Desserter Opskrifter

Chokolade ‘Cup’kager

Min kæreste elsker at spise kager – og jeg elsker at bage dem. Ikke fordi jeg har noget imod også at spise dem, det gør jeg også meget i, men jeg ville nok kun bage meget sjældent hvis det kun var til mig selv. For den største glæde ved mad oplever jeg når jeg deler den, og ved at dele den, med andre. Det er jo så hyggeligt at spise sammen. 😉 Og lidt hyggemad skal der til engang imellem. Jeg synes det er vigtigt at tænke “alt med måde”, også når gælder det sunde. Det vigtigste er at den mad vi vælger at spise smager godt og giver os nydelse, oplader os, giver os næring og bidrager til vores livsglæde. En hjemmebagt kage engang imellem, hvis man er til sådan noget, bidrager i hvert fald til min livsglæde.

Jeg har lige læst bogen Food Rules af Michael Pollan, som er en amerikansk journalist der har skrevet mange bøger om mad. Food Rules er en samling af over tres  madregler, nogle nye andre ældgamle, som fortæller om det at spise sundt. Michael Pollans korte version af bogen er: “Eat food. Not too much. Mostly plants.” Det kan oversættes til: “Spis mad. Ikke for meget. Mest planter.” Jeg har planer om at lave en anmeldelse af bogen her på siden, i den kommende tid. Men i hvert fald er Michael Pollan nok den person der har skubbet mig mest i retningen af en indsigt i, og om, vigtigheden af det at nyde sin mad. Det skal være en glæde at spise, ikke et puslespil af ernæringsbrikker eller et regnestykke af kalorier der skal gå op. Mad er ikke bare næringsstoffer, det er mad. Tofu er ikke bare proteiner og calcium, det er mad der har en speciel tekstur og smag, som kan give én en god oplevelse når man spiser det. At det så også er sundt, er ikke uvæsentligt,  men jeg tror faktisk det er vigtigt ikke at vælge at spise tofu hvis man synes det smager forfærdeligt. Det er i hvert fald en af mine madregler: spis mad der smager godt!

De her cupkager smager meget godt… Jeg har fundet opskriften på en af mine ynglings bloggeres hjemmeside og lavede bare en halv portion. Min fryser er for lille til cupkager der kommer i overskud. Opskriften er derfor en frit fortolket version af hendes.

Jeg vil først lige vise jer den mel jeg brugte til kagerne: Det er første gang jeg ser en pose kagemel i Danmark. I USA kan man købe mange forskellige typer mel, hvert med sit formål. Kagemel er kværnet på en måde der gør at det egner sig specielt godt til, ja, du gættede rigtigt, KAGER! 🙂 Jeg rev det nærmest ned fra hylden i IRMA da jeg så det, for det har jeg længe håbet kom i handelen i Danmark. Skærtoft Mølle er efter min mening et sindsygt sejt mølleri. Og så er melet endda “fint sigtet”, hvilket vil sige at der er kim og små skaldele i melet. Det er kun de grove skaldele der er siet fra. Dermed indeholder melet mere næring end almindelig hvedemel, hvor kim og alle skaldele sigtes fra. Halleluja!

Chokolade Cupkager

7 store og 7 små

1/2 cup (= 1,2 dl) vegetablisk mælk (jeg brugte usødet mandelmælk)

1/2 cup (= 1,2 dl) fint rørsukker

1/6 cup (= 0,4 dl) olivenolie

1/2 spsk æbleeddike

1/2 tsk ren vanillepulver

3/4 cup (= 1,8 dl) kagemel

1/6 cup (= 0,4 dl) ren kakaopulver

1/2 tsk bagepulver

Lidt salt

Forvarm ovnen til 175 grader – min ovn har ikke en varmluft funktion…så det!

Kom så den vegetabilske mælk, rørsukkeret, olivenolien, æbleeddiken og vanillepulveret ned i en stor skål. Det skal så piskes sammen med et piskeris – et elektrisk af slagsen kan være en fordel, men sådan et har jeg desværre ikke. Pisk det godt i nogle minutter, så det virkelig bliver cremet sammen.

Det er vigtigt at både ÆBLEEDDIKEN og BAGEPULVERET tilsættes da de to ingredienser sammen har en kemisk reaktion,  der erstatter æg. De er æggeerstatningen…

Tag nu en si og si kagemel, kakaopulver, bagepulver og salt ned i skålet. Rør rundt så det bliver godt blandet. Hæld så dejen i syv store og syv små muffinsforme – eller bare nogle flere af de store.

Nu skal de bages! De små skal have cirka 11 minutter og de store cirka 22 minutter.

De små er søde at se på, og oplagte hvis man bare har lyst til en lille smule kage. Men de smager af mere…så er det godt man kan spise en stor en bagefter. 😉

Hvis du har lyst kan du pynte kagerne med glasur. Jeg lavede en amerikansk “frosting”variant smagt til med lidt kornkaffe, vanillepulver og kakaopulver. Så blev det til en vaskeægte cupkage, med højtbelagt glasur – som endda er blevet godkendt af en KØDSPISER! 😉 Hehe… Og mmm!

Namaste!

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Tilmeld dig nyhedsmailen
Så får du besked når der er nyt