Hovedretter Opskrifter Pålæg

Marineret Tofu – ingefær, hvidløg og gærflager

Tofu. Enten hader man det, eller også elsker man det. Det er i hvert fald min erfaring. Min holdning er dog den samme som til vejret: der findes ikke dårligt vejr, kun forkert påklædning. I tofu’ens tilfælde, findes der nemlig “kun” manglende MARINADE og /eller KRYDRING. Tofu’en skal, så at sige, klædes på med en de rigtige smagsgiverer – og så kan de fleste faktisk godt komme til at elske det. For en vegetar kan tofu rent konsistensmæssigt gøre en stor forskel i ens kost. For konsistensen er nemlig hel speciel, og en god afveksling fra andre proteinrige fødevarer som linser, bønner, mandler, jordnødder og nødder. Tofu kan også bruges til enormt mange forskellige ting, både i det salte og det søde køkken, for eksempel i chokolade mousse. Jeg er stor fan af tofu, men bruger det ikke så ofte fordi den økologiske af slagsen er steget en del i pris de sidste år…men engang imellem forkæler jeg mig selv.

Tofu er ofte rig på calcium, fordi det stof der får sojadrikken (som tofu er lavet på) til at blive omdannet til tofu er rigt på calcium. Det er sojabønner som både sojamælk og tofu er lavet på, og de er i følge mange den vegetabilske kilde til protein der har en aminosyresammensætning der er tættes på kød, hvilket skal forstås som værende en god ting. Tofu er derfor en rigtig god kilde til både komplette proteiner og det vigtige mineral calcium.

Marineret Tofu – ingefær, hvidløg og gærflager

Til 2 personer

1 cm ingefær

2 fed hvidløg

2 spsk tamari (sojasovs)

1 dl vand

Saften af 1/2 frisk citron

1 spsk ristet sesamolie

2 spsk gærflager

150 gram fast tofu naturell

Hak først ingefær og hvidløg fint. Ingefæren kan sagtens beholde skrællen på. Kom begge dele i en skål.

Kom tamarien, vand, citronsaft, sesamolie og gærflager i skåle. Rør godt rundt.

Skær så tofuen ud som du gerne vil have den. Jeg skulle bruge den til en wokret og valgte derfor tern. Du kan også skære den ud i skiver eller smuldre den…det er op til dig! Skiver kan steges lidt som bøffer, og smuldret kan bruges i vegetarisk “kødsovs”. Kom tofuen i marinaden og sørg for at alle stykker tofu er nogenlunde dækket af den.

Nu skal tofuen så marinere. Efter 1 time kan den bruges, men den kan også godt blive liggende i marinaden i en lufttæt beholder i køleskabet, i op til en uge. Så er det nemt lige at tage nogle stykker tofu op og bruge i løbet af ugen. Marinaden kan også sagtens bruges, for eksempel i wokretter, supper, sammenkogte retter eller som væske i vegetter (vegetarens svar på frikadeller og hakkebøffer) eller noget helt femte.

Namaste!

 

Relateret indhold

11 kommentarer

 • Besvar
  Chokolade ‘Cup’kager « mia-mad.dk – en vegansk madblog
  12. marts 2011 at 13:04

  […] eller et regnestykke af kalorier der skal gå op. Mad er ikke bare næringsstoffer, det er mad. Tofu er ikke bare proteiner og calcium, det er mad der har en speciel tekstur og smag, som kan give én […]

 • Besvar
  Sofie
  16. marts 2011 at 23:55

  Hej,
  sej blog du har startet.
  Jeg ku’ godt tænke mig at høre mere om hvad gærflager er, og hvad de kan.

  • Besvar
   Mia
   18. marts 2011 at 17:47

   Hvor hyggeligt at høre fra dig igen Sofie! Og tak for de pæne ord.

   Det er en god idé med noget mere om gærflager. Jeg skriver et indlæg om det i løbet af weekenden, eller næste uge. Tak for inspirationen!

   🙂

 • Besvar
  ‘How To’ 1: Gærflager « mia-mad.dk – en vegansk madblog
  26. marts 2011 at 00:18

  […] har valgt at skrive om gærflager i dag, fordi en af mine tidligere kursister i en kommentar til et tidligere indlæg, skrev at hun gerne ville vide mere om dem. Den kommentar blev jeg så inpsireret af, at jeg fik […]

 • Besvar
  Peter Freiman
  14. juni 2011 at 17:03

  Hej Mia

  Ville gerne prøve noget med tofu som jeg ikke kender meget til og vil derfor spørge:
  1: Kan det bages ind i brød?
  2: kan man mose det sammen med andre ting (til f. eks. “bøffer” i stedet for at marinere?
  3: Man kan jo lave selv, har jeg læst. Har du prøvet det?

  Mvh
  Peter

  • Besvar
   Mia
   14. juni 2011 at 17:26

   Hej Peter

   Og mange tak for dine kommentarer. Hvor er det smukt det salt! Køber engang imellem himalay salt, det har også en rigtig fin farve.

   1: Jeg har aldrig selv prøvet at bage tofu ind i brød, men jeg tror sagtens man kan skære det i stave og bruge det lidt alla pølser i pølsebrød. 🙂 Men så er det en god idé at marinere det, for ellers smager det altså ikke af så meget. Man kan jo også få pølser lavet på tofu, hvis man er til sådan noget.

   2: Til gengæld har jeg prøvet at mose det sammen med kogte kartofler, finthakket løg jeg har stegt lidt, krydderi, nogen gange lidt kapers, salt/peber og lidt mel og havregryn. Og så har jeg bagt eller stegt dem. Jeg kalder det for vegetter! 🙂

   3: Jeg har aldrig prøvet selv at lave det. Men jeg kunne godt tænke mig at prøve kræfter med det en dag.

   Mvh Mia 🙂

 • Besvar
  Peter Freiman
  14. juni 2011 at 17:05

  Hej igen Mia

  Forresten, prøv at se det salt her. http://www.phosee.dk/picture/302175-sel-piquant—a-cyclopussy-specialty

  Bare til inspiration. :0)

  Mvh
  Peter

 • Besvar
  Peter Freiman
  15. juni 2011 at 21:46

  Hej igen Mia

  Mange tak for svarene og glæder mig du synes om saltet! :0)
  Mens jeg lavede det forsøgte jeg at google “Sel Rose”; det ligner i farven men er nitrit til kød. *G* Men fandt et billede på “Chefs-Talk.org” hvor en kok havde lavet det med revet rødbede og salt; men mit ser langt lækrere ud, synes jeg.
  Himalayasalt bruger jeg også, og Hawaisalt.

  Mht tofu har jeg smagt det et par gange og ved godt at det ikke smager af meget i sig selv; men synes nu faktisk meget godt om det som det er.

  Men jeg vil så forsøge med brød og deller som du har beskrevet. :0)
  Lave selv bliver nok ikke i første omgang…

  Mvh
  Peter

 • Besvar
  Bladet ‘Vegetaren’ « mia-mad.dk – en vegansk madblog
  22. juni 2011 at 16:08

  […] som går under navnet Mias Veganerside. I denne måned skriver jeg om proteinmyten og jeg deler denne proteinrige opskrift. Det er anden eller tredje gang min veganerside er med i bladet, men bestemt ikke første gang jeg […]

 • Besvar
  Ovnbagt hokkaido græskar, gylden rissalat og tofufilter « mia-mad.dk – en vegansk og vegetarisk madblog
  10. september 2011 at 07:03

  […] brugte denne opskrift til tofufileterne og spiste græskarskiverne med en mellemstærk økologisk (købt) salsa på. Der […]

 • Besvar
  Mia's yndlingsmad #2 - vegetarisk sushi salat - mia-mad.dk - en vegansk og vegetarisk madblog mia-mad.dk – en vegansk og vegetarisk madblog
  24. april 2015 at 14:09

  […] portioner (suppler eventuelt med 200 gram marineret, stegt tofu eller […]

 • Skriv en kommentar

  Tilmeld dig nyhedsmailen
  Så får du besked når der er nyt