Hovedretter Opskrifter

Æggekage med ovnbagte rodfrugter og frisk tomatsalsa

Jeg er så heldig at kende indtil flere der selv har høns. I sidste uge var jeg på besøg hos min farmor og farfar, som har fire røde amerikanere gående i baghaven. De bliver puslet om, snakket med, har jord at skrabe i, pinde at sove på, og bliver fodret så rigeligt, hver dag. De har hvad jeg vil kalde et rigtig godt hønseliv. Nogle få år tilbage var jeg meget striks veganer og havde derfor også valgt æg fra. Jeg kan faktisk godt huske hvad det var der fik mig til at bruge æg igen, sådan “for real”: det var pandekager. Dem ELSKER jeg og det har været noget af en kamp for mig at lave dem veganske. Efter at have lavet dem med æg en dag, for at prøve det, var jeg straks omvendt. Det var ikke fordi jeg var sikker på at jeg ville fortsætte sådan, men lige i dét øjeblik gav det bare så god mening at bruge æg. Og det skulle vise sig at hænge ved, for jeg kan godt lide smagen af æg. MEN! Jeg spiser kun økologiske æg eller æg fra høns jeg så at sige “kender”. Dyrevelfærd er stadig ekstremt vigtigt for mig…

Æggekagen her blev til en dag hvor jeg havde en god portion ovnbagte rodfrugter – gulerødder, bolsjestribet rødbeder og kartofler i olivenolie, citronsaft plus lidt af skallen og salt – tilovers fra aftenen før. Jeg har før lavet det med kartofler som jeg har kogt lige før de kom ned i æggemassen, men jeg må sige at næste gang jeg bager rodfrugter, så laver jeg en ekstra stor portion, for retten her er intet mindre end et hit! Det er hurtig og meget velsmagende (reste)mad.

Æggekage med ovnbagte rodfrugter og frisk tomatsalsa

Til 2 personer

Tomatsalsaen:

2 spsk god olivenolie

Saften af 1/2 citron

1/2 tsk fint havsalt

1/4 tsk rørsukker

Friskkværnet sort peber efter smag

3 mellemstore solmodne sommertomater

1/4 almindeligt løg (rødløg fungere også godt her)

2-3 fed hvidløg

1/4 eller mere frisk rød chili befriet for kernerne (hvor meget afhænger af din smag og chiliens styrke)

Kom olie, citronsaft, havsalt, rørsukker og peber i en dyb tallerken og pisk det sammen til dressingen er cremet. Skær tomaterne ud i mellemsmå tern,hak løg mellemfint og hvidløg og chili meget fint, og bland alle grønsagerne i dressingen. Vend forsigtigt, men grundigt rundt og lad den så stå og trække mens du laver æggekagen. Salsaen har nemlig godt af at få lidt tid til at “sætte sig”, men kom den IKKE i køleskabet. Tomater bør i det hele taget aldrig opbevares på køl, det ødelægger deres smag.

Æggekagen:

2 til 3 dl ovnbagte rodfrugter (helst fra aftenen før)

4 æg

Cirka 1/2 dl usødet sojadrik

1/2 tsk salt

Friskkværnet sort peber efter smag

Forvarm ovnen til 200 grader, varmluft.

Start med at komme rodfrugterne på en pande som du tænder for varmen under – skru op på højeste blus. Du skal helst bruge en pande der kan tåle at komme i ovnen. Rodfrugterne skal varmes igennem, eventuelt så meget at nogen af dem får en sprød stegeskorpe.

Imens pisker du æggene, sojadrikken, saltet og peber sammen. Når rodfrugterne er varmet igennem (og nogen af dem måske er blevet lidt sprøde) hældes æggemassen over. Skru med det samme ned for varmen, til mellemvarmt, og lad det hele få omkring 5 minutter. Bunden af æggekagen skal blive gylden, mens toppen stadig er forholdsvis flydende som på billedet her.

Så tager du panden og kommer den i ovnen – lågen skal lukkes. Hvis din pande ikke kan tåle varmen derinde så vend forsigtigt æggekagen på panden og give den 5 minutter mere. Men det bedste resultat får du altså ved at bage den færdigt i ovnen. Overfladen puffer let op og i det hele taget bliver æggekagen meget mere luftig i det. Den skal ikke have mere end cirka 5 minutter, så er den klar.

Server æggekagen og salsaen med lunt brød, koldt smør eller plantemargarine, og eventuelt to kolde øl. Så er der dømt lækker (reste)sommermad!

Namaste. 😀

 

Relateret indhold

4 kommentarer

 • Besvar
  Wanda
  5. august 2012 at 11:15

  Uhmmm tror jeg skal anskaffe mig en stegepande, som kan gå i ovnen 🙂
  Har ofte brugt rester til æggekage, men vendt den på panden i mindre dele.

  • Besvar
   Mia
   6. august 2012 at 08:11

   Det vil du ikke fortryde! 🙂

 • Besvar
  Maria E.
  21. januar 2013 at 23:50

  Nøj, hvor jeg glæder mig til at prøve denne opskrift – den lyder bare super dejlig. Tak for en god blog! 🙂

  • Besvar
   Mia
   25. januar 2013 at 12:21

   Hej Maria E.

   Mange tak for din besked og fordi du læser med. Dejligt hvis du kan få glæde af opskrifterne herinde. 🙂

   God weekend!

  Skriv en kommentar

  Tilmeld dig nyhedsmailen
  Så får du besked når der er nyt