Desserter Opskrifter Snacks Vegansk

Chokolade”kopper” med mandelsmør og dadel/kakao-karamel

Lad dig endelig ikke afskrække af at der går lidt mere end 2 timer fra du går i gang til du kan sætte tænderne i din første chokolade”kop”, for kopperne her er så afgjort tiden værd! De forskellige elementer af sødt, salt, sprødt og blødt vil forføre dine smagsløg og give dig lyst til mere. Kopperne her laver jeg i mini muffinsforme af silikone, som jeg købte i Søstrene Grene engang for nogle år siden. Jeg håber du får glæde af opskriften! 🙂

To

Chokolade”kopper” med mandelsmør og dadel/kakao-karamel

6-8 mini muffinsforme eller 3-4 store muffinsforme i silikone

Dadel/kakaokaramel:

6 små tørrede dadler (for eksempel dem fra URTEKRAM)

1/2 dl koldt vand

2 tsk ren kakaopulver (for eksempel Valrhona’s)

1/4 tsk vaniljepulver

Mandelsmøren: 

100 gr mandler

1/4 tsk groft havsalt

1/4 spsk agavesirup

Chokoladen:

80 gr mørk chokolade (jeg brugte en på 62% men 70% kan også anbefales)

1/8 tsk flagesalt (knust så fint som muligt)

Pynt:

6-8 ristede mandler (tag dem fra før du blender de 100 gr ristede mandler til mandelsmør)

Start med at forvarme ovnen til 160 grader, varmluft.

Skær så dadlerne i tynde skiver på den korte led og lad dem udbløde i vandet mens du går i gang med mandelsmøren. Skyl mandlerne i koldt vand og tør dem efterfølgende af i køkkenrulle til de er godt tørre. Kom mandlerne på en bagepapirsbeklædt bageplade og rist mandlerne i 12-15 minutter. Lad dem køle af i omkring 15 minutter på en rist.

Blend imens dadlerne, som er blevet udblødt i omkring 20 minutter, plus udblødningsvandet sammen med kakaopulveret og vaniljepulveret. Jeg bruger en 350 ml BRAUN minihakker som er et tilbehør til deres stavblendere. Andre minihakkere fungerer også, men hvis du har en der har en større volumen så lav eventuelt en dobbelt portion af opskriften her for ellers får du ikke den konsistens som kræves for at opnå nogenlunde samme resultat som jeg. Dadel/kakaokaramellen skal blendes helt smooth og bliver forholdsvist flydende i konsistens, men vil tykne mere når den køles ned. Kom dadel/kakaokaramellen i en skål og sæt den i køleskabet.

To-dele-i-skaal

Skyl så minihakkeren helt ren og kom mandlerne deri (efter deres nedkølingstid på 15 minutter) og giv dem, plus saltet, 2-3 minutter på fuld drøn. Agavesiruppen skal gemmes til senere i processen! Husk at give stavblenderen en pause efter hvert minut, for den er virkelig på arbejde nu! Mandelsmøren skal hænge sammen og have en konsistens der minder om den jordnøddesmør man kan købe på glas (og ikke så flydende som jeg ellers plejer at lave den – se en sød mandesmør HER, og en salt mandelsmør HER. Alt efter dit udstyrs motorkraft kan det være at du skal blende længere eller kortere tid, ligesom det måske bliver nødvendigt (og måske ikke gør det) at skrabe mandelsmøren ned fra minihakkerens sider. Når det er færdigt kommer du mandelsmøren i en lille skål og stiller den i køleskabet så det kan køle ned.

Mandelsmør og dadel/kakaokaramellen skal nu køle af i 30 minutter. Lige for tiden bruger jeg min altan da den har den helt rigtige temperatur! Ellers ville jeg nok bruge fryseren.

Når de 30 minutter er gået kan du begynde at arbejde med chokoladen. Hak den groft og smelt så 2/3-del af chokoladen over vandbad. Gem den sidste 1/3-del af chokoladen til at lave en form for temperering af chokoladen senere i proceseen. Husk at tilsætte saltet til den smeltenden chokolade, for det er nemlig meningen af chokoladen skal saltes let. Når chokoladen er smeltet fjernes skålen fra vandbadet og den sidste 1/3-del af chokolade røres grundigt sammen med den smeltede 2/3-del. Hvis du er lige så heldig som mig får din chokolade et skønt “knæk” af denne fremgangsmåde.

Alle-i-skaal

Nu skal kopperne samles! Tag 1/2 dl af mandelsmøren (og gem resten til at smøre på brød, spise sammen med grød, røre i en gryderet eller til at bruge til at lave endnu en portion af kopperne her 😉 ). Bland den med 1/4 spsk agavesirup. Kom så 1 tsk af den smeltede chokolade i hver af muffinsformene (dobbeltmængde hvis du bruger store forme) og tilt dem godt rundt så chokoladen også dækker kanterne. Tag så en lille tsk af mandelsmøren og form den til en kugle som du trykker flad inden du kommer den i en af formene. Brug så to tsk’er til at komme omkring en tsk af dadel/kakaokaramellen ovenpå mandelsmøren. Afslut alle kopperne med 1 til 1 1/2 tsk smeltet chokolade. Hak til sidst de 6-8 ristede mandler og pynt dine chokoladekopperne med dem.

Og så skal kopperne bare llliiigggeee køle af og sætte sig i mindst 1 time, i fryseren (eller på en kold altan). Server dem med en god kop kaffe eller pak nogen af dem sammen med madpakken som en overraskelse til din mand, kæreste, mor, søster eller barn. De er dog bedst direkte fra køleskabet.

Skaaret-over-plus-hel-i-baggrund

Mmm…jeg lover dig det er ventetiden værd! 😀

Skaal-med-marmor

Namaste.

Relateret indhold

6 kommentarer

  • Besvar
    Lene
    27. marts 2013 at 11:11

    ÅHHH….mine tænder løber i vand:)

    GOD PÅSKE!

    • Besvar
      Mia
      27. marts 2013 at 11:17

      Hehe. 🙂 Der er heller ikke mange ting der slår mandler og chokolade, specielt ikke når man kombinere dem.

      God påske til dig Lene!

      • Besvar
        Lotte
        11. april 2013 at 22:37

        hvis jeg har tålmodighed skal de da vist på bordet sammen med desserten til min søns konfirmation 🙂

        • Besvar
          Mia
          12. april 2013 at 07:18

          Hej Lotte

          Hehe, ja det er lige med at kunne sætte den tid der skal bruges af til det i hvert fald. 😉 Mmmeeennn, jeg er sikker på du ikke vil fortryde det hvis du får dem lavet. Og tak for din kommentar, det er sådan nogen der giver mig lyst til at dele opskrifter her på min blog. For det er nemlig virkelig dejligt at vide at andre får glæde af dem. 🙂

          Mvh Mia

  • Besvar
    Maria
    27. maj 2015 at 20:25

    Mums de ser lækre ud! Vil lave dem nu(!) – nogle ideer til hvad jeg kan gøre hvis jeg ikke har tørret dadler men kun friske (og saftige )

    Kh Maria

    • Besvar
      Mia
      28. maj 2015 at 09:38

      Tak Maria. 🙂 Faktisk tror jeg bare det bliver nemmere at lave med friske dadler. De skal ikke ligge i blød, men blot udstenes (du kan bruge 1 lille frisk dadel og 1 tørret dadel). Prøv at starte med at lave karamellen helt uden vand og tilsæt eventuelt lidt smeltet kokosolie hvis den virker for tør i det efter kakaopulveret er kommet i.

      Håber det bliver en succes!

      God dag! 🙂

    Skriv en kommentar

    Tilmeld dig nyhedsmailen
    Så får du besked når der er nyt