Hovedretter Opskrifter

Ris-speltotto med Vesterhavost

Forleden dag skulle der laves en billig og hurtig aftensmad. Efter en lidt dyr feriemåned er et nyt fælles mål her hjemme at spare lidt penge på mad, så jeg gik i køkkenskabene og fandt ud af hvad jeg egentlig havde at gøre godt med. Jeg er sådan en der elsker at købe spændende madvarer, så vores køkkenskabe er ind imellem lig med et skatkammer (for mig i hvert fald). 😉 Der blev gravet 1 dl hele speltkorn og en pose brune ris frem, 2 terninger økologisk grøntsagsbouillon, en del flasker æbleeddike (hvorfor har jeg mon så mange af dem?) og noget Vesterhavsost frem. Der var også nogle løg og en lille bitte smule frisk persille (som jeg plukkede på min altan). Det kom der denne ris-speltotto ud af som både kæresten og jeg var yderst tilfredse med. 🙂 Det blev endda også til en dejlig salat til. Hvis vejret fortsætter med at være regnfuldt og overskyet som det er lige nu, så er denne ret helt perfekt til at varme sig lidt på.

Ris-speltotto-1

Ris-speltotto med Vesterhavsost

Til 2 personer hvis den spises med en god salat til

1 løg

3 fed hvidløg

1 spsk smør

1 spsk olivenolie

1 dl brune ris 

1 dl speltkerner 

1-2 spsk god æbleeddike (eller æblecidereddike)

1 liter grønsagsbouillon (som holdes varm i en gryde)

40-50 gr vesterhavsost, groftrevet

Frisk persille

Start med at skærer løg og hvidløg i små tern. Kom så smør og olie i en stor gryde og varm det op ved mellemvarme. Løg og hvidløg skal så stege i op til 15 minutter – de skal ikke brunes men klares, så hold temperaturen et sted mellem lav og mellemvarm. Tilsæt brune ris og speltkerner og lad dem stege med i 5 minutter før du kommer æbleeddiken i og lader den fordampe. Du kan også bruge et glas hvidvin hvis du har det, men så skal du skærer lidt ned på mængden af bouillon. Nu skal bouillon “masseres” ind i ris og speltkerner. Kom omkring 1 dl ved af gangen og lad det koge nogenlunde ind før du tilsætter den næste dl. Hold gerne bouillonen varm da du herved forkorter ris-speltotto’ens kogetid.

Fortsæt indtil ris og speltkerner er blevet så møre som du bedst kan lide dem. Risotto koges oftest til risene er “al dente”, altså til de stadig er lidt rå indeni og “har bid”.

Ris-speltotto-2

Smag til sidst retten til med groftrevet Vesterhavsost og eventuelt lidt salt. Jeg vil sige at jo mere persille du har, des bedre – selvfølgelig til en hvis grænse. 😉 Men det smager altså rigtig godt i retten!

Server ris-speltottoen lige med det samme, gerne med en mættende salat til.

Ris-speltotto-3

Namaste!

 

Relateret indhold

6 kommentarer

  • Besvar
    Lene
    13. august 2013 at 10:23

    Hej Mia.

    Ved du, om der er vegetabilsk løbe i Vesterhavsosten?

    På forhånd tak for svaret.

    Hilsen Lene.

    • Besvar
      Mia
      13. august 2013 at 12:24

      Hej Lene

      Nej det har jeg faktisk helt glemt at tænke på. Men det skal stå på den om det er vegetabilsk osteløbe eller ej. 🙂

      Mvh Mia

  • Besvar
    Lene
    14. august 2013 at 13:26

    Hej igen.

    Der står bare OSTELØBE på selve osten (jeg købte et stykke i Kvickly), men jeg har fra mejeriet fået at vide, at den er med animalsk løbe.

    Mange hilsner fra Lene

    • Besvar
      Mia
      19. august 2013 at 12:56

      Hej Lene

      Ja, når det ikke står specifikt at det er vegetabilsk så kan man (desværre) godt regne med at det er animalsk osteløbe. Faktisk er jeg ret sikker på at det kun er hvis osteløben er vegetabilsk at der står andet end bare osteløbe…

      Hvis du gerne vil gøre opskriften 100% vegetarisk kan du eventuelt erstatte osten med for eksempel 1 stor spsk olivenolie og/eller smør plus 3-4 spsk gærflager. Det bidrager nemlig også med en “ostet” smag. 🙂

      Håber du har en god sommer. 🙂

      Mvh Mia

  • Besvar
    Marie
    20. august 2013 at 21:58

    Hej smukke, søde Mia
    Det lyder godt nok fantastisk lækkert. Jeg ELSKER alle slags “otto”, byg/spelt/ris. Mums!

    • Besvar
      Mia
      20. august 2013 at 22:12

      Årh hvor er du sød Marie! 🙂 Tak.

      Har du mon en baby kombucha som er klar til at blive bortaborteret? 😉

    Skriv en kommentar

    Tilmeld dig nyhedsmailen
    Så får du besked når der er nyt