Madkultur

Sommerferien 2013 – min mors og bonusfars have

Selvom der stadig er mere end en hel uge tilbage inden jeg igen sidder på skolebænken, har jeg længe haft lyst til at dele nogle af de gode oplevelser fra min sommerferie som jeg ikke allerede har skrevet om fra mine dage som vegetar i London. Dem kan du læse ved at klikke på linkene her – 1. indlæg, 2. indlæg og 3. indlæg…  Her kommer det første af en række indlæg fra min sommerferie i Danmark, denne gang om min mors og bonusfars have som jeg har taget MANGE billeder i og af i år. 🙂

Først på sommeren bugner haven af specielt jordbær. Som det nok ikke er gået nogens næse forbi kom sommeren noget sent i år…så tomaterne, agurkerne og andre drivhusegnede planter har været noget sene til at begynde at give afkast, som man siger. 😉

Strawberries

 

Man kunne plukke alt den salat, kål og alle de løg man lystede.

Salad

Grønt er smukt, ikke?

Lots-of-kale

Alle grønsagerne i min mors have gødes med hønsegødning, fra hendes egne høns. 😉

Kale-and-onion

 

Der var også mange smukke, smukke, smukke blomster…

Purple-flower

Lilla…

So-pretty

Lyserøde…

Yellow-flowers

Og gule! 🙂

Gees

 

Gæssene undrede sig vist lidt over hvad jeg havde gang i.

Ducks-1

Og ænderne flygtede som sædvanligt. Medmindre man har mad i hænderne skal de BARE væk. 😉 De her kaldes løbeænder, fordi deres overkrop er næsten lodret og derfor kan de faktisk løbe modsat andre ænder er ofte bare kan gå hurtigt.

Ducks-2

 

Det er nogle smukke og sjove dyr, der elsker at spise de af køkkenhaveejere “forhadte” dræbersnegle…så engang imellem bliver de lukket ind i haverne med grønsager og bær, men ikke for længe for de elsker blandt andet også blåbær. Sidste sommer spiste de dem alle sammen! 😉 🙁

Jeg besøgte også min mor og bonusfar på deres smukke gård, som de kalder ‘Stengården’, senere på sommeren. Æblerne var endnu ikke modne, men de var godt på vej til at være det.

Apples-1

 

Der er mindst tyve forskellige æbletræer på gården tror jeg…

Apples-2

 

Mmm, jeg glæder mig til at sætte tænderne i et af dem her!

Berries-2

Jeg var i år så heldig at nyde godt af alle de mange bær min mor har.

All-different-berries

Her er 10 af de 11 forskellige slags hun har. 😀

Plums-2

 

Blommerne og mirabellerne var også klar. Deres hund ELSKER mirabeller. (Det gør ænderne og hønsene vist også.)

Dog-loves-plums-2

 

Mums siger han. 😉

Dog-loves-plums-1

Bønnerne var også på vej, med deres smukke blomster…

Beans-to-be

 

🙂

Growing-cucumbers

Agurkerne og peberfrugterne var parate i drivhuset og hver dag kunne man se hvor meget de havde vokset fra den foregående dag.

Peberfrugt

Min mor køber frø med fra udlandet når de er på ferie. Det her er en velsmagende grøn peberfrugt med en skøn form.

Green-walnuts

Se det her er valnødder! Dem glæder jeg mig meget til at smage når de er klar til at blive høstet.

Flower

Der var sevlfølgelig også fine blomster at kigge på.

Egg-laying-hen-and-berries

 

I de æglæggende høns’ indhegning er der plantet bærbuske, som de elsker at støvbade ved og slappe af under. De spiser ALLE de bær de kan nå! De får også resterne fra køkkenet, så der går meget lidt mad til spilde på Stengården.

Egg-laying-hens

Der er så mange smukke høns at kigge på. De er nogle meget hyggelige dyr. Nogen af dem bliver slagtet og spist.

Hens-1

Det er ikke fordi de her piller fjerene af hinanden, det er simpelthen sådan racen ser ud.

Hens-2

De går rundt under frugttræerne, får lov at passe sig selv det meste af tiden og har et fantastisk hønseliv. 🙂

Mor-(3

Hvis jeg var en høne, ville jeg ikke have noget imod at bo på min søde mors…

Bonus-dad-working

 

…og bonusfars gård. 🙂 Det er en glæde at komme på landet og nyde naturen og dyrene hos dem. Mange tak til dem for at skabe et lille bitte paradis, tæt på

Her til sidst kommer der lige en lille hilsen fra min mor:

“Det er vores have – Henrik og jeg. Hvis nogen skal starte op med at have eller fjerkræ, kan I bare spørge. Her går tingene i ring, gødning bliver til grøntsager og frugt som er mad for os og alle vores fjerkræ. Vi har den aftale med dem, at de spiser det der falder på jorden – den aftale er de rigtig gode til at holde. Men hønsene har mange forskellige buske, hvor de “plukker” bær. De flyver også derop. Ænderne har “desværre” fået smag for vores hasselnødder, de bliver spist hvis de rammer jorden, så man skal være på vagt hvis man vil smage med. Vi har lige købt et mosteri så vi blandt andet kan lave vores egen æblemost, her bliver der mellem 30 og 40% pulp, det er den dejligste mad til alle dyrene. Vi kan godt lide det hele, og holder ubeskriveligt af vores sted, og af besøg af vores lille blogger Mia, som atter tager dejlige billeder og hjælper med at nyde høsten sammen med vores andre børn, barnebarn og plejebørn…. Det er vores lille perle og paradis.” 

Hvis du gerne vil spørge min mor til råds, så skriv en kommentar eller send mig en mail så skal jeg nok sørge for at du høre fra hende. 🙂

Namaste.

 

Relateret indhold

11 kommentarer

 • Besvar
  Hanne Hemmingsholt
  23. august 2013 at 16:55

  Din mors og bonusfar’s have ser helt vidunderlig ud. Den ånder af fred og trivsel og skønne projekter i pagt med naturen. Forstår virkelig godt, at du har lyst til at dele stedet med os andre.
  Billederne er super top professionelle : – ) Hanne Hemmingsholt

  • Besvar
   Mia
   23. august 2013 at 18:10

   Hej Hanne

   Mange tak for din fine kommentar – jeg rødmer jo helt. 🙂 Tak fordi du læser med herinde.

   Mvh Mia

 • Besvar
  Lene
  23. august 2013 at 18:05

  Hej Mia.

  Sikke dejlige billeder! Er selv fra landet, og der kan være skønt derude..

  Jeg har lige købet en ny vegetarkogebog til samlingen:)
  Der er en del opskrifter, hvor der skal ost i. Jeg kunne tænke mig at høre, hvilke veganske alternativer du vil foreslå til henholdsvis FLØDEOST, PARMESAN og FASTOST(til at smelte på eks. Pizza eller tærte).
  På forhånd tak for svaret.

  GOD WEEKEND fra Lene

  • Besvar
   Mia
   25. august 2013 at 18:42

   Hej Lene

   Jeg er desværre ikke den bedste at spørge da jeg selv spiser ost og da jeg ikke gjorde det var jeg ikke specielt interesseret i at skifte det ud med noget veganskt. Men du kan prøve at skifte flødeost ud med nøddeost (prøv at Google det, der er mange opskrifter derude) eller silken tofu. Parmesan kan du se en vegansk opskrift på her: http://hijaluna.wordpress.com/2008/06/22/vegansk-parmesanost/. Med hensyn til fast ost så har jeg nogen gange, fordi jeg ikke altid vil have ost på min pizza, blandet presset hvidløg med salt og olivenolie. Jeg tror ikke du kan få vegansk ost der smelter i Danmark, men prøv at spørge Månebarnet for hun er ekspert i sådan noget (http://hijaluna.wordpress.com/).

   Jeg skriver denne blog i min fritid så jeg håber du forstår at der ind imellem kan gå noget tid før jeg besvarer spørgsmål ligesom der desværre en gang imellem vil være nogen jeg ikke når at besvare.

   God søndag.

   Mvh Mia

   • Besvar
    Lene
    26. august 2013 at 08:53

    Hej igen.

    Har forståelse for, det er en fritidsbeskæftigelse for dig…der var bare en del indlæg efter mit, så måske havde du glemt spørgsmålet.
    Tak for svaret…og bare af ren nysgerrighed : hvad var årsagen til du begyndte at spise animalsk ost igen?

    Mange hilsner fra Lene

    • Besvar
     Mia
     27. august 2013 at 18:03

     Hej Lene

     Tak for dit svar. Det er godt at vide. 🙂

     Kort sagt blev jeg træt af at være veganer og havde stor lyst til at spise for eksempel ost igen. Så jeg gav mig selv lov. Der er også andre grunde – ja, det kunne jeg skrive meget mere om og det tror jeg også at jeg vil gøre en gang. 🙂

     Mvh Mia

 • Besvar
  Anne-Marie
  23. august 2013 at 21:30

  Det er så dejligt på landet! Skønne billeder. Kan godt forstå du nyder at komme der hjem til mor og bonusfar. Sidder og bliver helt rolig i sindet og varm i sjælen, når jeg sidder her og kigger på alle de skønne billeder.. ville ønske jeg var sådan et menneske, med ro i krop og sjæl til at kunne finde tiden til at have sådan en skøn have – hvor må det være skønt at være selvforsynende af så mange fantastiske grøntsager, frugt og bær.. MUMS!! Jeg må nyde billederne og krydse fingre for jeg kan få frugt fra mit æble og pære træ i løbet af nogle år 🙂 God weekend. KNUS Anne-Marie

  • Besvar
   Mia
   24. august 2013 at 10:05

   Årh søde søde Anne-Marie. 🙂 Min mor arbejder hjemme fra, så der er lidt mere tid til at gå i haven end de fleste har. Mon ikke I får etableret en skøn have med tiden, også? Også rigtigt god weekend til dig. Jeg svarer snart på din mail!

   KNUS

 • Besvar
  anette
  24. august 2013 at 12:55

  Super skønne billeder og jeg kan kun give jer ret i, at det er det dejligste sted i kongeriget
  Knus moster

  • Besvar
   Mia
   24. august 2013 at 19:13

   Tak søde moster. 🙂 Man får helt lyst til at flytte lige pludseligt. 😉

 • Besvar
  Lene
  25. august 2013 at 13:50

  Savner svar vedr. Alternativer til ost….

  God søndag fra Lene

 • Skriv en kommentar

  Tilmeld dig nyhedsmailen
  Så får du besked når der er nyt