Morgenmad Opskrifter Snacks Vegansk

Blogindlæg nummer 200 – og en opskrift på chiagrød med banan og kokosmælk

Det er efterhånden et godt stykke tid siden jeg skrev det første blogindlæg til mia-mad.dk. Den 17. august 2010 delte jeg nemlig en opskrift på “rene hænder” boller, en opskrift som jeg selv vender tilbage til igen og igen. I dag, den 2. marts 2014, vil jeg endnu en gang gerne dele en opskrift med alle jer der læser med, men jeg vil også gerne afsløre at der snart kommer en herlig giveaway her på bloggen, som The Coffee Collective generøst har gjort mulig for mig at afholde. De har nemlig givet mig en posefuld af lækkerier, som snart bliver en heldig læsers, så jeg kan fejre indlæg nummer 200 med maner! Læs med i den kommende uge for alle detaljerne. 🙂

Inden opskriften kommer vil jeg også gerne skrive mange, mange, mange tak til dig der læser med. Jeg elsker min lille online kreative legeplads her, hvor jeg kan “snakke” med nogen af jer ved hjælp af mails og kommentarer, og hvor jeg kan skrive og dele lige det jeg allerhelst vil. Den positive respons jeg får fra jer der læser med er en enorm motivation! Tak! 😀 Jeg håber at mia-mad.dk kommer til at fylde endnu mere i mit liv når jeg i juni i år, hvis alt går godt, afslutter min 2-årige kandidatuddannelse i Integrated Food Studies. Der er sket meget siden den dag i 2010 hvor jeg trykkede “Udgiv” på mit første indlæg, og jeg er meget taknemmelig for alle de oplevelser som bloggen har ført med sig. Jeg er ret så spændt på hvad fremtiden bringer.

Opskriften her er på en kold grød, lavet med ingredienser der er sprængfyldt med næring og energi. Faktisk er grøden en sand sundhedsbombe, som også gør det lidt lettere at få en god og mættende morgenmad på travle morgenen, for den skal nemlig røres sammen aftenen inden du spiser den. Smart, ikke? Man kan også røre den sammen om morgenen og nyde den som eftermiddagsmad, for eksempel efter træning. For veganere og vegetarer der ikke spiser fisk, er det værd at bemærke at grøden bidrager med et ordentligt skud omega-3 fedtsyrer, som det ellers ikke er så nemt at finde gode kilder til i planteriget. Chiafrø indeholder dem til overflod, ligesom de små kraftfulde frø er en god kilde til vegetabilsk protein og kostfibre.

Chia-1

Chiagrød med banan og kokosmælk

Til 1 person

1 lille banan eller 1/2 stor (jeg kan bedst lide at bruge bananer til denne opskrift som er modne, men ikke er begyndt at få små brune pletter – de er derimod perfekte at fryse til smoothies)

2 spsk chiafrø

1/3 dåse kokosmælk hvilket svarer til cirka 1 1/3 dl (jeg elsker Irma’s økologiske eller Coop’s Änglamark)

1/4 tsk ren vanijlepulver

1/8 tsk stødt kanel

1/16 tsk fint havsalt 

Mos bananen ned i en dyb tallerken. Pisk chiafrøene i sammen med kokosmælk, vaniljepulver, stødt kanel og salt. Dæk tallerkenen med en anden tallerken eller madfilm. Stil den i køleskabet natten over.

Chia-2

Du kan vælge at sætte nogle nødder, kerner eller andet i blød nu også, og bruge som topping. Jeg kan godt lide at toppe min chiagrød med 1 spsk solsikkekerner og 1 spsk mandler, eller 1 spsk hel boghvede i stedet for solsikkekernerne. Dem kommer jeg i et glas, hælder godt med koldt vand på dem, og stiller dem i vindueskarmen natten over. Om morgenen kassere jeg vandet, skyller jeg dem og kommer dem ovenpå grøden, eventuelt sammen med 1/2 æble, der har lidt syrlighed i sig som balance til den dejligt søde grød. Ved at sætte frø, kerner og nødder i blød, aktiveres de så de er nemmere at fordøje og de gode næringsstoffer dermed bliver nemmere for kroppen at bruge. Det gør også noget ret godt for hvordan de smager, i hvert fald i følge mine smagsløg. Det er et hit!

Jeg drikker gerne en kop te eller kaffe til og er efterfølgende mæt i mange timer.

Chia-3

Namaste!

Relateret indhold

1 kommentar

 • Besvar
  Vinderen af kaffebog og kaffebønner fra The Coffee Collective er fundet! « mia-mad.dk – en vegansk og vegetarisk madblog
  18. marts 2014 at 13:27

  […] er vinderen af den giveaway jeg afholdt, fordi jeg fejrede at jeg havde skrevet blogindlæg nummer 200, fundet. Jeg brugte random.org til at trække lod og det var Anne der var den […]

 • Skriv en kommentar

  Tilmeld dig nyhedsmailen
  Så får du besked når der er nyt