Desserter Dip, dressing & diverse Opskrifter Pålæg Snacks

Hjemmelavet mandelsmør med honning og kanel

Jeg elsker smør af mandler, frø, nødder og kerner. Det er sjældent at der går en dag hvor jeg ikke enten drikker en smoothie eller spiser pandekager med jordnøddesmør, snacker på grovbrød med mandelsmør, eller nyder humus lavet med tahin. Smør af diverse fedtholdige vegetabilier er en basisdel af min kost og jeg bruger dem på mange forskellige måder. Så jeg har selvfølgelig længe gået og drømt om selv at kunne lave noget. Heldigvis fik den drøm ekstra brænde på da jeg forleden læste dette blogindlæg. Bloggeren fik det nemlig til at se ret nemt ud. Og jeg er den glade ejer af en stavblender med en miniblender, der var mandler, honning, salt og kanel i køkkenskabene, så der var kort vej til at begynde at eksperimentere…

Jeg er kraftigt inspireret af ovenstående bloggers opskrift, men her kommer alligevel den opskrift jeg fulgte.

Mandelsmør med honning og kanel

2,5 dl rå mandler

2 spsk flydende honning eller andet flydende sødemiddel

1/2 tsk stødt kanel

1/4 tsk havsalt

Forvarm ovnen til 155 grader, almindelig ovn.

Kom mandlerne på en bagepapirbeklædt bageplade og hæld honningen over dem. Jeg havde en beholder med vand der lige havde kogte, som jeg dyppede en ske i da min honning var lidt tyk i det. Så var honningen meget nemmere at få af skeen og få fordelt over mandlerne. Jeg brugte så også skeen til at blande honning og mandler grundigt sammen med, så honningen blev fordelt jævnt.

Så skal mandlerne ristes i omkring 15 minutter i ovnen. Det er MEGET vigtigt at du kigger til dem engang imellem og at du rører rundt i dem hvert 3-4 minut, for det kan pludselig gå hurtigt og så er mandlerne brændt af og blevet gjort ubrugelige.

Når de er ristede tages de ud af ovnen og køler af nogle få minutter. Du skal ikke lade dem køle helt af, for det er nemmere at blende dem når de er småvarme. Tag så din stavblender med miniblender eller miniblender og kom mandlerne deri.

Nu bliver din tålmodighed måske testet, for mandlerne skal have 15 minutters blendning.

Mandlerne gennemgår mange trin undervejs. Først bliver de til et fint pulver, som lige så stille begynder at blive blendet endnu finere så man først får en grynet smør og tilsidst den fineste, bløde og flydende smør. Det der sker er at fedtet i mandlerne, hvoraf størstedelen er umættet og derfor flydende, begynder at blive “frigjort”. Der er nok nogle tidspunkter hvor du skal stoppe blenderen ret tit og skrabe mandelpulveret ned så det ikke bare slår lejer på indersiderne af blenderen.

Det er også vigtigt at lade blenderen få nogle pauser undervejs, for ellers kan den godt blive overbelastet. Her er smøren halvvejs igennem processen. Som det måske fremgår er den stadig lidt “grynet”. 7-8 minutter mere med blenderen vil forvandle mandlerne til den smootheste smør!

Efter cirka 15 minutter tilsætter du salt og kanel, som så blendes med et minuts tid. Og så har du den dejligste mandelsmør at nyde. Lige når den er færdig er den rygende varm, så pas på at du ikke brænder tungen! 😉

Kom mandelsmøren på et rentgjort glas – jeg brugte et der engang har været enten URTEKRAMs jordnøddesmør eller tahin i. Smøren skal opbevares i køleskabet og jeg vil skyde på at det kan holde sig i 5-7 dage, men jeg har ikke testet det.

Jeg glæder mig til at bruge min hjemmelavede smør på havregrød, sammen med udskåren frugt og sojayogurt, på brød, i smoothies, på æblestykker og på teskeer. 😉

Næste gang vil jeg nok forsøge mig med en IKKE-sødet version. Det er nemlig GENIALT med nogle skeer mandelsmør i sammenkogte retter og sovser. Og dog – måske næste forsøg skal være en version baseret på honningristede hasselnødder, med lidt smeltet 70% øko chokolade i? Det lyder ikke helt dårligt, vel? 😀

Namaste!

Relateret indhold

8 kommentarer

 • Besvar
  Line
  21. februar 2012 at 15:18

  Namnamnam tak for opskriften og tippet om bare at være tålmodig. 😉 Hurra for en lækkerbiksen.

  • Besvar
   Mia
   21. februar 2012 at 15:21

   Hej Line

   Hvor er jeg glad for at du prøvede opskriften af og kunne lide den! 🙂 Tak for din kommentar også.

   Kh Mia

 • Besvar
  Saltet mandelsmør « mia-mad.dk – en vegansk og vegetarisk madblog
  1. februar 2013 at 16:58

  […] dej og til sidst vil det ende med en forholdsvis tynd og cremet smør. Se gerne flere instrukser her. HUSK at lade blenderen få en pause cirka hvert andet minut, for den er virkeligt på hårdt […]

 • Besvar
  Gitte
  3. marts 2013 at 22:58

  Lyder lækker, skal prøves. Kender du i øvrigt amlou?? Marokkansk mandel-smør tilsat arganolie oveni.. Bare MUMS med et snitte brød og gerne sat sammen med neutral friskost.

  • Besvar
   Mia
   4. marts 2013 at 18:30

   Kære Gitte

   Mange tak for din kommentar og fordi læser med herinde.

   Nej, det har jeg aldrig hørt om før. Smager arganolie mon i retningen af noget som jeg kender? Har nemlig ikke prøvet det endnu. Men det lyder rigtig lækkert. Jeg skal til Spanien senere på året med noget familie og vi er så tæt på Marokko at vi tager en dagstur dertil. Så må jeg se om jeg kan få prøvet mig noget Amlou! 😀

   Mvh Mia

 • Besvar
  Chokolade”kopper” med mandelsmør og dadel/kakao-karamel « mia-mad.dk – en vegansk og vegetarisk madblog
  27. marts 2013 at 05:00

  […] man kan købe på glas (og ikke så flydende som jeg ellers plejer at lave den – se en sød mandesmør HER, og en salt mandelsmør HER. Alt efter dit udstyrs motorkraft kan det være at du skal blende […]

 • Besvar
  Nanna
  31. maj 2013 at 18:32

  Ved du om den er usund? 🙂

  • Besvar
   Mia
   31. maj 2013 at 22:35

   Hej Nanna

   Nej det ville jeg ikke vurderer den til at være. Der er masser af mineraler og sunde fedtstoffer i den så jeg vil mene den er sund. 🙂

   Mvh Mia

  Skriv en kommentar

  Tilmeld dig nyhedsmailen
  Så får du besked når der er nyt