Anmeldelser Hovedretter Opskrifter Produkter

Linsesovs

Nogen gange har jeg snakket med andre om hvad der mon er Danmarks national ret. Det viser sig hurtigt at det er noget som der er meget delte meningen om. Jeg vil mene at det er selvsagt at den indeholder kød, men om det så er stegt flæsk, frikadeller eller flæskesteg (med kartofler og sovs) er ikke nemt at blive enige om. Faktisk plejer mit forslag at være kødsovs. Pasta med kødsovs vel at mærke. Noget der er interessant i forbindelse med diskussionen her er hvilke aldersgruppe man snakker om. For jeg vil vove at påstå at pasta med kødsovs netop er børnefamiliernes national ret. 🙂 Hvad synes du kan kaldes Danmarks national ret?

Linsesovs er, efter min mening, vegtarer og veganeres bud på kødsovs. Sovsen her er genial fordi den er nem at lave og fordi den kan varieres i det uendelige. Versionen som I får opskriften på her er krydret med chili, sød paprika og stødt spidskommen, og indeholder ud over de obligatorisk løg og tomater, gulerødder. Netop krydderier og grønsager er det man kan variere med. Blomkål, kartofler (selvom de teknisk set ikke er en grønsag), søde kartofler, græskar og rodselleri er alle gode bud. Karry er et oplagt bud på kryddivariation.

Linsesovs

Til 2 personer som aftensmad plus rester til 1 persons frokost

2 dl røde linser

1 1/2 løg

1 spsk kokos- eller olivenolie

2 store gulerødder

2 mellemstore hele tørrede chilier eller stødt chili (da der er meget forskel på styrken af stødt chili vil jeg anbefale at man prøver sig frem og starter med en knivspids stødt chili)

1 1/2 til 2 tsk groft salt

1 dåse flåede og hakkede tomater

8 til 12 dl koldt vand

1 tsk sød paprika

1 tsk stødt spidskommen

Kom linserne i en si og skyl dem i varmt vand i 2 minutters tid. Vandet der løber fra dem skal gerne stoppe med at være mælkehvid. Sæt dem til afdrypning.

Rens løget, skær det midt over og skær det herefter i tynde skiver. Skræl gulerødderne og skær dem i tern. Varm olien op i en stor gryde og svits løgene ved forholdsvis høj varme til de begynder at blive møre. Tilsæt så gulerødderne, chili og salt og lad det stege i et minuts tid. Nu skal LINSER, tomat, vand, sød paprika og spidskommen. Rør grundigt rundt så linserne skiller sig fra hinanden. Bring det herefter i kog, skru ned og lad det simre under låg i cirka 45 minutter. Linserne kan tage meget væske, så hold øje med om det koger tør. Tilsæt så mere vand.

Det er vigtigt at huske at røre rundt i retten engang imellem.

Efter de 45 minutter bør linserne være møre og lidt udkogte, hvilket resultere i en dejlig cremet ret. Smag gerne til med lidt salt, hvis nødvendigt.

Serveres for eksempel sammen med pasta og en renset rød snack peber.

Chilien er kun til pynt, jeg er ikke til vildt stærk mad nemlig.

Fin er den nu og den har afgivet en masse herlig smag til retten.

Min mor har peberfrugter i hendes drivhus som slår butikskøbte (som den herover er) til enhver tid. De er sprøde, søde og har en hel anderledes koncentreret smag og konsistens. Dem savner jeg lige nu.

Jeg har ventet på en blikkenslager der skulle ordne et meget utæt vandrør her til formiddag, så jeg kom desværre ikke afsted til dagens forelæsninger. Til gengæld fik jeg varm frokost. Som man måske kan ane har jeg drysset gærflager over sovs og spaghetti. 🙂 Mmm…

Spaghettierne her er lavet af brune ris og er lidt tyndere end almindelig spaghetti. De smager rigtig godt, men min erfaring er at de skal koge dobbelt så lang tid som der står på pakken.

De er rigtig gode til asiatisk mad. Jeg spiser dem ofte som fyld i misosupper.

Jeg håber der er nogen af jer der får glæde af retten. Den er meget velegnet til at fryse, men kan sagtens holde omkring 5 i køleskabet. Linserne vil suge endnu mere væske til sig, så der skal lidt ekstra vand i før man genopvarmer retten. Hvis man gerne vil gøre den endnu mere cremet kan man tilsætte 1-2 dl kokosmælk de sidste 5-10 minutter af kogetiden.

Namaste! 🙂

Relateret indhold

6 kommentarer

  • Besvar
    Kirsten Skaarup
    29. september 2011 at 23:38

    Hi Mia,
    Den sovs ser dødlækker ud. Den vil jeg prøve!
    Kh
    Kirsten

    • Besvar
      Mia
      30. september 2011 at 09:07

      Hej Kirsten

      Sikke en glædelig overraskelse at høre fra dig herinde. Tak fordi du kiggede forbi og for din kommentar. 🙂

      Jeg håber du får fornøjelse med sovsen. Jeg synes i hvert fald at den er et hit!

      Kh Mia

  • Besvar
    Charlotte
    25. maj 2012 at 07:40

    Tak for opskriften! Den er blevet en klassiker hjemme hos os…. 🙂

    • Besvar
      Mia
      25. maj 2012 at 07:48

      Hej Charlotte

      Og mange tak for din dejlige kommentar. Det varmer. 🙂

      Kh Mia

  • Besvar
    Cecilie
    8. februar 2016 at 17:44

    Hej.
    Det ser lækkert ud!
    Bruger du tørre linser eller fra dåse?
    Hvis dem fra dåsen kan bruges, skal de så også koges og suge vand?

    • Besvar
      Mia
      8. februar 2016 at 17:47

      Tak Cecilie! Jeg bruger tørrede linser, har faktisk aldrig prøvet dem på dåse da de er meget dyrere og tørrede linser er så nemme og hurtige at have med at gøre i forvejen. De er kogt dem der er på dåse, så nej, de vil ikke suge vand til sig. 🙂 Håber det hjælper.

    Skriv en kommentar

    Tilmeld dig nyhedsmailen
    Så får du besked når der er nyt