Ugens opskrift

Ugens opskrift #16: kombucha 2. brygning

Når 1. brygning af kombuchaen er afsluttet (jeg delte en opskrift på det i sidste uge), begynder det at blive rigtig sjovt – for det er nemlig når du skal i gang 2. brygning, at du kan tilsætte alle mulige smage. Det er også under 2. brygning at kombuchaen for alvor begynder at udvikle bobler. Faktisk dannes der også en lille mængde alkohol, men så vidt jeg har kunnet læse mig frem til er det oftest under mellem 0,1 og 1%.

Når det kommer til at tilsætte smag, så er jeg ret glad for kombinationen af ingefær og citron, og har også haft succes med at tilsætte ren kirsebærjuice af de sure af slagsen. Når det bliver sæson for danske øko jordbær (og hindbær!) skal der helt sikkert en håndfuld af dem, og måske en halv vaniljestang, i en omgang kombucha. Og så synes jeg også det kunne være sjovt at prøve med frisk gurkemeje og en meget lille bitte smule peber, som jo er så enormt sund en kombination.

Der er visse forholdsregler som er vigtige at arbejde ud fra, når man går igang med 2. brygning. Fordi 2. brygning foregår uden ilt, og fordi der dannes kuldioxid under 2. brygning, er der en lille risiko for at flasken du brygger i vil eksplodere. Just saying! Det lyder voldsomt og er det sikkert også hvis det sker, og derfor anbefaler mange også at man bruger flasker af plastik til 2. brygning. Min indre rebel vil dog hellere undgå at bruge plastik, så jeg bruger de der ret geniale glasflasker som Urtekram’s mosede tomater kommer i – grundigt rengjort og skoldede. For at være helt på den sikre side, skruer jeg låget af og på én gang i døgnet. I hvert fald indtil videre.

Kombucha-2-b

Kombucha 2. brygning

En portion 2 liters 1. brygnings kombucha (som jeg delte opskrift på i forrige uge) 

2 grundigt rengjorte glasbeholdere/sylteglas af en art, der kan rumme cirka 3 dl hver især, gerne med låg af plast (jeg bruger dem her)

3 plast- eller glasflasker der kan rumme cirka 1/2 liter hver

Smagsgiver (den angivne mængde er til en 1/2 liters flaske kombucha – brug den samme smagsgiver til alle tre flasker, eller lav måske tre helt forskellige!): 1/2 citron + 2 cm frisk ingefær ELLER 1/2 appelsin ELLER 2 dl usødet juice [surkirsebær, æble, hindbær, osv.] ELLER 1 håndfuld friske bær som jordbær eller hindbær + 1/2 stang “brugt” vanilje, altså en uden vaniljekornene 

1. Start med at vaske dine hænder. Brug dem så til at fiske kombucha scobyen op af din 1. brygnings kombucha. Den vil ligge i overfladen og dække den. Skil nu de to scobyer fra hinanden – der er nemlig vokset en baby scoby frem nedenunder moder scobyen, i præcis samme størrelse, men den er noget tyndere i det. Vær forholdsvis forsigtig her.

2. Lig så hver scoby i hvert sit sylteglas og hæld cirka 1 1/2 dl kombucha i hvert glas, over hver scoby. Kom låg på og stil scoby’erne på køl. Eller rengør det store sylteglas som du bryggede i og stil blot én af scoby’erne på køl – den anden kan du bruge til at starte en ny portion 1. brygning kombucha op på, med det samme.

3. Bruger du citron eller appelsin, skal de først skylles grundigt og så skæres i stykker som kan komme igennem åbningen på dine flasker. Ingefæren skal vaskes grundigt og så plejer jeg skrælle den og skære den i tynde skiver. Bruger du juice hælder du det blot i dine flasker. Er det bær og brugt vaniljestang du har valgt, så skyl bærerne, og kom så bær og vaniljestang i flasken. Fyld så op med kombucha, så der er cirka 1/5 frirum tilbage i flasker. Kom låg på, og stil flaskerne et lunt og mørkt sted.

3. Lad flaskerne stå lunt og mørkt i mindst 3 dage. Jeg kender folk der lader 2. brygning foregår over 5 og 7 dage. Bruger du flasker af glas vil jeg anbefale at du skruer låget af og på én gang i døgnet. Jeg har dog en lille mistanke om, at det hæmmer udviklingen af de sjove og fine bobler man kan få frem i sin kombucha, men der skal mere eksperimentering til før det bliver klarere.

4. Smag så på kombuchaen. Hvis du er tilfreds, stiller du flaskerne på køl og venter (u)tålmodigt på at de bliver afkølede. Og så er det bare at nyde!

Kombucha-2-a

Jeg håber du får glæde af opskriften.

Namaste!

Relateret indhold

13 kommentarer

  • Besvar
    Tina
    27. april 2016 at 07:10

    Uhh det ser altså noget så spændende ud! Har læst om kombucha flere gange, men aldrig smagt det. Hvordan vil du bedst beskrive smagen? Det lyder jo egentlig okay simpelt at lave, men den der “springen i luften” fare skal jeg vist lige overkomme. Lækkert ser det i hvert fald ud, så det må vist på overvejelseslisten 🙂

    • Besvar
      Mia
      27. april 2016 at 07:19

      Hehe, ja det lyder nok lidt voldsomt med sprængfaren og det var også noget af det der holdt mig tilbage fra at brygge kombucha. Men det er en virkelig sjov og tilfredsstillende process at være vidne til. Det er dog ret svært at finde noget at sammenligne smagen med, da den er ret unik. Men den minder måske lidt om en syrlig-sød citronsodavand, blandet med kold sort te? 😉 🙂

  • Besvar
    Christinna
    27. april 2016 at 10:04

    Mmmmm! Jeg er så glad for at jeg har opdaget kombucha. Jeg synes dog stadig at det er lidt grænseoverskridende at drikke, når man har set hvordan det bliver brygget. Min kæreste skal i hvertfald ikke nyde noget siger han 😉 Han ved ikke hvad han går glip af.

  • Besvar
    Greatest hits fra april – Sustain Daily – inspiration til en bæredygtig livsstil
    27. april 2016 at 17:47

    […] Der er som altid gang i køkkenerne hos Sustain Daily’s bloggere. Emma har spist to gange lyserød morgenmad, og Marianne Luna har fristet med smoothieskåle med fin topping. Fornemmer vi en trend? Katrine har vist 4 lette pastaretter til at tømme køleskabet. Emma bruger stadig sin surkål fra fermenteringskurset, mens Mia er gået i gang med sit eget store fermenteringsprojekt, nemlig en kombucha, som hun brygger og brygger på. […]

  • Besvar
    Katrine
    28. april 2016 at 14:45

    Ih, hvor lyder det bare spændende, Mia! Jeg har sådan lyst til at brygge kombucha også 😀

    • Besvar
      Mia
      29. april 2016 at 13:09

      Du må gerne få en scoby af mig søde Katrine!

  • Besvar
    Det er jeg begejstret over for tiden: dansk klimaafgift på oksekød og vegansk læder lavet på kombucha - mia-mad.dk - en grøn madblog
    17. maj 2016 at 08:47

    […] fra Etisk Råd om oksekød og en sej nyhed om et vegansk læderprodukt lavet på kombucha scoby’er… Spændende og grænseoverskridende […]

  • Besvar
    Shakshuka - Marokkansk tomatret til morgenmad | Bærmonster
    25. maj 2016 at 10:45

    […] en entusiastisk samtale på Instagram om netop disse glasflasker. Hun bruger dem til blandt andet kombucha; der bruger jeg dog flasker med […]

  • Besvar
    Ugens opskrift #15: KOMBUCHA 1. brygning - mia-mad.dk - en grøn madblog
    5. oktober 2016 at 15:10

    […] dens 1. brygning, er der næsten garanti for at du bliver helt forelsket i den syrligt-søde drik! (Du kan finde opskriften på kombucha 2. brygning lige her.) Jeg smagte kombucha, der er en fermenteret te-drik, for første gang mange år tilbage da jeg var […]

  • Besvar
    Nina Larsen
    16. februar 2017 at 22:07

    Er blevet meget inspiret af opskriften og er igang med brygning… et spørgsmål: jeg har lavet 1 brygning og har hældt på nye flasker for 2. brygning nu har den stået en uges tid i et mørkt skab, men der er ingen bobler hvorimod der er ved at vokse en ny svamp frem i overfladen, hvad mon jeg gør forkert ?
    Gode råd modtaget gerne 🙂
    mvh Nina

    • Besvar
      Mia
      17. februar 2017 at 09:20

      Hvor dejligt at høre Nina!

      Det lyder ikke som om, at du gør noget som helst galt. 🙂 Det med at der vokser en ny svamp i overfladen er helt naturligt. Specielt hvis du ikke har siet/filteret kombucha-væsken inden du satte dem til 2. brygning. Jeg gør det aldrig selv, men nogen hælder lige væsken igennem et viskestykke, et osteklæde eller lignende.

      Har du husket at komme tætsluttende låg på flaskerne? Det kan være derfor der ikke kommer bobler, da 2. brygning skal være iltfri. MEN bobler kan altså i det hele taget være svære at opnå, specielt på en kold årstid som denne.

      Håber det hjælper. 🙂 God fornøjelse med brygningen!

      Kh Mia

  • Besvar
    Nina Larsen
    23. februar 2017 at 21:44

    Hej Og mange, mange tak for gode svar .. jeg prøver at lukke lågene tættere i næste brygning .. tror jeg har været lidt bange for eksplosions-faren 🙂
    kh Nina

    • Besvar
      Mia
      25. februar 2017 at 08:39

      Det er du slet ikke alene om. 🙂 Håber din kombucha bliver lige som du gerne vil have den. God weekend!

    Skriv en kommentar

    Tilmeld dig nyhedsmailen
    Så får du besked når der er nyt