokosolie med agurk eller anden grønsag til, eller noget frugt + kaffe, 3. vaffel eller pandekage med nøddesmør eller økolgisk smør og frugt + kaffe, 4. grød (eventuelt tilsat et æg det sidste minut af kogetiden) med smør, nøddesmør og/eller hakkede nødder, samt frugt + kaffe. A l t i d “+ kaffe”. 😉 Mit fokus er om morgenen på gode kulhydrater og godt med protein og fedt.

Jeg er nysgerrig! 🙂 Hvor lidt eller meget planlægger du – og hvad er dine erfaringer med at planlægge hvis du gør det eller har gjort det?

Namaste!

Relateret indhold

2 kommentarer

 • Besvar
  Louise k
  28. januar 2016 at 11:51

  Først: hvor er det skægt… Og i øvrigt dejligt at støde på din blog.
  For et par uger siden stødte jeg på “dig” i et Kursuskatalog og bemærkede det du laver. Så forleden gennem sustain Daily og nu tænkte jeg så at jeg måtte ind og se hvad du laver… Og det første indlæg jeg læser, er så det her… Det er skægt, fordi jeg selv laver mad (alene) til 50 børn hver dag. Og jeg ved præcis hvordan du har det. Så det er fedt at læse om en anden med samme følelse.
  Nåh, jeg tror jeg ligner dig meget mht dine råd. Jeg gør stort set det samme… Men med en ti årig, og to på 6, har der sjældent været prioriteret tid til at forbered i forvejen, som indie punkt 4. Det vil jeg dog tage med mig nu, og forsøge at gøre til en vane.

  Men et godt råd er jo også at kæbe ind en gang om ugen, og på den måde sikre at man har hvad man skal bruge til hele ugen… Så skal man ikke stå der hver dag og tage stilling. Det elsker jeg at være fri af.

  Jeg ser frem til at følge dig.
  Kh louise kronborg

 • Besvar
  Ugens opskrift #13: VERDENS BEDSTE BRUNE RIS - mia-mad.dk - en grøn madblog mia-mad.dk – en grøn madblog
  30. marts 2016 at 05:03

  […] forlængelse af mit indlæg med 5 “planlæg dig til sundhed”-hverdagstips, vil jeg i dag dele lidt mere om en af de basisretter som jeg ret ofte har på køl, nemlig kogte […]

 • Skriv en kommentar

  Tilmeld dig nyhedsmailen
  Så får du besked når der er nyt