Hovedretter Opskrifter

Kidneybønner i tomat, chili og mandelsmørsovs

I år kan jeg første gang i, ja, ret mange år, rigtigt nyde helligdagene. Da jeg læste var jeg fastansat kirkesanger hvilket betød at jeg hverken kunne komme “hjem” (til min kære mor, mine to dejlige søstre og alle de andre søde jyder jeg kender) til jul, påske eller pinse. Jeg elsker at synge og er endda også uddannet kirkesanger, og var rigtig glad for at kunne tjene penge på en af mine fritidsinteresser, men da jeg blev færdig med min professionsbachelor valgte jeg at stoppe i kirken. Det har været godt at have mine weekender fri, for det er lidt af en udfordring med det første “rigtige” job og der er brug for at kunne sove længe og bare kunne lade tiden gå om aftenen engang imellem. Jeg er fortsat som kirkesangervikar, så jeg har slet ikke sluppet sangen. Store Bededag blev i år brugt i Midtjylland hvor kærestens mor bor og da det blev aftensmadstid gik jeg i køkkenet og kreerede en overraskende velsmagende sovs til de varme kartofler som de andre skulle nyde med hakkerbøffer, bløde løg, smør og salat.

Når jeg er på besøg hos ikke-vegetarer har jeg ofte nøddesmør, sojamælk og sandwich spread (eller streich som stort set er det samme) med i tasken. Denne gang blev det kun til mandelsmør mens jeg var så heldig at der var blevet indkøbt spread’en i linket overfor. Dejligt! Mandelsmøren blev den hemmelige ingrediens i sovsen her. Den blev til på højst 10 minutter og gjorde mig meget glad og mæt.

Kidneybønner i tomat, chili og mandelsmør

Til 1 sulten person

1/2 løg

1 tsk rapsolie

1/2 tsk olivenolie med chili

2 mellem blommetomater

En lille tsk groft salt

1/2 dl vand

1 dåse kidneybønner (skyl dem i varmt vand)

Knivspids knust tørret rød chili

1 stor tsk mandelsmør

Skær løget ud i tynde skiver. Varm rapsolien op på en lille pande og kom løget ved. Steg dem i 1-2 minutter ved høj varme, og kom så chiliolien ved. Steg yderligere 1-2 minutter. Skær imens tomaterne over på langs, fjerne eventuelt den hårde del som kan side der hvor tomatstilken har groet og skær dem i tykke skiver. Kom dem så ved løget sammen med saltet og lade det hele stege, fortsat ved høj varme. Kom efter 2-3 minutter vand, kidneybønner og chili i, og skru ned for varmen. Nu skal det stå og koge lidt ind, omkring 4 minutter, inden mandelsmøren tilsættes. Så skal sovsen bare koges godt igennem og så kan den serveres. Mandelsmøren gør at det bliver en cremet og rig sovs som egner sig fortrindeligt til nye danske kartofler. Vi fik også en dejlig salat at iceberg, agurk, pære, tomat og granatæblekerner til.

Namaste! 🙂Relateret indhold

1 kommentar

 • Besvar
  Saltet mandelsmør « mia-mad.dk – en vegansk og vegetarisk madblog
  11. maj 2012 at 15:02

  […] pandekager, som det er på en teske, på brød, som dip til udskåret frugt eller grønsager, i en sovs – og jeg kunne blive ved. Jeg synes det er sjovt at lave mandelsmør selv men har kun prøvet at […]

 • Skriv en kommentar

  Tilmeld dig nyhedsmailen
  Så får du besked når der er nyt