Madkultur

Foredraget “Hvordan smager børn?”, Københavns Madhus

For nylig var jeg så heldig at en af mine studiekammerater som laver mad til børn til daglig – ligesom jeg engang gjorde – havde en fribillet tilovers, til et foredrag i Københavns Madhus. Jeg havde aldrig været i Københavns Madhus, men har siden jeg hørte om det første gang meget gerne villet besøge stedet. Jeg har cyklet forbi mange gange og hørt meget (godt) om det. Både igennem studiekammerater der har været i praktik og arbejdet der (og arbejder der nu), men også fordi de har ret meget med børnemad at gøre. Så da jeg arbejdede i vuggestuen havde jeg for eksempel kontakt med dem. 

Så jeg var meget spændt over endelig at have fået mulighed for at komme indenfor i huset, som jeg må sige bare boblede af liv! Det var skønt. Nede i kælderen blev der lavet mad og duften spredte sig helt ud på gaden og bød en velkommen. Huset er i sig selv indrettet lyst og rummeligt, med flotte møbler og deres eget fine signatur keramik.

Rundt omkring i vinduerne står der billeder af køkkenpersonale fra københavnske daginstitutioner. Det projekt var jeg også en del af da jeg arbejdede i vuggestue, så der står nok også et billede af mig derinde et sted. 🙂 Sjovt at tænke på.

Faktisk handlede foredraget lige så meget om smag i sig selv, som det handlede om børn. Her er det der stod om det, i en brochure jeg fandt derinde.

Foredragsholderen Kenneth Højgaard lagde ud med at fortælle os at vores hjerne først og fremmest tænker på tre ting: mad, sex og overlevelse. Hans påstand var at det er det vi tænker på langt det meste af tiden. Derfor har vi også en forkærlighed for fedt, sukker, stivelse og protein, for det er det som mætter og giver energi.

Derefter kom han med en meget spændende gennemgang af barnet fra foster til stort skolebarn. De pointer jeg bed mest mærke i var at:

  • fosteret kan smage aromaer (som er det samme som madens duft) inde i maven, men ikke sødt, salt, surt og bittert
  • derfor starter maddannelse allerede mens barnet er foster
  • dufte programerer os og tricker ofte (barndoms)minder
  • vi har en medført forkærlighed for sødt og umami
  • salt begynder barnet at kunne lide fra 3-4 måneders alderen
  • husk altid “linket hjem” når du introducerer nye madvarer både til børn og voksne
  • konsistensen af maden er meget vigtig, den kan varieres meget og er med til at tilfredsstille os
  • mad kan forkæle og underholde, men det bliver kedeligt i længden hvis det kun gør det, så mad skal også udfordre og dermed uddanne
  • mad er et af vores vigtigste links til naturen (vi er en del af naturen og skal passe på den) og er en vigtig del af kultur, og igennem mad kan børn lære det

Jeg tog mange noter. Drak vand og kaffe. Og så kom smagstestene på bordet.

Papirstrimlerne skulle placeres bagerst på tungen. 1/3 kan ikke smage den, 1/3 kan smage den lidt og den sidste 1/3 kan smage den meget. Jeg tilhører den sidste gruppe, hvilket betyder at jeg er meget følsom overfor smagen bittert. 

Dilden skulle vi tygge på mens vi holdt os for næsten. Efter nogle få tyg skulle vi fjerne fingrene fra næsen og så spredte smagen af dild sig med lynets hast. Pointe: dild (og andre krydderurter) er først og fremmest en DUFT! 🙂

Det var rigtig hyggeligt at bruge nogle timer en eftermiddag med spændende nye input og i selskab af andre passionerede madelskere. Jeg håber det lykkes igen en anden gang!

Namaste. 🙂

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Tilmeld dig nyhedsmailen
Så får du besked når der er nyt