Brød Opskrifter

“Rene hænder” boller

Det som mange nok synes er mindre sjovt når der skal bages, er dej der klistrer ufatteligt godt fast til hænder, arme og hvad det ellers kommer i berøring med. Dér er jeg helt enig. Samtidig er min yndlingsdej også én der kan røres sammen på 5 minutter, med et helt almindeligt piskeris og som ikke skal æltes i lang tid. Derfor har jeg de sidste mange år – lige siden jeg flyttede til hovedstaden for at påbegynde mit studie i Ernæring og Sundhed, eksperimenteret med, udviklet og forfinet en opskrift på boller, som jeg har bagt næsten 100% trofast, hver eneste uge siden efteråret 2006.

Dejen indeholder noget som de fleste nok vil rynke lidt på næsen af. Jeg kommer nemlig altid tørret brøndnælde i disse mine “basis boller”. Det gør jeg fordi jeg mange gange har købt lækre, nybagte øko boller hos forskellige helsekostbutikker i Jylland og dengang faldt pladask for dem. Den tørrede brændnælde gør dem til lidt mere end bare boller, den gør dem til en lille måltid i sig selv. Brændnælde er blandt andet rigt på jern, som jo er godt at få en hel del af for både kvinder, vegetarer og veganere.

“Rene Hænder” Boller

1 tsk tørgær

6 dl lunkent/varmt vand

1 tsk molassesirup, honning, rørsukker eller lignende

1 STOR tsk salt

½ dl tørret brændnælde

1 håndfuld hasselnødder, valnødder eller lignende (jeg foretrækker valnødder)

2 dl risflager

2 dl havregryn

½ dl græskarkerner, solsikkefrø eller lignende

Cirka 6 dl fintmalet fuldkornsspeltmel

Find en stor skål, et piskeris, en teske et decilitermål, et skærbræt og en skarp kniv.

Tag den store skål og kom gær, vand og molassen (eller hvad du nu vælger at bruge af sødestof) i. Rør rundt med piskeriset, så gæren opløses. Lad så blandingen stå 5-10 minutter så gæren får lov at vågne op efter sin dvale i det dejligt kolde køleskab.


Tilsæt nu salt, tørret brændnælde, risflager og havregryn. Hak så hasselnødderne (eller hvad du vælger at bruge) som du gerne vil have dem. Kom dem i skålen sammen med græskarkernerne og rør godt rundt.


Nu kommer den spændende del hvor du skal komme mel i og dermed ende op med en skøn dej. Start med at tilsætte 1 dl af gangen, til du når 4-5 dl. Rør rundt i dejen og føl efter om du mener den har den rette konsistens. Den skal være våd og ikke sådan en “nu kan den æltes”-agtig dej. Men samtidig skal den heller ikke være for fugtig. Det er her man virkelig kan begynde at eksperimentere og med tiden finde frem til lige den mængde mel man bedst selv kan lide. Personligt bruger jeg aldrig mål på melet, men tilsætter indtil jeg er tilfreds.


Kom et viskestykker (eller hvis skålen har et låg er sådan ét perfekt at bruge) over skålen og stil dejen til hævning et lunt sted. Jeg plejer at lave den enten om morgenen ved 8’tiden og så bage den om aftenen ved 8’tiden, så den har hævet mindst 12 timer. Nogen gange laver jeg den om formiddagen og bager den først om eftermiddagen den følgende dag, så den har hævet i cirka 1½ døgn. Kort sagt skal dejen langtidshæve og bliver kun bedre af at stå 1½ døgn i forhold til 12 timer.


Når dejen har hævet skal den lugte syrnet, lidt som en god yogurt. Så tager jeg en helt almindelig ske og former en stor klump af dejen, som jeg sætter direkte på en bagepapirsbeklædt plade. Og jeg fortsætter indtil al dejen er brugt. Herefter drysser jeg med for eksemepel sesamfrø, tænder for ovnen ved 175 grader og kommer efter ½ time bollerne i ovnen.  De skal bage omkring ½ time, måske mere. Det afhænger af din ovn og hvilken bagefunktion du vælger.  Du kan tjekke om de er færdige ved at banke dem på bunden og høre om de lyder hule.


Bollerne skal helst køle af en halv times tid inden de spises. De kan holde sig cirka 5 dage i køleskabet, men er bedst samme dag de bliver bagt. Ellers er de bedst ristede eller varmede i ovnen.

Relateret indhold

11 kommentarer

 • Besvar
  Moussaka og Broccolisalat « mia-mad.dk
  20. januar 2011 at 21:11

  […] ikke fortryde at spise de to retter sammen med noget lunt hjemmebagt eller hjemmebragt brød. Mine “Rene hænder” boller for […]

 • Besvar
  Jimmy Hansen
  30. marts 2012 at 08:41

  Slet ikke dårligt, de ser lækre ud og nemme i en hurtig vending..

  Har du prøvet langtidshævede dalarhvedeboller? Det er med samme lethed de laves. Se evt. på min blog. Jeg fik opskriften fra Aurion (bageriet og mølleriet)

  • Besvar
   Mia
   1. april 2012 at 11:21

   Jeg har faktisk aldrig hørt om dalarhvede. Spændende! Hvordan smager det mon? Jeg er personligt lidt forelsket i (fuldkorns) ølandshvede, specielt til cookies og pandekager.

 • Besvar
  Sheila Nielsen
  9. maj 2012 at 14:37

  Spændende opskrift! Men hvor finder/køber man molassesirup…?

  ~Sheila~

  • Besvar
   Mia
   9. maj 2012 at 15:17

   Hej Sheila

   Jeg købte mit i en helsekostbutik, men for tiden bruger jeg ganske almindelig honning så det kan du også gøre hvis det er. Men prøv i en helsekostbutik. 🙂

   Mvh Mia

 • Besvar
  Jimmy Hansen
  31. maj 2012 at 17:59

  Hej igen.. Jeg bruger selv meget fuldkornsølandshvede og det er virkeligt lækkert – senest lavede jeg fuldkornspandekager på ølandshvede.. Dalarhvede smager fantastisk og så er den rig på folinsyre – så gravide: I kan godt give den los med groft dalarhvede fra Aurion:)

 • Besvar
  Mia
  1. juni 2012 at 07:44

  Det er klart min ynglings mel for tiden – har også lavet pandekager (http://mia-mad.dk/kaernemaelkspandekager-uden-komaelk/) med det, og synes det er helt genialt at man kan bruge 100% fuldkornsmel og så få så luftigt, let og velsmagende et resultat. Men jeg må da prøve dalarhvede på et tidspunkt. Hvor køber du din Aurion mel henne, Jimmy?

  Jeg deltager forresten i din Give Away – “The Singing Vegan” står jeg som (min første og nu nedlagte blog på engelsk). Der er godt nok mange typer mel jeg aldrig har prøvet. 🙂

 • Besvar
  Ølandshvedepandekager med gulerodsfyld « mia-mad.dk – en vegansk og vegetarisk madblog
  1. februar 2013 at 16:55

  […] jeg “tynder ikke op” med den fintsigtede for eksempel når jeg bager boller. Opskriften her følger jeg nogenlunde og så skifter jeg bare speltmelet ud med groft ølandshvedemel. Det er […]

 • Besvar
  Krasse
  24. januar 2014 at 23:14

  Super fint! Tak for den 🙂
  Jeg har ikke lige tørret brændenælder, men det får jeg.

  • Besvar
   Mia
   25. januar 2014 at 01:09

   Selv tak. 🙂 De smager overraskende godt. Håber I har det rigtig godt. God weekend!

 • Besvar
  Blogindlæg nummer 200 – og en opskrift på chiagrød med banan og kokosmælk « mia-mad.dk – en vegansk og vegetarisk madblog
  2. marts 2014 at 15:50

  […] skrev det første blogindlæg til mia-mad.dk. Den 17. august 2010 delte jeg nemlig en opskrift på “rene hænder” boller, en opskrift som jeg selv vender tilbage til igen og igen. I dag, den 2. marts 2014, vil jeg endnu […]

 • Skriv en kommentar

  Tilmeld dig nyhedsmailen
  Så får du besked når der er nyt