Anmeldelser Madkultur Produkter

At være en madnørd: Lidt om min kaffeverden

Det er nok ikke nogen hemmelighed at jeg elsker chokolade. I forrige uge var jeg på jagt efter en ny økologisk variant fra Brasilien der går under produktnavnet AMMA Chocolate, som jeg var så heldig at finde et tilbud på i Magasin Mad&Vin: 150 kroner fattigere og 4 plader chokolader rigere blev jeg. 😉 Men så er der også til små intense smagsnydelser i mange dage bagefter. Kaffe er begyndt at kravle op af stigen fra at være noget som jeg godt kan lide men ikke interesserede mig så meget for, til noget jeg er begyndt at blive meget fascineret af, ikke mindst fordi jeg har været så heldig at få bogen ‘God kaffe – Grundbog for kaffeelskere’ som jeg har læst fra ende til anden. 

AMMA-chokolade

 

Der kommer nok et indlæg om chokoladerne en dag snart, for der er meget godt at fortælle om dem. 🙂 Det er så vidt jeg ved disse fire varianter man kan få i Danmark indtil videre: 60%, 75%, 85% og 100%.

Nå, men min spirende interesse for kaffe fik mig til at sætte en kaffemølle på ønskelisten til jul i år. Jeg var så heldig at ende med tre gode maskiner hvoraf jeg valgte en der havde en keramisk kværn og samtidigt kunne passe ind i mit lille bitte køkken. En iCoffee Coffee Grinder, i mærket C3 Scandinavian Lifestyle. Så vidt jeg husker er den købt i Kop&Kande.

Kaffemoellen

Det er muligt at indstille den til at kværne op til en værdi af ni, som giver den grovestmalede kaffe. Jeg har kunnet læse mig frem til at det er meget forskelligt hvad værdierne for kværningsgrad betyder, men jeg bruger i hvert fald altid den højeste værdi – ni, da jeg brygger på stempelkande.

Vejning

Jeg vejer altid min kaffebønner. Her skal jeg bruge kaffe til 3 dl vand og vælger derfor 10 gram kaffebønner. Normalt siger man 14 gr til 3 dl vand (7 gr kaffe til 1,5 dl vand), men kaffebønnerne jeg her bruger synes jeg giver en for kraftigtsmagende kaffe ved brug af 14 gr kaffe til 3 dl vand.

Når jeg så skal brygge lader jeg ALTID det kogende vand køle af i 1-2 minutter, for at sikre mig at det har en god temperatur. Så måler jeg det af i et decilitermål, sætter mit stopur på 4 minutter og tænder det, hælder vandet over kaffen, rører rundt med noget i træ (husk at det ikke anbefales at bruge metalredskaber i en stempelkande) og lader så kaffen brygge. Når tiden er gået rører jeg igen rundt og kommer først nu stemplet på kanden og trykker langsomt ned.

Kaffekanden

 

Nogen dage varmer og skummer jeg også noget sojadrik i min elskede mælkeskummer fra Bialleti.

Milk-frother3

Den har to “filtrer” til at lave skum med og gør at resultatet bliver uimodståeligt skummet og cremet. 🙂 Den kan KUN anbefales. Jeg varmer også nogen gange (usødet) sojadrik i den som jeg skummer og med samme røre sammen med 15-20 gram hakket chokolade plus en lille teske honning eller rørsukker. Mums! Jeg købte min på amazon.co.uk til cirka 200 kroner inklusiv forsendelse. Det er værd at nævne at jeg altid forvarmer den med kogende vand fra elkedel, og at den skal fyldes mindst 1/3 og ikke meget mere end 1/2 for det bedste skum og det mindste svineri. 😉

Milk-frother2

 

Det var et indblik i min kaffeverden. 🙂 Tror snart jeg skal lege lidt med noget filterkaffebrygning.

HUSK at du stadig kan nå at deltage i min kogebogskonkurrence!  

Hav en fortsat god onsdag. 🙂

Namaste.

Relateret indhold

2 kommentarer

 • Besvar
  Kreativ instant kaffe
  25. maj 2013 at 09:26

  […] til at det har taget mig noget tid rigtigt at få smagt på kafferne er nok at jeg er blevet lidt vild med at kværne kaffebønner selv og har haft meget sjov med at eksperimentere med forskellige bryggemetoder. Dog havde jeg fra […]

 • Besvar
  Test af instant kaffe fra Little’s Coffee og opskrift på milk shake med vanille kaffe og banan is « mia-mad.dk – en vegansk og vegetarisk madblog
  5. juni 2013 at 08:31

  […] til at det har taget mig noget tid rigtigt at få smagt på kafferne er nok at jeg er blevet lidt vild med at kværne kaffebønner selv og har haft meget sjov med at eksperimentere med forskellige bryggemetoder. Dog havde jeg fra […]

 • Skriv en kommentar

  Tilmeld dig nyhedsmailen
  Så får du besked når der er nyt