Anmeldelser Spisesteder

Middag på Stedsans på ØsterGRO, Østerbro

En fredag i september var det lykkedes mig at få en enkelt billet til middag på Stedsans på Københavns første taglandbrug Østergro. Selvfølgelig ville jeg meget gerne have fulgtes med nogen, men det har været så svært for mig at få plads der oppe at jeg altså endte med at slå til da jeg så at der var en enkelt plads ved bordet tilbage, forskellige aftener i september. Det har jeg ikke fortrudt, for det blev en stor oplevelse for mig…

Beehive_Stedsans

Clean, simple, local… Så enkelt beskriver Stedsans sig selv. Med udgangspunkt i råvarer der er så tæt på deres oprindelige “form” som muligt, tilsat så få ingredienser som muligt og købt så kort et stykke vej fra ØsterGRO som muligt, er Stedsans nok det man ville kunne kalde en dogme-restaurant. I hvert fald er det min fortolkning at de netop arbejder ud fra et dogme om at den gode smag allerede er i de gode ingredienser, at den “bare” skal lokkes ud af dem med nænsomhed, kærlighed og få velvalgte ingredienstilføjelser. Hos Stedsans handler mad ikke bare om pris og smag, men også om hvilket aftryk maden har på kloden og hvilke konsekvenser det derfor har, at maden produceres, transporteres og bearbejdes. Det er en bæredygtig tilgang, hvor smagen dog aldrig glemmes. For hvem gider spise mad der ikke smager godt?

Tablesetting_Stedsans

På Stedsans sidder man bænket i stedets drivhus, med tomatplanter der kilder dig i nakken og fylder dine næsebor med deres skønne duft. Udenfor er man omringet af spændstige grønkålsplanter, aktive bistader og blomster i fuldt flor.

Kale_Stedsans

Jeg fik den vegetariske menu og så var der vin ad libitum til. Der var også mulighed for alkoholfri drikke. Jeg sprang på vinvognen fordi det var naturvin og det er altid så spændende synes jeg.

Fra nu af vil jeg lade billederne tale mere eller mindre for sig selv… Og blot lige skrive at selvom jeg tog alene ud at spise, og dem jeg sad ved siden af langt det meste af tiden havde nok i at nyde selskabet af og snakke dem de var ankommet sammen med, så kunne jeg sagtens få en rigtig god aften ud af det (og det kan andre sikkert også, tænker jeg). For mit vedkommende er min konklusion at min “ensomhed” gav mig bedre mulighed for virkeligt at smage, nyde, være tilstede, og ligge mærke til de små fine detaljer som kokkene havde tilføjet retterne. Ret så begejstret var jeg i hvert fald, og så var jeg også glad for at jeg sådan kunne nyde mit eget selskab.

Carrots_Stedsans

Første ret var min favorit. Sprødt, blødt, salt, sødt, aromatisk, markant, salt – den havde det hele! Og så var den åh så smuk.

Allaboutthebutter_Stedsans

It’s all about the butter!

Stedsans_figsalad

Herefter fulgte en salat med en blå ost, figner, ristede hasselnødder og en grillet kål, som jeg ikke kan huske navnet på. Og måske husker jeg forkert, men jeg tror det var en balsamisk dressing. Jeg er helt vild med kål der er grillet!

Stedsans_beetroot

Som alternativ til noget oksekød som den anden ikke-vegetariske menu bød på, fik jeg denne lækre rødbede-ret, med et syrnet mælkeprodukt, pecan nødder og spirrer.

Stedsans_done

Det smagte godt!

Stedsans_cheese

Så kom råmælksosten på bordet! Det var et hit. Meget mere simpelt bliver det vist ikke.

Stedsans_thekitchen

Her får I lige et billede jeg tog ud gennem drivhusets plastvæg, ud i Stedsans’ udendørs køkken. Jeg sad meget tæt på og som altid synes jeg det er spændende at kunne følge lidt med i, hvad der sker ude i køkkenet.

Stedsans_dessert

Tallerkenerne på billedet fra køkkenet blev rettet an med en, igen, simpel og ret så skøn dessert, hvor æble og blomme virkeligt fik lov til at skinne. Hvis man er boghvede-fan, som jeg er det, bliver man lidt ekstra glad af at spise på Stedsans.

Som afslutning blev der serveret te, kaffe og chokolade ude imellem grønsagsbedene. Fint punktum for en fantastisk aften.

Stedsans_noroof

Jeg er nysgerrig! Har du besøgt restauranten uden tag og hvis ja, hvad synes så om dit besøg? Jeg kan ikke skjule min begejstring i hvert fald, for Stedsans er jo noget helt unikt og en stor oplevelse… Og noget jeg kun kan anbefale andre at prøve.

Jeg håber du har og får en herlig weekend. Jeg har afsat en hel lørdag til alenetid, og glæder mig meget til de få men dejlige planer jeg har lagt de andre dage.

Namaste!

 

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Tilmeld dig nyhedsmailen
Så får du besked når der er nyt