Anmeldelser Produkter

Efterårs-storbys-dyrkning: spirer og mikrogrønt

Da jeg var i NYC i sommerferien havde jeg pakket en lidt atypisk ting med i kufferten. Jeg havde nemlig den idé at jeg ville tage en lille bitte firkantet byhave, som jeg havde fået, med mig, for at se hvad den kunne præstere i et fremmed land. Så da jeg ankom vandede jeg den, satte den i vindueskarmen i køkkenet i den Airbnb lejlighed som jeg boede i og beundrede den herefter hver morgen. Og huskede at vande den hver dag, selvfølgelig! Det var et helt lille eventyr at beundre frøenes livskraft og de spirer som overraskende hurtigt skød i vejret i løbet af de elleve dage jeg var på ferie derovre.

Storby-have-seeds-2

Efter bare ni dage med masser af sol og ret høje temperaturer i den pulsernede storby kunne jeg nyde de lækreste røde senneps spirer, eller som nogen kalder det, mikrogrønt, på toppen af en mad. Mums det var et hit!

Da jeg kom hjem lavede jeg samme nummer med to andre mikrohaver (med radise- og rucolafrø) og selvom efteråret var sat ind kom der hurtigt mikrogrønt piblende op. 🙂

Storby-have-seeds-1

I det hele taget sker der magiske ting når frø kommer i kontakt med vand. Jeg har ind imellem selv spiret frø i en spirebakke som min mor har købt til mig i et plantecenter. Det er lidt mere planlægningskrævende end den lille bitte have med rød sennep i, da spirer skal skylles et par gange om dagen og så skal de også gerne stå mørkt de første dage. Men det er bestemt det værd når de så er parate til at blive spist. 🙂 Jeg synes også bare det er noget så livsbekræftende det der med at gro noget selv.

Der er mange muligheder for selv at lave spirer. Som skrevet ovenfor kan man finde spirebakker (eller spireglas) i plantecentre, i helsekostbutikker og så er også visse mærkevarer der laver dem. Bodum har et ret fint spireglas i blandt deres køkkentilbehør, for eksempel. Man kan også lave et spireglas selv – prøv at Google homemade sprout jar og klik dig så videre til billeder, så er der en masse vejledninger at vælge imellem. Selv brugte telefonbøger ser ud til at kunne bruges som grobund for spirer og mikrogrønt. 😀

Laver du selv spirer eller mikrogrønt og har du gode erfaringer med en bestem bakke, en en bestemt type glas, eller en bestemt opfindelse? 🙂

Jeg håber solen skinner lige så meget på dig som den har gjort på mig i dag.

Namaste!

 

Relateret indhold

2 kommentarer

 • Besvar
  jette
  14. februar 2015 at 02:15

  Jeg gemmer glas – fx fra tahin, honning o.lign – Det bløde skruelåg borer jeg huller i med en tyk nål, syl ell. andet, som jeg varmer op i en flamme. Så låget tilsidst er pænt jævnt perforeret — Først lader jeg spire-emnet stå i blød natten over. Så hælder jeg vandet fra og de kommende dage skyller jeg dem godt, hælder vandet fra…2xdagl.
  Det er dejligt nemt at hælde vandet ud gennem det perforerede låg, OG der kommer samtidig lidt luft ned til frøene under spiring.
  De fylder heller ikke så meget i min vindueskarm..

  • Besvar
   Mia
   22. februar 2015 at 12:41

   Ej hvor smart Jette! Mange tak for dit tip… 🙂

  Skriv en kommentar

  Tilmeld dig nyhedsmailen
  Så får du besked når der er nyt