Dip, dressing & diverse Opskrifter

Mandel/Basilikum Pesto

Det er faktisk overraskende nemt at lave sin helt egen pesto. Selvfølgelig er det vigtigt, som altid, at have det rigtige køkkenudstyr, ellers kan det blive en noget frustrerende oplevelse. Til daglig laver jeg mad i en vuggestuen og her har jeg serveret en børnevenlig version (det vil sige uden hvidløg blandt andet) som flere af pædagogerne synes var et hit, og som mange spurgte efter opskriften på. Jeg brugte persille, da det er billigere og var i sæson, rapsolie i stedet for olivenolie, og havde ingen gærflager. En af pædagogerne havde efterfølgende forsøgt sig med at lave den, i en af de slags blendere der har en aftagelig kande. Hun fortalte med tydelig frustration om hvordan det bestemt ikke var lykkes at få ingredienserne blendet sammen til en blød pesto. Det skriver jeg til “skræk og advarsel”. En minihakker klarer opgaven perfekt! 😉

Pestoen her kan som skrevet, laves på forskellige friske krydderurter – persille og basilikum er hvad jeg har leget med, indtil videre. Mandlerne kan skiftes ud med diverse nødder, og selvfølgelig også pinjekerner. Pinjekerner har bare en tendens til at være ret dyre, så derfor bruger jeg dem kun sjældent. Min oplevelse er at det er vigtigt lige at riste nødder/kerner/mandler, så er de nemmere at blende ud og smagen er lige i øjet. Ristetiden for de forskellige nødder og kerner er forskellig. Der skal et vågent øje til når man rister nødder og kerner… For at få en lidt “ostet” smag, tilsætter jeg Natur Drogeriet’s gærflager. De kan købes i helsekostbutikker og kan vist også bestilles hjem i MATAS’er. Dem bruger jeg relativt ofte, så de vil optræde i flere kommende opskrifter her på siden – stay tuned!

Mandel/Basilikum Pesto

50 gram mandler

1 tsk olivenolie

1/2 tsk salt

Forvarm din ovn til 200 grader (IKKE varmluft). Kom mandlerne på en bageplade, som eventuelt er beklædt med bagepapir. Jeg havde (desværre) ikke mere da jeg fik pesto-abstinenser. Dryp og drys olie og salt over, rør rundt og kom bagepladen i ovnen. Mandlerne skal nu riste i 5-10 minutter. Hold godt øje med dem, de kan nemt ende med lige pludselig at have fået for meget! Når de er færdigristede skal de af bagepladen og have lov til at køle af i 5-10 minutter.

Kom så alle nedenstående ingredienser, inklusiv mandlerne, i en minihakker:

2 spsk gærflager

De største og mellemste blade af 1 potteplante frisk basilikum

6 spsk olivenolie (måske lidt mere)

3 fed hvidløg uden skræl

Fintrevet skal og friskpresset saft fra 1/2 frisk citron

Lidt friskkværnet peber

Salt efter smag og behag

Så skal der blendes i cirka 15 sekunder. Kig herefter til pestoen. Du skal nok bruge en ske til at skrabe siderne fri for pesto, så alt bliver blendet lige fint. Måske skal der også tilsættes lidt mere olie. Lige meget hvad, skal der blendes igen, i cirka 30-45 sekunder, hvilket kan gentages lige indtil du er tilfreds med konsistensen.  Så nemt er det!

Brug pestoen på dampende varm pasta, i sandwicher, som smørelse på et stykke rugbrød under kogte kolde kartofler, ovenpå blendede rodfrugtsupper eller måske blandet op med soja yogurt til en lækker dip til bagte eller kogte grønsager – eller som en dressing til råkost og salater. Kun fantasien sætter grænser!

Namaste… 🙂

Relateret indhold

1 kommentar

  • Besvar
    ‘How To’ 1: Gærflager « mia-mad.dk – en vegansk madblog
    26. marts 2011 at 00:19

    […] bare rigtig godt! (Jeg må snart lave tærte igen)… Derudover passer det også glimrende i pestoer hvor det sammen med citronsaft og eventuelt lidt citronskal giver en meget tilfredsstillende […]

  • Skriv en kommentar

    Tilmeld dig nyhedsmailen
    Så får du besked når der er nyt