Hovedretter Opskrifter

Opskrift på julet vegetarisk linsepostej

 

Den julede vegetariske linsepostej her, er kraftigt inspireret af en opskrift fundet på den canadiske og veganske madblog Oh She Glows. Kvinden bag bloggen, Angela, er jeg stor fan af. Hun er meget ærlig, meget kreativ og meget sød. Og så formår hun altså bare at udvikle nogle skønne opskrifter! Opskriften på linsepostej er lettere revideret, men stadig rigtig meget hendes. Jeg har dog gjort opskriften vegetarisk fordi jeg bruger et (økologisk) hønseæg, men vil du gerne bevare linsepostejen vegansk så erstat ægget med 1 spsk knuste hørfrø (eller 1 spsk hele chiafrø) og 3 spsk koldt vand, som piskes sammen og står lidt og trækker, inden de røres i farsen.

Jeg håber du får glæde af opskriften! Den er oplagt til middagen juleaften og er lækker kold som pålæg, gerne på et stykke godt rugbrød smurt med et tyndt lag dijon sennep (jeg elsker den fra URTEKRAM).

Linsesteg-5

Julet vegetarisk linsepostej

…med valnødder, æbler og balsamico glacering alla Oh She Glows

Selve postejen:

3/4 dl linser + 3 dl vand + 1 tsk salt

70 gram valnødder

2 skalotteløg (de er ret små)

1 stor stilk bladselleri

1 fed hvidløg

1 lille dansk syrligt æble

1 gulerod

1 spsk olivenolie

1 tsk salt

Cirka 20 gram rosiner eller svesker (som hakkes groft)

1/2 dl finvalsede havregryn

1/2 dl rasp

1/2 tsk tørret timian

Chiliflager efter smag

Friskkværnet peber efter smag

Cirka 1/2 tsk herbamare/urtesalt

1 økologisk æg

Glaceringen:

1/3 dl ketchup af god kvalitet

1/2 spsk ahornsirup eller lignende

1 spsk usødet æblesovs

1 spsk balsamico eddike

1. Forvarm ovnen til 160 grader, varmluft.

2. Bring linser og vand i kog i en kasserolle, skru ned så det småkoger, og giv det 5-10 minutter uden salt. Det gøres for at forkorte kogetiden for linserne, så de hurtigere bliver møre. Tilsæt så 1 tsk salt og lad det simre i 35-40 minutter. Rør rundt engang imellem. Linserne skal ende med at være overkogte. Hæld eventuelt overskydende vand fra, mos linserne let med bagsiden af en ske, men sørg for at nogen af dem forbliver hele. Det er med til at holde sammen på stegen. Stil dem til side.

3. Imens linserne koger kan du hakke halvdelen af valnødderne groft så de stadig bidrager med noget “bid”, mens den anden halvdel skal hakkes til mel og derfor bidrager mere til sammenhængskraften i postejen. Rist alle 70 gram valnødder i ovnen i 6-8 minutter. De må endelig ikke få for meget, men skal samtidigt nå at få farve! Sæt valnødderne til side og skru varmen i ovnen op til 175 gram varmluft.

4. Du kan også nå at ordne alle grønsagerne samt æblet, mens linserne koger. Hak skalotteløgene og bladselleri fint, pres eller finhak hvidløget, og skræl og riv både æble og gulerod.

5. Varm så oliven i en pande og tilsæt skalotteløg, bladselleri og hvidløg. Giv det 5 minutter og tilsæt så 1 tsk salt samt det revne æble og gulerod. Lad det stege 5 minutter til.

6. Nu skal det hele blandes sammen, UNDTAGEN glaceringen, den skal ovenpå. Bland linserne, pandens indhold, de ristede valnødder, havregryn, rasp, rosiner eller hakkede svesker, timian, chiliflager, friskkværnet peber, urtesalt og æg sammen. Smag gerne til.

7. Beklæd en lille rugbrødsform med bagepapir som du eventuelt har holdt ind under en rindende vandhane og derefter “masseret” lidt hvorefter det rystes for at vandet falder af, så bliver bagepapiret meget nemmere at have med at gøre, og pres så “farsen” ned i formen. Rør ingredienserne til glaceringen sammen og fordel den ovenpå i et jævnt lag.

8. Bag så postejen bage 35-40 minutter i den 175 grader varme ovn. Stegen bliver ret mørk i kanter og hjørner, og det er også sådan du kan se at den er færdig.

9. Lad stegen køle af i mindst 10-15 minutter i formen før den serveres. Så holder den nemmere formen og kan skæres i pænere skiver. 

Linsesteg-3

God jul!

Namaste. 🙂

Relateret indhold

5 kommentarer

  • Besvar
    Mor
    15. december 2014 at 13:50

    Kære datter. Du må ud at søge efter den dør som du nu skal åbne, for som et gammelt ordsprog siger, så åbnes en ny dør, når en gammel lukkes…kærlighed

    • Besvar
      Mia
      17. december 2014 at 15:23

      <3 Du har helt ret kære mor. Også kærlighed til dig!

  • Besvar
    Lene
    16. december 2014 at 17:54

    Hej Mia

    Dejligt med et personligt indlæg fra dig.

    Jeg vil ønske dig alt det bedste i dit nye livskapitel og held og lykke med din egen virksomhed

    • Besvar
      Mia
      17. december 2014 at 15:24

      Hej Lene

      Mange tak for dine fine ord. 🙂 Jeg er glad for at det ikke skræmmer væk.

      Rigtig god jul til dig!

      Grønne hilsner, Mia

  • Besvar
    Opskrift på scramled tofu med gode grønsager og quinoa - plus reste"deller"! - mia-mad.dk - en vegansk og vegetarisk madblog mia-mad.dk – en vegansk og vegetarisk madblog
    20. december 2014 at 07:03

    […] Også quinoa kan der kun siges for få gode ting om. Det har et flot proteinindhold, med en god aminosyresammensætning og et godt indhold af diverse mineraler og essentielle omega-fedtsyrer. Jeg har hørt Jørn Ussing Larsen, som er produktionsdirektør på Aurion, fortælle den fineste historie om en kulturel skik som bolivianere bruger når en de står nær har hjertesorger eller på anden måde “skranter” rent psykisk. Så tilbereder de quinoa til dem, da det ifølge dem er godt mod den slags lidelser. I forbindelse med et projekt i Danmark, som Jørn Ussing Larsen er en del af, har man fundet ud af at quinoa dyrket i Bolivia har et ret højt indhold af lithium som jo netop er en vigtig ingrediens i stemningsstabiliserende medicin. Dansk quinoa indeholder ikke lithium, da indholdet i den bolivianske skyldes at jorden den gror i har et højt indhold af lithium, men jeg synes bare det er så vidunderligt at kultur og traditioner ofte er det der giver videnskaben spændende indsigter. Og efter mit år 2014 kunne jeg vist godt trænge til lidt lithium-rig quinoa. […]

  • Skriv en kommentar

    Tilmeld dig nyhedsmailen
    Så får du besked når der er nyt