Opskrifter Snacks Vegansk

Grønkålschips med gærflager, tamari og ristet sesamolie – mit bidrag til Madbloggerudfordringen

For noget tid siden satte søde Nada der er madblogger på La Cucina Nada en rigtig sjov madbloggerudfordring i gang, som jeg var så heldig at måtte lege med i. Ved lodtrækning fik jeg tildelt bloggen Dagligmad som Nethe Plenge står bag. Det er tydeligt at mærke at Nethe brænder for det gode måltid og de danske råvarer og det er dejligt at mærke at jeg ikke er alene om at have en stor entusiasme for sådan noget som for eksempel kål. Nethe har også skrevet nogle madbøger som jeg har tænkt mig at tjekke ud snart. 🙂

Grønkålschipsene som jeg faldt for, og som jeg fandt i dette blogindlæg hvor der er masser af fine tips til retter med alle mulige slags kål, var noget jeg længe har pønset på at forsøge mig med at lave. Faktisk har jeg set opskrifter på grønkålschips på en del udenlandske blogs før, men jeg har ærlig talt ikke rigtigt troet på at det var godt og derfor fået lyst til at prøve det – men ligesom med græskarsmoothien kom min tvivl noget så eftertrykkeligt til skamme!

Close-up2

Grønkålschips med gærflager, tamari og ristet sesamolie

200 gram frisk økologisk grønkål

1 tsk olivenolie

2 1/2 tsk tamari (sojasovs)

1/2 tsk ristet sesamolie

1 1/2 spsk gærflager

Forvarm ovnen til 150 grader, varmluft.

Vask grønkålen grundigt og “rib” den. Det vil sige at du fjerner den hårde stilk så der kun er fine bladdele tilbage. Riv bladdelene fra hinanden så du ender med en hel del mellemsmå stykker. Jeg har en salatslynge og brugte sådan en til at få grønkålsbladene så tørrer som muligt, men ellers kan du sikkert godt tørrer dem med køkkenrulle eller et viskestykke.

Så kom jeg olivenolie, tamari, sesamolie og gærflager i en plastikpose (jeg havde en på 4 liter men kunne godt at have brugt en der var større) og få det moset godt sammen. Du kan eventuelt bare gøre det ved at bruge fingrene ude på posen. Nu skal grønkålsbladene i og dækkes grundigt af krydderierne. Jeg “massere” grønkålsbladene lidt ekstra så de mistede lidt af deres sprødhed. Det er et smart tip at bruge en plastikpose til dette trin, da det gør det nemmere at fordele krydderierne på grønkålsbladene.

Before-oven2

Beklæd så to bageplader med bagepapir og fordel grønkålsbladene derpå.

Before-oven

Bag nu grønkålsbladene i 10-15 minutter. Hold øje med dem for de skulle jo nødigt blive sorte!

After-oven

Chipsene kan spises med det samme og er UTROLIGT sprøde! Jeg ved endnu ikke hvordan de er efter at have været opbevaret, men kunne måske godt forestille mig at det er vigtigt at komme dem i en lufttætbeholder for at de skal bevare deres sprødhed.

Close-up1

Jeg er meget glad for at jeg kastede mig ud i at lave grønkålschips. For det første er grønkål helt ustyrligt sundt, og indeholder en masse gode mineraler som calcium og jern. For det andet var det meget nemmere end jeg havde frygtet, og for det tredje så smager de bare helt fantastisk. Det er bestemt ikke sidste gang jeg gør det. Hvis du har lyst kan du sagtens krydre dine grønkålschips med noget andet end jeg har gjort. Nethe foreslår en række variationer i hendes blogindlæg – du skal være opmærksom på at jeg har brugt en halv pose kål, og ikke en hel som Nethe.

Jeg håber nogen af jer får en lige så stort optursoplevelse af at lave grønkål om til chips, som jeg har haft.

Namaste! 😀

 

Relateret indhold

10 kommentarer

 • Besvar
  Mor
  9. november 2013 at 13:04

  Spændende opskrift for en som har haven fyldt med forskellige slags grønkål……

  • Besvar
   Mia
   9. november 2013 at 13:41

   Ja det kan der sikkert komme nogle fine chips ud af. Har du grønkål i rød/lilla i år mon søde mor? 🙂

 • Besvar
  Nethe
  10. november 2013 at 18:47

  Kære Mia, tak for dit fine indlæg!
  Jeg er glad for at se, at du fandt noget, du kunne forbinde dig med :0)) Din egen blog er så fin og gennemført ordenlig, så jeg blev jo helt bekymret for om du kunne hitte rundt i mit lidt tilfældige rod.
  Ja, de er da lidt af et fund, de der grønkålssnacks. Nemme og lækre. De kan faktisk godt holde nogen tid i en kagedåse. Hvis man kan holde nallerne væk.
  Din ide med forfalder vil jeg fluks adoptere. Det lyder lige som noget til mine smagsløg. Så mange tak for den inspiration
  Forresten kan de grove bladene presses til saft, som smager fint sammen med ingefærsaft og sødet med fx æblesaft. Hvis man altså har en saftpresse.
  Hav det skønt – mange altid kål & lækkersultne hilsner Nethe

  • Besvar
   Mia
   11. november 2013 at 09:46

   Jamen selv tak Nethe! 🙂 Det indlæg om kål er jo en sand guldgrube af lækkerier.

   Og tak for tippet til at juice stilkene. Jeg fik mig engang for længe siden lavet en meget gyseligt smagende juice med grønkål og blev ret afskrækket af det, men det kunne lyde til at jeg bør prøve igen (for jeg er nemlig så heldig at have lånt en juicer af min søde mor). Måske jeg også skulle kaste mig ud i en grønkåls i samme omgang? 😉

   Jeg har også haft held med at holde dem sprøde i en lufttæt glasbeholder, det fungerede rigtig godt.

   Du må også have det rigtig godt. 🙂

   Mvh Mia

 • Besvar
  Nethe
  10. november 2013 at 18:48

  Der, hvor min staveplade har skrevet “forfalder” skulle der naturligvis ha stået “gærflager” :@)

 • Besvar
  La Cucina Nada
  10. november 2013 at 18:52

  Jamen søde Mia, de lyder ærlig talt også bare lækre!
  – Det kunne man godt servere som snacks til en god drink til en af julens mange sammenkomster. Tror selv kål-forskrækkede vil synes om dem. Jeg har endnu ikke lavet dem selv, men har smagt det, og det er bare GODT.

  Hvad gør gær flagerne??

  Skønt at du gad lege med –
  måske du er frisk på en anden runde også? Pønser på noget med tematisering/årstidsbestemt næste gang …

  Mvh La Cucina Nada

  • Besvar
   Mia
   11. november 2013 at 09:42

   Ja det tror jeg faktisk også. Min kæreste som umiddelbart slet ikke er til “helsemad” synes de var helt vildt gode hvilket jeg blev meget overrasket over.

   Jeg bruger gærflager som et krydderi. De bidrager med umami og har i sig selv en ret fin smag, som man måske kan sige minder lidt om ost. 🙂 Der er mange der ikke kan tåle mælkeprodukter eller som er veganere der bruger det i retter hvor der “plejer” at være ost i…

   Det kunne da være rigtigt sjovt med en runde til! Den er jeg helt sikkert med på. 🙂

   God mandag!

   Knus, Mia

 • Besvar
  Zania Kaas
  11. november 2013 at 18:41

  Jeg undrede mig også over gærflagerne, men fint svar til Nada 🙂

  Jeg har set de der grønkålschips i Masterchef, og ofte tænkt på, om det mon var noget… Nu må jeg hellere prøve!

  Og jeg så nemlig lige akkurat det lilla grønkål i går! Yay, nu ved jeg, hvad DET skal bruges til 🙂

  Like Bree

  http://deterbaresundt.blogspot.dk/2013/11/madblogger-udfordringen.html

  • Besvar
   Mia
   11. november 2013 at 18:50

   Hej Zania

   Og tak for din kommentar og fordi du har nævnt mia-mad.dk i blogindlægget du linker til. 🙂

   Jeg ser nærmest intet fjernsyn, mest det der er på internettet og så videre, så har desværre ikke set så meget Masterchef. Men det er da dejligt at de kan være med til at gøre noget så lækkert og sundt lidt mere kendt.

   Jeg håber det bliver en success med de lilla grønkålschips! Dét må jeg også have afprøvet.

   Mvh Mia

 • Besvar
  Madblogger Udfordringen part one | Madbloggernes Himmel
  25. november 2013 at 22:23

  […] Grønkålschips med gærflager, tamari og ristet sesamolie – Mia Mad […]

 • Skriv en kommentar

  Tilmeld dig nyhedsmailen
  Så får du besked når der er nyt