Hovedretter Opskrifter Vegansk

Bønner, løg og gulerod i tomatsovs

I dag er det er som de sidste mange ugers travlhed pludselig for alvor har indhentet mig. Mine 6-dages lange arbejdsuger fyldt op med kirkesang, undervisning af madlavningshold, studiegruppemøder, forelæsninger, løbeture, læsning, yoga, kærestetid, blogindlægsskrivning og mange andre dejlige ting undrer det mig heller ikke specielt meget at jeg føler mig noget udmattet lige nu. Nå, men i hvert fald var det en noget sløj Mia der her til aften slæbte sig ud i køkkenet for at lave aftensmad med de bønner som hun havde kogt tidligere på ugen. Kæresten er sammen med ‘drengerne’ men varmt mad skulle der altså til, selvom det mere var det varme vattæppe i den bløde sofa der lokkede.

Sjovt nok tog lysten til at dele den ret som jeg stod og fandt på lige pludselig fat i mig og jeg fandt kameraet frem. Derfor kommer der her en dejligt nem hverdagsret, som også sagtens kan laves med bønner fra dåse. Så ville jeg nok bare bruge en enkelt dåse – og huske at hælde væsken fra og skylle dem godt før jeg kom dem i gryden. Men jeg kan kun anbefale at man selv koger sine bønner, i USALTET vand. 😉 De smager altså bare bedre og så er det jo også en hel del billigere og venligere mod miljøet. Alle typer bønner skal stå i blød i rigeligt vand i mindst 8 timer og skal derefter koge fra 45 minutter til 1 1/2 time. Jeg gav de røde kidneybønner 1 time og de store farvede bønner 1 time og 15 minutter i, igen, rigeligt vand UDEN salt. Kommer du salt i tager det længere tid at få bønnerne møre.

Billederne er taget her til aften, så deraf kvaliteten.

Done-1

Bønner, løg og gulerod i tomatsovs

1 almindeligt løg

1 rødløg

2 fed hvidløg

Rød frisk chili efter smag 

1 gulerod

1 spsk kokosolie

1 stor tsk salt

2 1/2 dl kogte røde kidneybønner (cirka 150 gram)

2 1/2 dl kogte kæmpe bønner (cirka 150 gram – fås både hvide og i forskellige fine farver)

1 tsk sød paprika

Knivspids stødt kanel

1/4 tsk stødt spidskommen

1 tsk salt

1 dåse hakkede økologiske tomater

2 dl vand (du kunne også skifte halvdelen af vandet ud med rødvin) 

Eventuelt 1/2 – 1 dl kalamata oliven (målt uden sten)

Pil løgene og skær dem over på midten. Skær dem så ud i tynde skiver så de kommer til at se ud som på billedet nedenunder. Pil og hak hvidløget groft, og hak det stykke chili du gerne vil bruge meget fint. Skræl guleroden og skær den ud på langs og derefter i tynde skiver, som det også kan ses på billedet. 🙂

IngredienserVarm olien op i en gryde ved mellemvarme og kom løg, hvidløg og chili heri. Giv dem 10 minutter så de falder lidt sammen og begynder at tage farve. Tilsæt så gulerod og salt og lad det stege med i 2 1/2 minut. Tilsæt så resten af ingredienserne, undtagen olivenerne. Jeg havde ikke nogen oliven men det var det første jeg tænkte på da jeg smagte på retten igen, da jeg havde fået min portion over i en tallerken. OLIVEN. 😀 Det er jeg sikker på vil give retten et væsenligt og stort og smagfuldt løft. Trust me! (Jeg er så heldig at have en god portion tilbage, så der skal helt sikkert købes oliven i morgen – og wupti, så er endnu en lækker omgang aftensmad sikret.)

Beautiful-bean

Nu skal retten op at koge, hvorefter der skal skrues ned så den kan stå og småkoge i 30-40 minutter. Hak imens kalamata olivenerne groft. Kom dem i gryden, rør rundt, tag retten af varmen og smag så eventuelt til med mere chili (det er oplagt at bruge en stødt chili her i processen), sød paprika, stødt spidskommen og/eller stødt kanel og måske lidt salt.

Server din dejlige, varme, nemme og sunde hverdagsret rygende varm med grovpasta (husk at komme rigeligt med salt i vandet og sørg for at de ikke bliver alt for kogte, men får den der lækre ‘al dente’ konsistens – det lykkedes nemlig ikke mig i min tilstand af sygdom) hvilket var lidt trist.  Et generøst drys gærflager eller revet økologisk parmesanost vil også være lækkert her.

Close-up-bean

Jeg håber du får glæde af opskriften!

God weekend når du når så langt. Og skal vi så ikke alle sammen lige bede om godt vejr de kommende dage?

Namaste.

 

Relateret indhold

8 kommentarer

 • Besvar
  Mor
  8. marts 2013 at 12:07

  God bedring ! God Weekend ! Knus og kærlighed Mor

  • Besvar
   Mia
   8. marts 2013 at 12:48

   Tak søde, betænksomme mor! 🙂 Også god weekend til dig.

   Knus, Mia

 • Besvar
  Lene
  9. marts 2013 at 08:42

  Hej Mia.

  Først vil jeg ønske dig god bedring 🙂

  Jeg få lyst til at del min begejstring for en opskrift, jeg nu har lavert flere gang med stor fornøjelse:
  CHANA MASALA som jeg fandt på den norske blog http://www.veganeren.com.
  Det smager helt usædvanligt skønt og kan varieres på mange måder. Jeg har bl.a brugt forskellige bønner i stedet for kikærter ( for variationens skyld, selv om jeg holder meget af kikærter), og så plejer jeg at komme lidt grøntsager i også – f.eks. skivede porrer, små blomkålsbuketter eller grønne bønner.
  Desuden har jeg også leget lidt med krydderierne og prøvet at bruge tandoori masala i stedet for garam og en anden gang en blanding af tandoori og garam masala. Det hele har været yderst velsmagende.

  GOD WEEKEND (solen skinner her i Odense)
  Hilsen Lene

  • Besvar
   Mia
   10. marts 2013 at 13:15

   Tak skal du have Lene! Jeg må lige tjekke den blog der ud. Det er så skønt med sådan nogle opskrifter som kan varieres i det uendelige. 🙂 Håber du har haft en god weekend. God søndag i hvert fald!

 • Besvar
  Wanda
  10. marts 2013 at 08:54

  Uhmmm lyder lækkert, har udskrevet din opskrift og glæder mig til at lave den en af dagenen.
  Rigtig god bedring til dig.

  • Besvar
   Mia
   10. marts 2013 at 13:13

   Tak skal du have Wanda! Håber du får succes med retten. Jeg spiste resterne i fredags og kom en ordentlig omgang udstenede kalamata oliven i. Det var altså et hit. 🙂

 • Besvar
  Mr & Mrs T.
  22. august 2013 at 17:29

  Hej Mia… Rigtig lækre opskrifter, )

  • Besvar
   Mia
   23. august 2013 at 10:31

   Tak! 🙂

  Skriv en kommentar

  Tilmeld dig nyhedsmailen
  Så får du besked når der er nyt