Desserter Morgenmad Opskrifter Vegansk

Ny serie: Mia’s yndlingsmad #1 – chiaalamande-grød

Jeg tog lige mig selv i at ville skrive at morgenmad er mit absolutte yndlings måltid. Så kom jeg i tanke om hvor vild jeg er med en dampende varm portion lasagne med friskbagt brød og en god salat, en lun kop kaffe og en god øko Napoleons hat fra min lokale bager, et saftigt stykke rugbrød med avocado, lidt øko majo, citronsaft og urte salt, en riskiks med peanutbutter og bananskiver… Ja, jeg kunne blive ved! Men jeg kan helt ærligt godt skrive at jeg lige for tiden er ret glad for morgenmad. Derfor skal den første opskrift i min nye serie af Mia’s ynglingsmad da også være på noget jeg elsker at spise om morgenen: kold chiagrød. 

Chia_ala_mande5

Chiagrøden her er inspireret af en af min yndlings desserter, nemlig risalamande. Det er både de kolde ris, den bløde flødeskum, de aromatiske kirsebær og de smuttede mandler der gør det for mig. Kombinationen er i følge mine smagsløg helt genial. Chiaalamande indeholder mindre tilsat sukker, masser af omega-3 fedtsyrer (fra chiafrøene) og andre gode fedtstoffer (fra kokosmælken og mandlerne) og så bidrager den også med et fint indhold af proteiner (specielt fra havregrynene, chiafrøene og mandlerne). Vil du nedsætte mængden af tilsat sukker så brug en mandelmælk uden tilsat sukker (det gjorde jeg) og friske kirsebær i stedet for øko kirsebærsovs (det gjorde jeg ikke 😉 ).

Chia_ala_mande3Chiaalamande

Til 2-3 morgener til 1 person

3 spsk chiafrø

6 spsk grovvalsede havregryn

1/16 tsk salt

1/4 tsk ren vaniljepulver

1/4 tsk stødt kanel

3 dl kokosmælk af god kvalitet (gerne øko)

3 dl mandelmælk (+ eventuelt mere næste dag) 

20 mandler pr servering

1-2 spsk øko kirsebærsovs pr servering

1. Grøden skal piske sammen dagen før den skal spises. Kom chiafrø, havregryn, salt, vaniljepulver, stødt kanel, kokosmælk og mandelmælk i en beholder (med låg) af passende størrelse og pisk/rør det grundigt sammen. Stil grøden i køleskabet til dagen efter.

2. Mandlerne skal også forberedes dagen inden grøden skal spises. Kom dem i en kop eller lignende, dæk dem med rigeligt med vand og stil dem på køl til dagen efter. Mandlerne vil suge en masse væde til sig og blive nemmere at fordøje fordi iblødsætningen vil gøre sådan at den fytin som mandlerne indholder, og som blandt andet binder den kalk som mandlerne er rige på, bliver nedbrudt.

3. Dagen efter tager du grøden du af køleskabet og fordelen den i to eller tre skåle. Du kan gemme den ene eller de to portioner som ikke bliver spist i dag til de kommende dage. Hvis du synes grøden er for fast i det kan du røre den op med 1/2 dl mandelmælk eller mere.

4. Mandlerne kan du vælge af smutte, det er nemt at gøre nu, eller du kan bare skylle dem og hakke dem så fint eller groft som du ønsker dem.

5. Kirsebærsovsen kan du vælge at varme op eller bruge kold. Er du så heldig at have friske kirsebær skal de udstenes og skæres ud passende stykker.

6. Anret chiagrøden med de hakkede mandler og kirsebærsovsen (eller de friske udskårne kirsebær) og spis! Jeg vælger ofte at spise 1/2 banan til plus en kop te eller kaffe.Chia_ala_mande2

Jeg håber du får glæde af opskriften! Skal du lave en større portion kan jeg anbefale dig at bruge en håndmixer til at røre grøden sammen, da kokosmælk af god kvalitet kan finde på at skille sig i to lag (et flydende og et fast) som kan være ret svært at røre ud med en ske eller ved håndkræft, ved store portioner.

Chia_ala_mande1

Namaste…

Relateret indhold

1 kommentar

  • Besvar
    Mia's yndlingsmad #1.1 - kakao/bananchiagrød - mia-mad.dk - en vegansk og vegetarisk madblog mia-mad.dk – en vegansk og vegetarisk madblog
    6. marts 2015 at 06:03

    […] og ristede mandler ville også være lækkert! Den er lavet ud fra samme grundopskrift som min chiaalamande og ved at vente med at tilsætte den mosede banan til når grøden skal spises, kan du nemt lave […]

  • Skriv en kommentar

    Tilmeld dig nyhedsmailen
    Så får du besked når der er nyt