Dip, dressing & diverse Hovedretter Opskrifter Salater Vegansk

Speltsalat

Som jeg lovede i mit forrige indlæg (og vist også nogle stykker før det;)) kommer der her en opskrift speltsalat, som er blevet en af min absolut ynglings opskrifter. Salater egner sig fortrinligt til madpakker, til en hjemmefrokost og som tilbehør til diverser varme retter. 

Speltsalat (basisopskriften)

2,5 dl perlespelt

1 tsk salt

5 dl vand

Saften fra 1/2 til 1 citron (afhængigt af hvor saftig den er)

1-2 spsk olivenolie

1 tsk urtesalt

2-4 fed hvidløg

Frisk eller tørret (og knust) rød chili, mængde afhængig af din smag

2 spsk soltørret tomat i olie, i små tern (kan udelades)

Kom perlespelt, salt og vand i en gryde og bring i kog. Skru ned for varmen, kom låg på men sæt det så der kan slippe damp ud ellers koger det meget nemt over. Giv det 20 minutter, så er perlespelten mør.

Imens spelten koger laver du dressingen. Kom citronsaft, olie, urtesalt, hvidløg, chili og soltørret tomat i en stor plastikboks eller skål. Ryst boksen eller skålen let så ingredienserne blander sig. Når spelten er mør hældes vandet fra. Nu skal spelten direkte ned til dressingen, fordi de suger allerbedst til sig når de er varme. Så hæld dem i rør, rundt og lad salaten køle af ved stuetemperatur. Hvis du som jeg elsker grønkål kan du tage 2-4 store håndfulde mellemfint hakket af slagsen og komme i boksen/skålen inden du hælder spelten deri. Varmen fra spelten vil gøre grønkålen nemmere at tygge, ligesom den også vil gøre hvidløget mindre skarpt i smag og duft.

“Toppings”

Basisopskriften kan du nu have stående i køleskabet i op til 5 dage, og så kan du blande friske grønsager i efterhånden som du vil bruge salaten. Jeg elsker at blande den med:

  • bønner eller kikærter (både hjemmekogte og fra dåse, som jeg skyller grundigt)
  • tofu med smag i tern, eventuelt stegt sprød i olie (hjemmemarineret eller færdigkøbt – tak til Lene der læser med herinde for idéen!)
  • rød snackpeberfrugt
  • agurk
  • avocado
  • bladselleri
  • gulerod
  • kål: grønkål, spidskål, hvidkål…

Når der er bønner, kikærter eller tofu i salaten mætter den ekstra godt og så afbalancerer det også salatens næringsindhold fordi der så også er godt med protein i den. Jeg rister også tit solsikkefrø eller græskarkerner på en TØR pande, som jeg så kommer i en lille boks for sig hvis salaten er endt som madpakke. Mmm… 🙂 Det er skønt med lidt sprødt og knasende!

Håber du får glæde af den.

Her er den serveret sammen med kogte gulerødder, ristet groft brød, skyr-aioli og tofu-bøffer. Mums!

Namaste.

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Tilmeld dig nyhedsmailen
Så får du besked når der er nyt