Hovedretter Opskrifter

Efterårslasagne med rodfrugter, røde linser og kokosmælk

Der er altså bare et eller andet ved rodfrugter der for mig skriger efterår. Retter med de skønne grønsager passer ligesom bare godt til appetitten og humøret når dagene bliver mørkere og temperaturene lavere. Det er skønt at kunne hive en varm ret ud af ovnen og nyde den inde i varmen mens mørket sænker sig udenfor.

 

Efterårslasagne med rodfrugter, røde linser og kokosmælk

Til 2 personer som aftensmad plus rester til 1 persons frokost

 

Linsesovsen:

1 løg

2 gulerødder

2 pastinakker

1 lille rød peberfrugt

1 spsk olivenolie

2 dl røde linser

Cirka 1/2 tsk stødt rød chili (da der er meget forskel på styrken af stødt chili vil jeg anbefale at man prøver sig frem og starter med en knivspids stødt chili)

2 store tsk groft salt

1 dåse flåede og hakkede tomater

1 1/2 dåse vand

Eventuelt lidt mere salt 

 

Kokosmælkssovs:

1 stor spsk vegansk margarine

1-2 store tsk fuldkorns rismel (eller helt almindelig hvedemel)

1/3 dåse kokosmælk

Cirka 1 dl vand

1 stor tsk salt

Lidt stødt muskatnød (cirka 1/8 tsk)

 

Cirka 1/2 pakke fuldskorns lasagneplader (måske flere, måske færre)

 

START MED AT TÆNDE OVNEN PÅ 200 GRADER, VARMLUFT!

 

Linsesovsen:

Rens og hak løget fint. Skræl rodfrugterne og riv dem groft. Peberfrugter renses også og skæres i små stykker. Varm olien op i en stor gryde og kom løget derned. Steg det så i 5 minutter ved forholdsvis høj varme, så det bliver let brunet. Skru ned til middelvarme inden rodfrugter og peberfrugt tilsættes. Giv det hele yderligere 5 minutter til grønsagerne begynder at afgive lidt væde. Kom imens linserne i en si og skyl dem under rendende varmt vand i 1-2 minutter. Kom dem så i gryden sammen med stødt chili, salt og dåsetomaterne.  Fyld dåsen hvor tomaterne har været i 1 1/2 gang med vand som kommes i gryden af to omgange. Bring det hele i kog, skru derefter ned så det simre og kom låget på. Nu skal det simre i 30-40 minutter. Husk at røre rundt i det engang imellem.

Smag til sidst eventuelt til med lidt salt.

Kokosmælksovsen:

Imens linsesovsen simre laves kokosmælkssovsen. Det er en opbagt sovs.

Kom margarinen i en kasserolle og smelt det langsomt.  Når det er helt smeltet tilsættes melet og det røres rundt med et piskeris. Margarinen skal mættes af mel, men det skal ikke blive tørt – det er først og fremmest et spørgsmål om mavefornemmelse. Lad margarin/mel”opbaget” koge lidt sammen mens du pisker, i cirka 30 sekunder. Tilsæt så lidt af kokosmælken. Pisk grundigt så sovsen ikke klumper. Fortsæt med at tilsætte resten af kokosmælken og vandet i små portioner, og pisk hver gang grundigt så du får en dejlig cremet sovs.

Smag til med salt og muskatnød.

Selve lasagenen:

Kom først et tykt lag linsesovs, så lidt kokosmælkssovs (det skal ikke dække linsesovsen, blot hældes ud i et tyndt zigzag-mønster) og til sidst et lag lasagneplader i et ovnfast fad. Fortsæt indtil fadet er fyldt. Jeg havde linsesovs til overs svarende til aftensmad til 1 person, som jeg har liggende i fryseren nu. Slut af med et lag linsesovs som dækkes med det resterende kokosmælkssovs, også selvom der er meget kokosmælkssovs tilbage.

Nu skal lasagnen bage i 35 minutter. Lad den gerne stå i 5-10 minutter efter den er kommet ud af ovnen. 🙂

Billedet herover er af lasagnen dagen efter, før jeg tog det fra jeg ville spise til frokost. Den bliver kun bedre af at stå. Jeg varmede stykkerne i ovnen i 15 minutter ved 200 grader, varmluft. Mmm…det var skønt med varm mad efter en kold cykeltur hjem fra arbejde – jeg synger næsten altid til gudstjeneste søndage formiddage. 😀

De brændte steder på lasagnen skyldes genopvarmningen…

På trods af at den ikke ser særligt køn ud, så smager den altså enormt godt! Par den med en god salat og du har den perfekte aftensmad.

Namaste!

 

Relateret indhold

7 kommentarer

  • Besvar
    Trine
    2. december 2011 at 11:58

    Hej Mia,
    Jeg prøvede lasagnen af i forgårs og har hermed fået mig en ny ynglingsret!
    Jeg var lidt skeptisk mht. til kokosmælk og rodfrugter i samme fad, men det blev da hurtigt gjort til skamme, da jeg havde spist første portion!
    Tak for dejlig inspiration.
    /Trine

    • Besvar
      Mia
      2. december 2011 at 12:09

      Hej Trine

      Og mange tak for din fine kommentar og ord, og fordi du kigger forbi på siden.

      Hvor er det dejligt at du synes så godt om lasagnen. Jeg har hørt fra andre der har prøvet den at det bestemt ikke skader at komme lidt hvidløg i også.

      Mvh Mia

  • Besvar
    veggie
    17. februar 2012 at 23:13

    Vil bare lige fortælle, hvor glad jeg er for at have fundet din side. Elsker selv vegetarisk mad, og bruger http://www.raavareguiden.dk til at finde alle de dejlige råvarer til inspiration….og nur har jeg også opskrifterne 🙂
    Tak for det.

    • Besvar
      Mia
      19. februar 2012 at 15:25

      Tak for din søde kommentar Kasper. Det er rigtig rart at vide at andre kan få glæde af al den mad der glæder mig. 🙂

  • Besvar
    DM i hverdagsmad 2012 « mia-mad.dk – en vegansk og vegetarisk madblog
    26. september 2012 at 14:47

    […] nåede lige præcis at indsende en opskrift – lasagnen her, bare med lidt hvidløg i også – inden deadline og var så heldig at den blev udvalgt og nu er […]

  • Besvar
    Rikke
    2. februar 2014 at 18:13

    Uhh det skal prøves. Har selv en plan om at lægge opskrifter med nem og lækker vegansk hverdagsmad ud på min blog. Denne her ryger lige på min madplan i næste uge.

    • Besvar
      Mia
      3. februar 2014 at 18:23

      Spændende om du kan lide den Rikke! Skriv endeligt igen når du har fået den afprøvet, det kunne være sjovt at høre hvad du synes om den og om du får lavet lidt om i opskriften måske. 🙂

    Skriv en kommentar

    Tilmeld dig nyhedsmailen
    Så får du besked når der er nyt