Dip, dressing & diverse Hovedretter Opskrifter

Opskrift på scramled tofu med gode grønsager og quinoa – plus reste”deller”!

De retter som jeg udvikler som jeg personligt synes bedst om er dem der opstår af “nød”. De opstår når jeg har gennemsøgt mit køleskab og mine køkkenskabe, i de situationer hvor jeg ikke har købt ind i noget tid (eller ganske enkelt ikke gider købe ind lige nu) men alligevel gerne vil lave et varmt og mættende måltid mad. Torsdag var en af de dage. Jeg fandt frem til at jeg havde nogle pakker tofu i fryseren, at jeg havde (og har) vældig meget quinoa i køkkenskabet, og at der var en ret stor pose gulerødder plus et par pakker portobello svampe på altanen, som også gerne skulle bruges nu og her.  Det kom der den første dag en tofu scramble, serveret med kogt quinoa, ud af, og næste dag en snack-agtig aftensmad bestående af langtidsbagte gulerødder med tahin-dip og deller lavet af resterne af tofu scramble’en og quinoa’en (MUMS, de kan altså anbefales!). Alt sammen med agurk “on the side”, fordi det havde jeg også rigeligt af. Jeg har samlet alle opskrifterne i indlægget her, som derfor bliver et ret langt ét. Jeg håber vi læses ved til allersidst også! 😉

Men først lidt om proteiner. Når man spiser en kost der er baseret på planter – med større eller mindre mængder æg og mælkeprodukter, som jeg gør det – så synes jeg det er vigtigt at lære de gode plantelige kilder til proteiner at kende. Her er tofu en vigtig proteinkilde at lære at kende! Både på grund af dens næringsværdi og dens unikke konsistens. Tofu er lavet på sojabønner og er en af de kilder til vegetabilsk protein hvis aminosyresammensætning er mest “komplet”. Komplet forstået på den måde at aminosyresammensætninger er rigtig god i forhold til hvad vores kroppe skal bruge; proteiner kan sammenlignes med mursten, de er så at sige biologiske mursten, som kroppen bruger til at bygge sig selv op af og med. Og her leverer tofu altså bare topkvalitet i biologiske mursten. 🙂

Scrambled_tofu_quinoa_patties_deller3

Også quinoa kan der kun siges for få gode ting om. Det har et flot proteinindhold, med en god aminosyresammensætning og et godt indhold af diverse mineraler og essentielle omega-fedtsyrer. Jeg har hørt Jørn Ussing Larsen, som er produktionsdirektør på Aurion, fortælle den fineste historie om en kulturel skik som bolivianere bruger når en de står nær har hjertesorger eller på anden måde “skranter” rent psykisk. Så tilbereder de quinoa til dem, da det ifølge dem er godt mod den slags lidelser. I forbindelse med et projekt i Danmark, som Jørn Ussing Larsen er en del af, har man fundet ud af at quinoa dyrket i Bolivia har et ret højt indhold af lithium som jo netop er en vigtig ingrediens i stemningsstabiliserende medicin. Dansk quinoa indeholder ikke lithium, da indholdet i den bolivianske skyldes at jorden den gror i har et højt indhold af lithium, men jeg synes bare det er så vidunderligt at kultur og traditioner ofte er det der giver videnskaben spændende indsigter.

Alle retterne er lavet til mig, bare mig, det vil sige én person, men kan nemt fordobles eller mange-flere-gange-dobles. Her kommer de!

Scrambled_tofu_quinoa_patties_deller10

Scrambled tofu med gode grønsager

Til 1 person (med rester til reste-deller) eller 2 personer (uden rester)

1 stort skalotteløg eller 1 lille rødløg

2 stilke bladselleri

1 stor eller 2 mindre portobello svampe (1/2 pakke)

2 store gulerødder

Ca 125 gram sød kartoffel (det er ofte lig med 1/4)

2 store spsk olivenolie 

1/2 tsk salt

1/2 tsk stødt gurkemeje

2 spsk tamari eller anden sojasovs

150 gram neutral tofu 

Måske 1/2 til 1 dl vand

Saften fra 1/2 citron

1. Start med at rense løg og bladselleri og hak begge dele mellemfint. Rens også svampen eller svampene og skær dem først i skiver, som så hakkes groft. Gulerødder og sød kartoffel skrælles og rives groft. Stil svampestykkerne og de revne gulerødder og sød kartoffel til side.

2. Varm olien op på en pande og steg løg og bladselleri i 5 minutter ved mellemvarme. Tilsæt så den halve tsk salt. Nu skal svampe, gulerødder og sød kartoffel tilsættes og have cirka 5 minutter. Svampene skal begynde at afgive væske, men al væsken skal endelig ikke fordampe.

3. Kom så gurkemeje og tamari i. Smulder tofuen i også, men sørg for at den ikke bliver alt for fint smuldret. Den bidrager så med en del struktur.

4. Lad panden stå ved mellemvarme i 10 minutter og tilsæt gerne løbende lidt vand, hvis det er ved at stege tørt. Det skal gerne ende med at være en saftig scramble. Smag til sidst til med mere salt og/eller tamari, og husk også at tilsætte citronsaften. Server varm. Retten er også god til brunch eller en mættende morgenmad.

Scrambled_tofu_quinoa_patties_deller8

Kogt quinoa

2 1/2 dl quinoa, gerne sort, rød og hvid blandet sammen

Ca 7 dl vand

1 lille tsk salt

1. Kom quinoa og vand i en gryde, vent med at sætte låget på, og bring det i kog. Skru ned, kom låg på og lad quinoaen koge i 10 minutter. Husk at holde øje med tiden!

2. Når de 10 minutter er gået tilsættes salten, der røres rundt og der slukkes for varmen. Lad nu quinoaen stå 10 minutter på det først varme og sidenhen mindre varme blus. Hvis der er noget vand tilbage i gryden hældes det fra og quinoaen er så klar til at blive spist.

Scrambled_tofu_quinoa_patties_deller5

Reste-deller med scrambled tofu med gode grønsager og kogt quinoa

2 dl (med top) kogt og kold quinoa

2 dl scrambled tofu med gode grønsager (se opskriften længere oppe i indlægget)

1 økologisk æg (helst æg fra nogen du kender, så du ved hvordan hønsene har det)

1 stor spsk rismel (eller anden fintmalet mel)

1/2 tsk havesalt

1-2 spsk kokosolie til at stege i

1. Rør alle ingredienserne grundigt sammen, undtagen olien, og lad farsen stå og trække i 15-30 minutter.

2. Varm rigeligt med olie op på en god pande og sæt farsen på panden i store spsk. Håndter dem med tålmodighed og forsigtighed.

3. Lad dem få 5-10 minutter på den ene side og så cirka 5 minutter på den anden. Når jeg steger deller er den første eller de første par stykker altid lidt svære at have med at gøre. Men for at få dem saftige og samtidigt med en lækker stegeskorpe, så har jeg forsøgt at holde tilsætningen af mel på et minimum. Hvis de falder helt fra hinanden, sluk da for varmen til panden, tilsæt yderligere 1-2 spsk mel og lad farsen lyn-trække i 5-10 minutter.

Scrambled_tofu_quinoa_patties_deller7

4. Server med det samme! De er også gode som pålæg (både varme, lune og kolde), som bøf i en burger eller som tilbehør til en stor omgang salat. Lur mig om de ikke også er et hit i madpakken…

Tahin-dip

2 spsk tahin

2 spsk koldt vand

Saften fra 1/2 citron

1 tsk tamari eller anden sojasovs

1. Pisk ingredienserne sammen. Smag til. Du kan eventuelt erstatte tahin og vand med 4 spsk god økologisk yoghurt, gerne fåre- eller gedeyoghurt.

Scrambled_tofu_quinoa_patties_deller6

Langtidsbagte gulerødder med smør

200 gram gulerødder med skræl (som er så pæne at de kan spises uden at blive skrællet) 

20 gram økologisk smør

Havsalt efter smag

1. Forvarm ovnen til 125 grader varmluft.

2. Skrub gulerødderne og skær dem eventuelt over på midten, på den lange side, hvis de er meget tykke.

3. Kom dem i et ovnfast fad der ikke er for stor, og sæt smøren ovenpå dem i store klatter. Drys med havsalt efter smag.

4. Lad gulerødderne bage i alt fra 4 til 6 kvarter. De skal ende med at være møre som smør og let karamelliserede. Server mens de stadig er varme!

Scrambled_tofu_quinoa_patties_deller4

Jeg håber du får glæde af opskrifterne.

Scrambled_tofu_quinoa_patties_deller2

Namaste!

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Tilmeld dig nyhedsmailen
Så får du besked når der er nyt