Grønkålssalat med avocado og gul peberfrugt

Så kommer der endnu en lækker salat som jeg selv spiste til frokost sammen med nogle madder, men som vil være helt oplagt som tilbehør til en lasagne, tærte eller anden varm ret. Jeg var så heldig at finde nogle spæde grønkålsblade i IRMA den anden dag, som straks røg ned i indkøbskurven.

Grønkålen her er godt nok ikke helt politisk korrekt fordi den er dyrket i væksthus, hvilket højst sandsynligt betyder at den er opvokset i et opvarmet drivhus. Og det koster lidt dyrt på klima- og miljøkontoen. Grønkål vokser ofte på friland, det vil sige ude på åbne marker hvor solen, regner, vanding og gødning klarer jobbet og der kun er et lille forbrug af energi modsat et højt forbrug af energi i drivhuse til lys, varme og så videre. Til gengæld er det nok svært at finde en grønsag der er så sund og så oplagt at spise for os danske veganere og vegetarer: den er rig på kostfibre, C- og A-vitamin, calcium, jern og kalium. Det er her vi kan hente mange af de samme gode stoffer som koen giver noget af videre til sin mælk, når den spiser store mængder græs og andre grønne vækster. Som mange andre grønne bladgrønsager er grønkål også en god kilde til omega-3 fedtsyrer. Og så smager det helt enormt godt! Det kan bruges både råt, dampet, kogt eller på en helt fjerde måde – pandekager med stuvet grønkål er for eksempel en af mine absolutte ynglingsretter.

Grønkålssalat med avocado og gul peberfrugt

Til 1 person

1/2 moden avocado

1 lille fed hvidløg

1-2 spsk friskpresset citronsaft

Lidt flagesalt eller fint havsalt

6-8 stilke rå stængler spæd grønkål (cirka 2 hvis de er store)

1/2 gul peberfrugt

Den modne avocado mosses groft i en stor dyb tallerken – den samme som du vil spise salaten af. Pres og tilsæt hvidløget og kom også citronsaft og salt i. Mos så videre til avocadomosen begynder at blive dejligt cremet. Smag eventuelt til med citronsaft og salt.

Pluk så bladene af stænglerne på grønkålen og riv den i grove stykker med hænder. Rens og skyl peberfrugten og skær den i mellemstore tern. Tilsæt begge grønsager til avocadomosen og rør det hele godt sammen. Jeg plejer at bruge hænderne til det, for grønkålen har nemlig godt af at blive “masseret” med avocadomosen.

Og husk nu at grønkål er en superfood!

Jeg laver den også nogle gange med soltørret tomat i olie, skåret i små tern, i stedet for peberfrugt. Det smager næsten endnu bedre. ;)

Namaste. :)

Tags: , , , ,

2 kommentarer

  1. Sikke en herlig salat – og en herlig blog! Den vil vi følge.

    • Tak for de fine ord – det varmer! Jeg glæder mig til snart at skrive lidt om “jer” på bloggen og til at gøre bevægelsen synlig herinde. :)

Skriv en kommentar