Drikke Morgenmad Opskrifter Vegansk

Cremet vegansk cashewnøddemælk plus en opskrift på aeropress Caffe Latte

Kan I huske da jeg delte en opskrift på mandelmælk for meget længe siden? Nej, vel? Det er nemlig ved at være virkeligt længe siden. På det tidspunkt havde jeg nyindkøbt en nøddemælkspose, som jeg havde mange gode intentioner om at komme til at bruge en hel masse. Som I nok kan gætte blev det ikke rigtigt til noget, faktisk blev det kun til et par enkelte portioner mandelmælk før posen blev glemt i en køkkenskuffe. Jeg fandt bare aldrig rigtigt frem til en virkeligt velsmagende opskrift. Indtil fornylig hvor jeg, midt i min tilstand af “jeg-skriver-speciale-om-kaffe-og-begraver-mig-i-kaffeverdenen”, stødte på linket til en opskrift på mandel- og macadamianøddemælk som lød virkeligt lækker.

Opskriften er tilpasset fra én der er udviklet af to kaffegutter fra Los Angeles, Kyle Glanville og Charles Babinski – som sammen har G & B Coffee – og som bruger den til at lave en ‘iced almond-macadamia milk latte’ der består af cirka 2,5 dl af nøddemælken som rystes sammen med en dobbelt espresso og is, i en cocktail shaker. Drikken sies og hældes i et glas med frisk is. Lyder det godt, eller lyder det godt? 😀 Som om man ikke allerede havde lyst nok til at tage til L.A…. Men for at gøre en lang historie kort havde jeg fået et helt kilo cashewnødder af min yngste søster, som netop er hjemvendt fra et semester i Maastrict hvor nødder viser sig at kunne købes ret billigt. Så dem ville jeg prøve at lave mælk på, med inspiration fra G & B Coffee opskriften… Og det gjorde jeg så. 🙂 Jeg håber du får glæde af opskriften, for den giver altså en rigtigt lækker mælk!

Cashew-3

Cremet vegansk cashewnøddemælk

3 dl rå cashewnødder + rigeligt med varmt vand + lidt friskpresset citron

40 gram tørrede dadler UDEN sten

8 dl koldt vand 

Sæt cashewnødderne i blød i rigeligt med varmt vand plus lidt friskpresset citron. Den varme vand og citronsaften gør af din nøddemælk bliver nemmere at fordøje og at næringsstofferne i den nemmere bliver optaget af dig, så du får mere næringsværdi.

Cashewnødder skal stå i blød i mindst 12 timer, tildækket.

Når du er parat til at lave mælken hælder du cashewnødderne i en si og skyller dem med rent vand. Iblødsætningsvandet skal bare kasseres. Kom så cashewnødder, de 40 gram tørrede dadler uden sten og 8 dl rent vand i en blender hvis du har sådan en. Det har jeg ikke, så jeg bruger en stavblender og kommer halvdelen i hvert sit cylinderformede blenderglas (sådan nogen der ofte følger med når man køber en ny stavblender – jeg har denne her pakke). Og jeg drømmer om at eje sådan en her.

Lad gerne blandingen stå 5-10 minutter inden du går i gang med at blende. Så kan dadlerne lige nå at blive lidt blødere.

Nu skal blandingen så blendes i omkring 4 minutter. Det skal der til, for det er vigtigt at nødderne (og dadlerne) bliver så fintdelte at du ender med at få en cremet mælk der smager af noget.

Hæld så den blendede blanding igennem en nøddemælkspose. Alternativt kan du bruge to lag ostelærred i en si og bruge en spatula til at presse mælk ud af nøddefibrene (og de blendede dadler). Det tager tid for mælken at løbe igennem nøddemælksposen – og portionen her fylder faktisk en hel del – så det kan være at du skal starte med halvdelen og så smide den ene halvdel af nøddefibrene ud (eller gemme dem) efter du har presset så meget som muligt “mælk” ud af dem, inden du begynder på den sidste blendede halvdel.

Cashew-1

Hæld så din frisklavede cashewnøddemælk på et rentgjort og skoldet glas med låg, og stil den i køleskabet så den kan køle ned og “sætte sig” et par timer eller tre. På grund af dadlerne og cashewnøddernes egen sødme får mælken, synes jeg i hvert fald, en rigtig fin sød smag.

Her til morgen brugte jeg min nøddemælk til at lave en slags Kaffe Latte, med den aeropress kaffebrygger som min søde yngste lillesøster gav mig fordi jeg for nylig fik 12 for mit specialeforsvar. Dagen efter min eksamen var jeg på vej hjem fra en tur på kaffebar, og stødte her helt tilfældigt på postbuddet nede ved hoveddøren, som med et stort smil, som nok mest skyldtes at han slap for at tage den lange tur flere etager op ( 😉 ), kunne overrække mig en pakke. Pakken kunne, på grund af dens karakteristiske indpakning, straks afsløres som værende fra lillesøster Ida. Det var simpelthen bare enormt sødt af hende og jeg blev SÅ glad! 🙂

AeroPress

Nå, men til den før omtalte Kaffe Latte kværnede jeg 13 gram kaffe som jeg bryggede med 90 gram vand. Det var bare at komme de malede kaffebønner i aeropressen, hælde varmt vand over (kogende vand der havde stået et minuts tid for at få den korrekte temperatur), røre rundt, skrue filterholderdimsen, med skyllet filter i, på, vente endnu et minuts tid, vende aeropressen om og sætte den på en kop der kunne rumme mindst 3 dl, presse langsomt ved, varme cirka 2,5 dl cashewnøddemælk og så endeligt forene de to ingredienser i koppen. Mums! Har du ikke en aeropress kaffebrygger, så kan cirka 1 dl stærk kaffe, brygget på alle mulige andre måder, også bruges.

Må du få en herlig uge.

Namaste.

 

Relateret indhold

1 kommentar

 • Besvar
  Kaffenørderier med James Hoffmann og Ben Kaminsky - mia-mad.dk - en vegansk og vegetarisk madblog mia-mad.dk – en vegansk og vegetarisk madblog
  27. april 2015 at 09:54

  […] Tror du på tilfælde, eller at alt har en mening? Jeg ved ikke helt hvad jeg skal tro på, men i hvert fald faldt jeg fornylig helt “tilfældigt” over et online kaffekursus, som forfatteren fra før, James Hoffmann, og så Ben Kaminsky (som de kalder en US Cup Tasters Champ) og ChefSteps har udarbejdet i et samarbejde. 7 dollars senere (jeg kan se at prisen måske er steget til 14 dollars, men det kan være fordi jeg har besøgt siden før og at jeg derfor ikke kan få det til tilbudspris længere) havde jeg fået adgang til blandt andet 12 videoer, 4 opskrifter med kaffe og trin-for-trin teknikker for hvordan man bedst kan brygge kaffe på for eksempel en Aeropress. […]

 • Skriv en kommentar

  Tilmeld dig nyhedsmailen
  Så får du besked når der er nyt