Dip, dressing & diverse Hovedretter Opskrifter Salater Vegansk

Kartoffelsalat med forårsfornemmelser

Jeg er nok langt fra den eneste dansker der efterhånden er vågnet op mange morgener og med en noget udmattet utilfredshed har konstateret at det har sneet – igen! Selvom det er et smukt syn når alting er dækket af hvidt, og også et ret naturligt syn her i de kolde måneder, så er længslen efter tøvejr, forårsblomster, fugle der kvidrer og spæde grønne blade på træer og buske, sat hårdt ind hos mig. Specielt glæder jeg mig til at så krydderurter i min vindueskar og forspire de få grønsager som jeg kan dyrke på min lille altan, ikke mindst fordi jeg glæder mig til at høste resultaterne!

Kartoffelsalat1

Imens jeg med forventningens glæde ser frem til de lækre grønsager, urter, bær og frugter som varmere tider bringer med sig, gør jeg for tiden en ekstra indsats for at bruge dem som er på sit højeste lige nu. Blandt andet er der stadig dejlig grønkål at få i butikkerne hvilket jeg ofte kommer til at savne meget igennem sommeren, ligesom appelsiner og avocado har en rigtig fin kvalitet for tiden. Kartofler er ikke til at komme udenom på noget tidspunkt af året, men jeg synes personligt der skal gøres noget særligt ud af dem for at gøre det til en god oplevelse at spise dem. Men en af mine ynglings salater når kulden stadig bider er faktisk en kartoffelsalat med grønkål, avocado, oliven, ristede og krydrede kikærter (jeg har også en anden opskrift på ristede kikærter, men den tåler sagtens gentagelse 😉 ), gulerod og bladselleri, alt sammen svøbt i den skønneste senneps/appelsindressing. Salaten er et godt eksempel på hvordan man kan få et velbalanceret og mættende måltid ud af en salat, hvor man ikke behøver noget tilbehør for at få de næringsstoffer som kroppen har brug for – men den er nu rigtig god sammen med nogle skiver stegt marineret tofu eller en form for vegetarisk bøf. Og så er den dejligt farverig og ser derfor lidt forårsagtig ud, synes jeg. 😉

Salaten her er proppet med sunde og gode sager:

  • Kartoflerne bidrager med C-vitamin og sunde kulhydrater. Mange danskere får dækket store dele af deres C-vitamin behov ved at spise kartofler.
  • Grønkålen er sprængtfyldt med calcium, kostfibre og så er det også en udmærket kilde til visse omegafedtsyrer.
  • Avocado giver sunde fedtstoffer, kostfibre, magnesium og E-vitamin.
  • Oliven er, måske overraskende for nogen, en god kilde til jern. Det er vigtigt for veganere at blive bevidste om gode kostkilder til jern.
  • Kikærter giver et godt skud protein, kostfibre og jern, zink og magnesium.
  • Appelsin er ligesom kartofler en god kilde til C-vitamin og indeholder også en fin mængde calcium.

Kartoffelsalat2

Kartoffelsalat med forårsfornemmelser

Til 2 personer som tilbehør eller til 1 person som hovedret (der bliver i så fald måske lidt tilovers til en madpakke)

Selve salaten:

5 kartofler + ½ tsk salt til kogevandet

2 mellemstore gulerødder eller 1 meget stor

1-2 stilke bladselleri

4-6 oliven i god kvalitet (gerne kalamata, og gerne flere efter smag)

½ (eller en hel) moden avocado befriet for skrællen

1-2 store blade grønkål eller 1-2 store håndfuld færdigforberedt vasket og hakket grønkål (jeg køber ofte den slags grønkål i IRMA – den er desværre ikke økologisk)

Dressing:

1 tsk olivenolie

1 spsk æblecidereddike

1-2 tsk dijon sennep (uden tilsat sukker)

Saft af 1 appelsin

Eventuelt lidt salt

Start med at skrælle kartoflerne. Skær dem i store tern og kog dem møre i letsaltet vand, de skal have cirka 10-15 minutter alt efter størrelse af tern. Lav imens dressingen ved simpelthen at ryste eller piske alle ingredienserne grundigt sammen. Hæld vandet fra kartoflerne og derefter dressingen over dem så snart de er møre, de suger nemlig rigtig godt når de er varme. Stil kartoflerne (som nu hygger sig med dressingen) i køleskabet eller ude på altanen hvis vejret er koldt, gerne i ½ time så de kan nå at køle lidt ned. Skræl imens gulerødderne og skær dem først midt over på den lange led, så i tynde skiver på den korte led. Bladsellerien skæres også i skiver på den korte led. Skær avocadoen i store tern. Hvis du bruger hel grønkål så skyl det grundigt og skær den grove stilk fra som smides ud. Hak bladdelene fint. Kig til kartoflerne og mærk efter om de kølet nogenlunde ned eller om de skal have lov til at stå lidt længere på køl før salaten samles. Når du er tilfreds så blandes alle grønsagerne forsigtigt sammen. Server salaten med ristede kikærters (se opskriften lige nedenunder) ved siden af så folk selv kan dosere.

Kartoffelsalat3

Ristede kikærter:

150 gram kogte kikærter eller ½ dåse

1-2 spsk sojasovs (gerne tamari)

1 stor spsk gærflager

Forvarm ovnen til 175 grader, varmluft.

Kom kigærter i en si og skyl dem grundigt. Kom dem så i en skål sammen med tamarien og gærflagerne og rør det hele godt rundt. Hæld dem på en bradepande beklædt med bagepapir, fordel dem jævnt på det og bag dem så i 20-30 minutter til sprøde. Kig til dem efter de 20 minutter og smag eventuelt på dem. De må selvfølgelig ikke brænde på.

Lad dem gerne køle lidt af inden de serveres.

Jeg håber du får glæde af salaten – den er helt klart en af mine yndlings salater!

Namaste.

Relateret indhold

8 kommentarer

  • Besvar
    marlene
    21. februar 2013 at 19:00

    ser super lækkert ud! den vil jeg prøve! vil lige høre dig om hvad det koster at få kostvejledning af dig? Hilsen Marlene!

    • Besvar
      Mia
      22. februar 2013 at 09:23

      Ja, ikke? 🙂 Jeg har sendt dig en mail.

      Mvh Mia

  • Besvar
    Milana - TastyPrettyThings
    24. februar 2013 at 15:04

    Den lyder utroligt lækker – helt klart noget jeg skal prøve at lave!

    • Besvar
      Mia
      24. februar 2013 at 15:39

      Tak for din kommentar. Håber du får glæde af og succes med opskriften. 🙂

  • Besvar
    Marlene
    29. marts 2014 at 12:45

    Elsker seriøst den her salat… går tilbage til den igen og igen.. udvikler på den og finder på nyt… love it!!

    • Besvar
      Mia
      1. april 2014 at 10:34

      Tak Marlene! 🙂 Det er jeg glad for at høre. Jeg skal også til at lave den noget oftere, nu det efterhånden bliver lidt mere “salat-venligt-vejr”. Hvordan har du mon udviklet på den?

      God tirsdag.

      Mvh Mia

  • Besvar
    Anette
    21. november 2015 at 20:13

    Har lavet din salat i aften…….. Hvor er den bare god…., de ristede kikærter gør underværker.
    Næste projekt er dine grønne frikadeller. Glæder mig allerede.

    Knus Moster

    • Besvar
      Mia
      23. november 2015 at 07:26

      Tak for din kommentar kære moster! Det glæder mig simpelthen så meget at du får glæde af opskrifterne – tak fordi du bruger dem! God mandag. 🙂

    Skriv en kommentar

    Tilmeld dig nyhedsmailen
    Så får du besked når der er nyt