Dip, dressing & diverse Opskrifter Salater

Mia’s yndlingsmad #2 – vegetarisk sushi salat

Den her salat er lige præcis det jeg har allermest lyst til når foråret lige pludseligt er her, med dens klare blå himmel, eksplosion af blomster og varmere temperaturer, der hiver en udenfor. Sidste weekend pakkede jeg en portion af salaten ned i min rygsæk og tog den med mig, for jeg ville så gerne opleve et af de smukkeste syn overhovedet i København og lige for øjeblikket: blomstringen af en meget speciel japansk kirsebær allé på Bispebjerg Kirkegård, lige ved Østre Kapel.

Træernes kroner rækker sig ud mod og omfavner nærmest hinanden og danner dermed et tag af meget lyserøde og eventyrsagtige proportioner.

Kirsebærtræ1

Smukt, ikke også?

Vegetarisk sushi salat er (desværre) ikke min helt egen opfindelse, men versionen her er min helt egen version og dressingen er også min egen. For at skrue op for næringsværdien og mæthedsgarantien for salaten har jeg brugt brune korte ris, eller brune fuldkornsris om man vil. De opfører sig på samme måde som sushi ris, det vil sige at de klistrer sammen så man godt kunne bruge dem i en “rigtig” sushi og den ville hænge sammen som den skal, men de mætter mere og bidrager med flere gode mineraler, vitaminer og kostfibre. Og så synes jeg personligt også at de smager af mere og bedre.

I princippet kan du bruge lige de grønsager og frugter du selv allerbedst kan lide og som du selv forbinder mest med sushi. Jeg bruger ind imellem fintsnittet spidskål i stedet for agurk, men synes det vil være trist at undvære edamame sojabønner, gulerod, mango og avocado, ligesom nori tangen også er et must for mig. Dressingen er en af mine absolut yndlings, specielt fordi den er lavet med umeboshi puré. Umeboshi er en japansk opfindelse og er en slags blomme som er saltsyltet. Resultatet er et produkt som indeholder masser af smag af salt, syrlighed og umami, og som ikke kender sin lige. Jeg er helt tosset med den smag og forbinder den meget med sushi. Umeboshi puré kan bestilles på Helsam.dk (som leverer gratis til nærmeste helsekostforhandler) eller måske kan du være heldig at de allerede har det hjemme på hylderne. 🙂

Jeg ville heller ikke kunne undvære den friske koriander, men ved at mange er uenige med mig i om det overhovedet er spiseligt. 😉 Men der er vi jo så forskellige. 🙂

Sushi_salat3

Vegetarisk sushi salat

2 portioner (suppler eventuelt med 200 gram marineret, stegt tofu eller lignende)

Risene:

2 dl korte brune ris

4 dl vand

1/2 spsk riseddike

1/2 spsk mirin (sød riseddike)

1/4 tsk salt

Grønsagerne og frugterne:

1/2 hoved broccoli

1 avocado (eller flere efter smag)

1/2 mango

1 stor eller 2 små gulerødder

1/2 agurk

1 dl frosne forkogte (og pillede) edamame sojabønner

Drys:

Cirka 1/2 dl sesamfrø

1 plade ristet nori tang

1 håndfuld koriander (efter smag)

Dressing:

1 fed hvidløg

Frisk ingefær der svarer til en hasselnød med skal på, i størrelsen

2 tsk umeboshi blomme pure

Jucie af 1 lime

2 tsk ristet sesamolie

2 tsk jomfru olivenolie

2 tsk ahorn sirup (eller lignende)

2 tsk riseddike

1. Start med risene. Riseddiken, mirin’en plus salt skal først røres sammen med risene når er er kogte. Kom ris og vand i en lille gryde, skru op på højeste temperatur og bring det i kog uden låg. Når det koger skruer du ned på cirka 1/3 af varmen. Lad det småkoge med låget på skrå i cirka 40 minutter, til alt vandet er absorberet. Når de er møre så rør riseddike, mirin og salt i, og kom risene på en bageplade beklædt med et stykke bagepapir og spred dem ud så de kan køle af. Lad dem stå i cirka 30 minutter så de bliver ret kølige.

2. Imens risene koger kan du gøre grønsagerne og frugterne parat. Broccolien skæres i små buketter, stænglen skrælles og skæres i tynde stykker. Kom broccolien i en skål. Kog noget vand og dæk broccolistykkerne med vandet. Lad det stå i MAX 1 minut, hæld vandet fra og dæk stykkerne med koldt vand. Skift det ud når det føles lunt og gentag til broccolien er kølet ned. Hæld så vandet fra. Avocadoen fjernes fra skallen og skæres i tern. Mangoen skrælles, stenen fjernes og kødet skæres i tern eller skiver. Guleroden skrælles og skæres i tynde stave. Agurken halveres på langs og kernerne tages ud med en teske. Spis dem som en snack eller smid dem ud. Edamame sojabønnerne kommes i en skål. Kog noget vand og overhæld det over sojabønnerne. Lad dem stå i cirka 10 minutter og hæld så vandet fra.

2. Til drysset ristes sesamfrøene på en tør og varm pande, til de begynder at dufte dejligt. Nori tangen skal skæres ud i tynde, korte strimler – jeg plejer at bruge en saks. Korianderen hakkes groft.

3. Dressingen skal også laves. Rens og skræl ingefær og hvidløg, og hak begge del fint. Rør så alle ingredienserne sammen, eller ryst dem sammen i en meljævner eller et genbrugs glas med låg.

Vegetarian_sushi_salad_collage

4. Anret så risene på to store (måske dybe) tallerkener, et stort fad eller i to mindre skåle. Fordel grønsager og frugt henover, drys med sesamfrø, nori tang og koriander, og server dressingen ved siden af, så man selv kan komme så meget på som de lyster.

5. Enjoy! 🙂

Sushi_salat4

Jeg håber solen kommer til at skinne også i denne weekend. Og du når at nyde den, måske med lidt af denne salat på slæb, og måske med smukke blomster over dit hoved. 🙂

Kirsebærtræ2

God weekend!

Namaste!

Relateret indhold

5 kommentarer

  • Besvar
    Lene
    25. april 2015 at 12:46

    Det ser lækkert ud…jeg ÆLSKER koriander!!
    Derimod er jeg ikke så vild med tang og mango.
    Jeg vil helt klart prøve at få fat i umeboshi

    God weekend fra Lene

    • Besvar
      Mia
      25. maj 2015 at 12:02

      Så er det da bare om at lave din egen version, måske med nogle andre grønsager/frugter som du elsker og forbinder med sushi Lene. 🙂

  • Besvar
    Eva
    24. maj 2015 at 11:06

    Det må prøves! Måske tilsat syltet ingefær.
    Hvor kan jeg finde umeboshi blomme pure?:)

    • Besvar
      Mia
      25. maj 2015 at 12:01

      Håber det bliver en succes. 🙂 Du kan finde pureen på Helsam’s hjemmside, de har en webshop (du kan bestille alle produkter til levering i en helsekostbutik nær dig), eller du kan måske finde den i din lokale helsekostbutik (eller bede dem bestille det hjem). Håber det lykkes. 🙂

  • Besvar
    Ugens opskrift #13: VERDENS BEDSTE BRUNE RIS - mia-mad.dk - en grøn madblog mia-mad.dk – en grøn madblog
    30. marts 2016 at 06:20

    […] i verdens bedste brune ris er mange… Jeg elsker at bruge dem som basis for en mættende måltidssalat alla min Vegetarisk Sushi Salat, lave dem til klatkager, koge dem til grød, opvarme dem i ovnen som tilbehør til en gryderet, […]

  • Skriv en kommentar

    Tilmeld dig nyhedsmailen
    Så får du besked når der er nyt