Dip, dressing & diverse Opskrifter Vegansk

Dressingen der kan nærmest ALT!

Da jeg skrev min kandidatopgave færdig, i mine bedsteforældres yndige sommerhus på Møn, nød jeg godt af en ny, nem og meget hurtig ret jeg havde eksperimenteret mig frem til: fuldkornsnudler med rå fintsnittede grønsager, scramblede øko æg og jordnøddesmørdressing. Sidstnævnte noget lange ord dækker over en yderst delikat opfindelse, som kan bruges på mange forskellige måder. Jeg har dyppet rå grønsager i den, hældt den over friskkogt pasta, brugt den som dressing på en blandet salat med grønne linser og drømt om hvor godt den vil passe til nye ovnbagte kartofler. Desværre kan jeg ikke tage æren for at have fået idéen til den helt selv, men jeg har fundet frem til en version som er lige mig og som fryder mine smagsløg helt og aldeles.  

PB-dressing-1

Jordnøddesmørdressing

Giver cirka 2 1/2 dl dressing

1/2 frisk rød chili

1 fed hvidløg

Ingefær, et stykke på samme størrelse som en valnød med skal på

1/2 dl kokosmælk af god kvalitet (jeg foretrækker økologisk)

1 dl koldt vand

1 1/2 dl jordnøddesmør uden tilsat sukker (du kan få det ret billigt og helt øko, i REMA1000) 

Saft af 1/2 citron eller samme mængde limesaft

3 spsk tamari eller anden sojasovs af god kvalitet (bidrager med salt og umami-smag)

Dressingen er super nem at lave. Du skal bare rense og skylle chili (jeg fjerner altid kernerne og lamellerne), hvidløg og ingefær (jeg plejer at skrælle ingefæren med en lille urtekniv), og så blende alle ingredienserne sammen i en blender/food processor/med en stavblender. Alt afhængig af hvor stærk din maskine er, skal dressingen blendes omkring et minuts tid, eller til den er helt smooth og cremet. Husk at smage på den, om den mangler lidt mere sojasovs eller trænger til lidt ekstra spark fra lidt mere chili, hvidløg eller ingefær.

Hæld den på et skoldet glas med låg og gem den i køleskabet. Den plejer at være tykkere i konsistensen dagen efter, men kan sagtens bruges med det samme. Jeg vil skyde på at den kan holde fem dage på køl. Jeg er blevet meget inspireret af en opskrift i Aarstidernes kogebog Alle Aarstidernes Livretter.

Jeg elsker at bruge den ovenpå fuldkorns nudler fra URTEKRAM, som kommer i en pakke med fire firkanter. Jeg koger en af firkanterne pr person i saltet vand, og finthakker imens lidt rødkål, bladselleri og fennikel, og skærer lidt agurk ud i halvmåneformede skiver. Engang imellem ryger der lidt rød peberfrugt og gulerod med. Ofte når jeg også at komme lidt smør på en pande, smelte det, slå et eller to øko æg ud på panden pr person, og så scramble det direkte på panden, alt imens jeg smager til med salt. Som prikken over i’et husker jeg ind imellem at riste en spsk sesamfrø på panden med æg, når de er næsten helt færdige. Til sidst blander jeg det hele sammen og spiser det med et stort smil på læben. 🙂

PB-dressing-2

Hvordan kunne du tænke dig at bruge jordnøddesmørdressingen?

Namaste!

Relateret indhold

6 kommentarer

 • Besvar
  Ida
  12. august 2014 at 09:56

  Jeg har smagt den som dyb til friske forårsruller. Så lækkert! Mums 🙂

  • Besvar
   Mia
   12. august 2014 at 10:53

   Nå ja, det var jo faktisk også ret godt søs. 😀

 • Besvar
  Lennert
  13. august 2014 at 09:14

  Glæder mig til at prøve den!!
  Tror den er super til rawfood retter 🙂

  • Besvar
   Mia
   13. august 2014 at 13:46

   Håber du får glæde af den. Det tror jeg helt sikkert du har ret i. 🙂

 • Besvar
  Miriam
  24. august 2016 at 11:19

  Kan den mon fryses ned?

  • Besvar
   Mia
   25. august 2016 at 08:12

   Hej Miriam

   Tak fordi du læser med! Jeg har ikke selv prøvet at fryse den og tror ikke det vil være så godt for smag og konsistens. Men hvis du prøver det, så del meget gerne dine erfaringer herinde.

   God dag!

   Kh Mia

  Skriv en kommentar

  Tilmeld dig nyhedsmailen
  Så får du besked når der er nyt