Hovedretter Opskrifter

Mia’s ynglings mad #3 – vegetarisk galette af nødder og kerner, med spinatpesto og årstidens grønt

En af mine ynglings kogebøger fra 2015 har en opskrift der hedder ‘Seeded pistachio and squash galette’ og jeg har længe beundret hvad jeg synes lignede et mesterværk – hvis du så billedet i bogen ville du vide hvad jeg mener – før jeg endelig fandt en god nok undskyldning for at lave den… Eller hvad der som så mange gange før endte med at være min fortolkning og lidt anderledes udgave, men det endte godt, for både mine gæster og jeg var meget tilfredse med både smag og udseende.

Vegetarisk_galette3

Min gode undskyldning var en 30 års fødselsdagsfejring (min!), eller en af flere, da jeg har delt fejringen op i små bidder i år, så jeg får mere tid sammen med alle dem jeg holder af. Det var to af mine nærmeste veninder der blev “udsat” for galetten her. 😉

Geniet (ja, det synes jeg faktisk hun er) bag opskriften hedder Anna Jones og har forfattet ‘A Modern Way to Eat’ og var en af de femten “oprindelige” på Jamie Oliver’s  restaurant og kokkeuddannelse ‘Fifteen’ i London. Jeg tror vi kommer til at høre meget mere fra hende og faktisk udkommer hendes 2. kogebog den 16. juli. Den må jeg have fingrene i!

De ting der adskiller min version af opskriften mest fra den i bogen er, at jeg ikke har brugt pistacie nødder og kastanjer i selve galetten, og ej heller har jeg toppet den med squash. 😉 Til gengæld har jeg tilsat et æg til galetten, blandet høstmodne gulerødder og radiser sammen med rødløg (og stegt det hele i saltet øko smør), og så ellers tilsat lidt frisk basilikum fra min egen mini-altan/stue-byhave til pestoen. Alt sammen ændringer der sænkede prisen, gjorde bedre brug af sæsonens grønt og tilfredsstillede min personlige trang til eksperimentering.

Hermed min version af Anna’s galette…

Vegetarisk_galette(collage)

Vegetarisk galette af nødder og kerner, med spinatpesto og årstidens grønt

Galetten:

50 gram hasselnødder

50 gram solsikkekerner

50 gram græskarkerner

1-2 spsk kokosolie

Skallen af 1/2 stor eller 1 lille øko citron

1 tsk ahornsirup

Cirka 1/2 tsk salt (efter smag)

Friskkværnet sort peber efter smag 

1 øko æg

1. Forvarm ovnen til 160 grader celcius, IKKE varmluft. Kom hasselnødderne på en bagepapirsbeklædt bageplade, kom dem i ovnen og give dem cirka 10 minutter, til de dufter dejligt og har fået lidt farve. Kom hasselnødderne i en food processor.

2. Nu skal solsikke- og græskarkerne ristes i samme ovn ved samme grader, i cirka 5 minutter. Når er de færdige kommes de også i food processoren.

3. Hak så nødder og kerner mellemgroft og tilsæt herefter kokosolie, citronskal, ahornsirup, salt og peber. Start food processoren igen og lad det køre til det begynder at hænge lidt sammen. Til sidst skal ægget i og maskinen skal køre i 1 minuts tid, så det hele bliver en sammenhægende masse.

4. Kom “dejen” ud på det stykke bagepair du har ristet nødder og kerner på, og løg et nyt stykke bagepapir ovenpå. Nu kan du nemt rulle dejen ud. Den skal være cirka 1/2 cm tyk og hvis den ikke er pænt rund kan du fugte dine hænder og “skubbe” kanten på plads så galetten bliver pæn at se på. 🙂

5. Skru ovnen op på 200 grader og bag galetten i 15-20 minutter. Gå imens videre med pestoen.

Spinatpestoen:

40 gram cashewnødder (udblødt i mindst 4 timer men gerne natten over) 

1 stor håndfuld frisk spinat (cirka 50-75 gram)

1 lille håndfuld friske basilikumblade

1/2 moden avocado (kun kødet)

Juice af 1/2 citron

6. Pestoen er super nem: kom alle ingredienser i din food processor og lad den køre indtil pestoen hænger sammen. Jeg kan godt lide at den har en forholdvis grov konsistens.

Toppingen:

1-2 store spsk saltet øko smør

1 bundt radiser af god kvalitet

1-2 store gulerødder

1 stort eller 2 små rødløg

Salt og peber efter smag

Eventuelt lidt chiliflager

7. Måske er galetten færdig nu og skal ud af ovnen. Ellers går du bare videre med toppingen mens galetten bages færdig.

8. Toppen af radiserne skæres fra og kan hvis de er pæne skylles grundigt og hakkes groft og steges med. Ellers smides de ud. Skær radiserne i cirka 1/4 cm tykke stykker – jeg skyllede dem så grundigt at de fine rødder ikke behøvedes at blive skåret af. Guleroden (eller rødderne) behøves nok ikke skrælles på denne årstid og skal så skæres i lige så tykke stykker. Jeg skær lidt skråt, for at få noget kontrast til radiserne. Rødløg renses og skæres i tynde skiver.

9. Smelt smøren ved mellemvarme, på en pande som du kan dække med et låg af en art. Kom så løget på pande og giv det cirka 5 minutter alene, så det begynder at karamellisere. Tilsæt radiser og gulerod og lad dem stege i cirka 5 minutter. Rør rundt ofte. Dæk så med panden med låg og giv dem cirka lige så lang tid herunder. Igen, rør rundt ofte. Hvis grønsagerne ikke er blevet gyldne efter de 5 minutter under låg (eller så møre som du gerne vil have dem) så giv dem lidt mere tid på panden. Ellers kan du bruge dem nu. Husk at smage til med salt, peber og eventuelt lidt chiliflager.

10. Nu skal det hele samles. Smør pestoen ud på galetten i et jævnt lag og fordel toppingen ovenpå. Sådan! Nu kan du servere.

Vegetarisk_galette2

Jeg serverede galetten sammen med rå grønsager skåret i dip-venlige stykker, plus en dip lavet på blandt andet cashewnødder, hvidløg, citronsaft, persille, dild og æblecidereddike. Vi drak en skøn tysk, rød og økologisk sekt (sådan noget med bobler!), som jeg havde haft med mig med hjem fra en tur til Bonn og Köln i juni. I baggrunden af et af billederne kan man lige skimte 6 øko ROYAL dåseøl, noget nyt fra dem og noget som jeg altså synes smager ret så hæderligt godt.

Det skal også lige nævnes at du kan, hvis du vil, se selveste Anna Jones lave en udgave af opskriften på YouTube.

Har du mon forelsket dig i nogen af år 2015’s nye kogebøger?

Namaste…

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Tilmeld dig nyhedsmailen
Så får du besked når der er nyt