Dip, dressing & diverse Hovedretter Opskrifter Pålæg

“Bøffer” af tofu og skyr-aioli

Inspiration kan komme mange steder fra. Her til jul har jeg fået to skønne kogebøger – den ene er Claus Meyer’s ‘Chokolade’ og den anden Tina Scheftelowitz’s ‘Suveræn Suprise’som jeg med største fornøjelse læser og har læst. De kan begge to anbefales! Derudover har jeg også læst Coffee Collective’s (ja, den er altså også suveræn) ‘God Kaffe – Grundbog for kaffeelskere’, som jeg har planer om at skrive et indlæg om i forbindelse med et lille indblik i min personlige kaffeverden snart (men jeg skal llliiigggeee have købt en ny stempelkaffekande da jeg fik smadret min i morges 🙁 ). Så “stay tuned” som man siger. 😉 Til daglig læser jeg også mange blogs, deriblandt ‘A Tasty Lovestory’ bag hvilken der står en dansk pige der er bosat i Århus og som læser en bachelor i Ernæring og Sundhed. Det er en smuk blog med mange gode opskrifter og jeg synes det er sjovt at følge én der læser det samme som jeg har gjort.

Jeg blev inspireret af Josephine fra A Tasty Lovestory til at lave en skyr-aioli og nogle “bøffer” efter at have læst dette indlæg, men det skulle selvfølgelig være 100% vegetarisk. Og valget faldt på tofu-bøffer. Tofu kan løbes i langt de fleste helsekostbutikker men det er også så heldigt at mange IRMA’er fører en udmærket tofu. Jeg holder meget af tofu, da det kan bruges til mange sjove ting, det smager godt (bare man smager det til), og så er det en rigtig god kilde til proteiner.

Sådan her ser det ud i emballage.

Og sådan her uden. Man skal kasere den væske som det er omgivet af.

“Bøffer” af tofu

Til 2 personer

Lille løg

250 gr tofu

1,5 spsk sojasovs

2 spsk gærflager

1/2 tsk urtesalt

2 tsk kikærtemel

1 tsk herbes provence

Olivenolie til stegning, 1-2 spsk

Skær løget over i fire og hak det mellemfint – jeg bruger min minihakker. Dræn vandet fra tofuen og skær også den i fire stykker. Kom den ned til løget og blend til tofuen begynder at samle sig. Tag så kniven op af minihakkeren og brug en ske til at røre de resterende ingredienser i UNDTAGEN olien. Hvis du ikke kan finde kikærtemel, så brug en nogenlunde tilsvarende mængde rasp og/eller fine havregryn og sigtet spelt/hvedemel. Lad nu farsen stå og hvile i omkring 15 minutter.

Tænd ovnen på 200 grader. Varm rigeligt med olie op på en stor pande og form bøfferne med en spiseske. Pres farsen godt sammen så bøfferne bedre holder sammen. Giv dem 2-3 minutter på hver side og steg dem så færdig i ovnen, hvor de skal være i 10-15 minutter. Denne fremgangsmåde sikre at de før en sprød overflade men at de ikke bliver for mørke.

Bøfferne egner sig godt i en burger smurt med aioli, med kold kartoffelsalat, sammen med en god tomatsovs plus brune ris plus en lækker salat, kolde som pålæg med sennep på en rugbrød…og så videre. 😀

Skyr-aioli

2 fed hvidløg

2 tsk majonæse

6 tsk skyr

1/2 tsk urtesalt (jeg bruger Herbamare)

Pres hvidløggene og rør dem sammen med de øvrige ingredienser. Jeg forestiller mig at man nemt kan skifte majonæse ud med vegansk majonæse (som kan fås i mange helsekostbutikker) og skyren med sojayogurt. Måske der så skal tilsætte lidt friskpresset citronsaft da skyr er ret syrligt i smagen.

Smag til og server sammen med speltsalat (OPSKRIFTEN FØLGER en af de kommende dage:)), kogte gulerødder, bagte og flåede røde snackpeberfrugter, ristede groft brød og tofu-bøffer. Denne kombination kan jeg i hvert fald stå 100% inde for. 😉

God mandag til alle der kommer forbi. Vi læses ved. 🙂

Namaste!

Relateret indhold

5 kommentarer

 • Besvar
  Lene
  14. januar 2013 at 12:15

  Hej Mia.
  Disse vege-bøffer vil jeg helt klart prøve snarest. Det er en god måde at bruge tofu på, ser det ud til.
  Jeg nyder meget at bruge tofu med smag – især basilikum-tofu er skøn, men jeg er også glad for den røde med en slags italiensk islæt.
  De er begge lækre i tern i salater, for at give lidt fylde og naturligvis proteiner.

  GOD DAG fra Lene

  • Besvar
   Mia
   14. januar 2013 at 12:27

   Hej Lene

   De smager ret godt hvis jeg selv skal sige det. 😉 Tak for tips til ekstra fyld i salater – det vil nok være lækkert i den spelt(kerne)salat som der kommer en opskrift på her på bloggen på onsdag. Jeg kan rigtig godt lide at skære tofu med smag i små tern eller tynde skiver og så stege dem helt sprøde i olie. Mmm… 🙂

   God mandag Lene!

 • Besvar
  Speltsalat « mia-mad.dk – en vegansk og vegetarisk madblog
  16. januar 2013 at 05:00

  […] jeg lovede i mit forrige indlæg (og vist også nogle stykker før det;)) kommer der her en opskrift speltsalat, som er blevet en […]

 • Besvar
  Lene
  23. januar 2013 at 18:35

  Hej Mia.

  Jeg har lige lavet og spist disse tofu-bøffer som en del af min aftensmad.
  De smagte dejligt :))
  Jeg stegte dem dog færdig på panden og næste gang vil jeg komme dobbelt så meget kikærtemel i, for at få dem tl at hænge bedre sammen. For de skal helt sikkert laves igen her hos mig!
  Kunne også forestille mig at krydre med f.eks paprika, røget paprika, garam masala eller andet.

  Aftenhilsen fra Lene

  • Besvar
   Mia
   25. januar 2013 at 12:19

   Det lyder godt Lene. God idé med ekstra mel. Dejligt du får glæde af opskriften. Har også tænkt på sød paprika, måske lidt frisk finthakket tomat og hvidløg ville være lækkert. 🙂

  Skriv en kommentar

  Tilmeld dig nyhedsmailen
  Så får du besked når der er nyt