Dip, dressing & diverse Drikke Hovedretter Opskrifter Salater

Porrerisotto, Grønkål/rødbede/avocadosalat & Æbledrinks

Før jeg tog beslutningen om at gå mælkefri i 3 uger lavede jeg en dag en skøn porrerisotto til kæresten og jeg. Den blev serveret med en aldeles sund og også aldeles lækker grønkålssalat, groft ristet brød, citronbåde plus vores ynglings alkoholfri drinks. Jeg vil snart til at eksperimentere med en vegansk udgave, for risottoen her er ret autentisk da jeg brugte både komælksmør og -parmesanost. Men mon ikke gærflager og plantemargarine kan give en lige så god risotto? Mere om det senere i indlægget. 😉 Faktisk havde jeg også tørristet nogle skivede veganske lange wiener tofupølser (for at få lidt protein med i måltidet også), men de blev spist inden jeg tænkte på det der med at der jo skulle tages billeder.

Porrerisotto

Til 2 personers aftensmad og 1 persons frokost dagen efter

1 porre

Nogle fed hvidløg (jeg brugte vist 4)

1 tsk olivenolie

Lidt økologisk smør

4 dl risotto ris (jeg brugte dem her

1 tsk salt

2 dl hvidvin

Cirka 1 liter grønssagsbouillon (jeg brugte den her)

50 gram revet økologisk parmesan

Skal plus saft af 1/2 økologisk citron

Rens først porren grundigt, skær den over i to på langs og snit den så i tynde halvmåneskiver. Pil hvidløggene og skær dem i tynde skiver. Varm olie og smør og i en stor gryde og svits porre og hvidløg heri ved svag varme – grønsagerne skal ikke tage farve med blot “klares”. Steg i cirka 5 minutter til grønsager er møre. Kom så salt ved. Tilsæt også risene, og lad dem  stege med i nogle minutter til de også er blevet lidt “klare”. Tilsæt så hvidvinen og lad den koge ind i risene. Nu går processen rigtigt i gang og du skal helst røre i gryden hvert minut. Der er nogen der siger at væsken nærmest skal masseres ind i risene. Hold øje med om risen har opsuget væsken og tilsæt løbende bouillon indtil risene er møre. Skal risottoen være så italiensk som muligt så sørg for at risene ender med at være en lille smule “al dente”, det vil sige at de ikke er 100% møre men har lidt bid fordi det allerinderste i risene stadig er lidt hårdt. Tilsæt så den revne parmesan plus skal og saft fra 1 citron. Lad nu risottoen stå 5-10 minutter inden du servere den.

Jeg har endnu ikke selv forsøgt mig med en vegansk version, men ved at smøret nemt kan erstattes med plantemargarine. IRMA har denne her, der hedder “FRI” og som er 100% vegetabilsk og dermed vegansk.

Den er desværre ikke økologisk. Det er jeg ellers stor fan af!

Med hensyn til parmesanost og gærflager ville jeg nok først forsøge mig med Månebarnets veganske parmesanost. Den mængde som hendes opskrift giver passer også perfekt til opskriften her. Lad endelig høre fra jer hvis I giver det et forsøg. 🙂

Jeg serverede risottoen med denne skønne salat, som kun bliver bedre af at stå til dagen efter.

Grønkål/rødbede/avocadosalat

Til 2 personers aftensmad og 1 persons frokost dagen efter

1 meget stor, 2 mellem eller  3-4 små rødbeder

Lidt salt

1-2 fed hvidløg

Saften af 1/2 citron (eventuelt mere)

Cirka 1/2 tsk fintkværnet havsalt

1 moden avocado

1 lille stilk grønkål

Skræl først rødbeden/rødbederne og skær dem i stor tern. Kom dem i en lille kasserolle sammen med koldt vand så det dækker godt, og tilsæt lidt salt. Bring vandet i kog, skru ned og lad rødbederne koge i cirka 15 minutter til de føles møre når du prikker i den med en gaffel eller skarp kniv. Lav imens dressingen. Pres hvidløgene og kom dem i skål sammen med 1/2 tsk havsalt og kødet fra den modne avocado. Brug nu en gaffel til at mose avocadoen sammen med de øvrige ingredienser. Husk at smage dressingen til, den skal gerne være ret koncentreret i smagen på grund af den kraftigtsmagende grønkål.

Grønkålen “ribbes” hvilket vil sige at den fine bladgrønkål skæres ens rives af den grove stilk i midten – den er simpelthen for grov at spise. Riv så bladgrønkålet i passende stykker og kom den op i skålen hvor dressingen er. Nu skal dressingen nærmest masseres ind i grønkålen, så du får altså lidt gnaskede fingre af det her. Resultatet er at grønkålen bliver lidt blødgjort og marineret, hvilket givet en meget velsmagende resultat.

Nu burde rødbederne være færdigkogte. Hæld vandet fra og kom straks koldt vand på den igen. Lad dem stå nogle få minutter, hæld så vandet fra og kom rødbederne op til grønkålen. Rør hurtigt rundt og vupti – nu kan du severe salaten også!

Sidst, men ikke mindst, får I også opskriften på en dejligt forfriskende og rasende nem drink uden alkohol.

Æbledrinks

Til 2 personer

2 store glas

Rigeligt med isterningen

Æblemost (jeg bruger den med ingefær fra NETTO hvilket giver drinken en dejlig kant i smagen)

Dansk vand med eller uden citrus

Kom 3-5 isterningen i hvert glas og fyld derefter dem begge halvt op med æblemost. Så topper du op med dansk vand, og så kan der drikkes.

Prøv lige at se de fine hjerteformede isterningen jeg har i min drink her.

Jeg er helt tosset med hjerter. 😉

God appetit!

Namaste. 🙂

 

Relateret indhold

2 kommentarer

  • Besvar
    Thore
    14. januar 2012 at 10:28

    Det ser rigtig lækkert ud, tillader mig lige at printe opskrifterne ud 🙂

    • Besvar
      Mia
      14. januar 2012 at 19:07

      Det er du meget velkommen til. Håber du får fornøjelse af dem. Og tak fordi du kiggede forbi.

      /Mia

    Skriv en kommentar

    Tilmeld dig nyhedsmailen
    Så får du besked når der er nyt