Anmeldelser Produkter

Test af økologisk kaffe fra Øristeriet – og min første hjemme’cupping’

Det er nok ikke nogen hemmelighed at jeg elsker en god kop kaffe. Specielt ikke hvis du følger mig på Instagram, et hyggeligt socialt medie hvor billeder er i centrum. Du kan finde mia-mad.dk’s profil lige her eller følge mig via din smartphone i den gratis Instagram app. Jeg hedder miamaddk ud i et. Dér deler jeg ofte billeder af de fine kopper jeg får smagt rundt omkring eller de smagfulde poser bønner jeg engang imellem køber med mig hjem. Derfor sprang jeg også til med det samme, da jeg for noget tid siden var så heldig at få mulighed for at teste noget kaffe fra det danske risteri Øristeriet, et statskontrolleret økologisk kafferisteri.  

Alle-3

Jeg fik tre poser kaffe:

 1. Etiopisk Yirgacheffe, dyrket i Misty Valley, af Adado kooperativetDisse kaffebønner er også Fair Trade certificerede. (Min ynglings af de tre. Specielt god på stempelkande og som iskaffe.)
 2. Shadegrown kaffe fra Guatemala, dyrket af/på Finca Ceylan Y Anexos
 3. Colombiansk Bucaramanga kaffe

Kaffenørd som jeg er synes jeg det kunne være sjovt at prøve at “cuppe” de tre kaffer og bruge både filtreret vand og vand fra hanen, fordi det af forskellige Københavnske risterier anbefales ikke at bruge hanevand da det blandt andet indeholder for meget carbon og calcium til at alle aromastofferne rigtig kommer til deres ret. Så det gjorde jeg med hjælp fra kæresten og the Coffee Collectives bog. Desværre havde jeg ikke tænkt mig godt nok om med vandet og endte med to rækker kaffe som havde to vidt forskellige temperaturer da jeg kogte vandet i min elkedel og dermed forskudt i tid – den ene række med hanevand og den anden med filteret. Det satte jo visse begrænsinger på hvor meget man reelt kunne sammenligne dem fordi temperaturen af kaffen betyder meget for hvordan den smager. Tror der skal to gryder og et termometer i brug en anden gang, så de to “forskellige” typer vand kan komme i kog nogenlunde samtidig. 😉

Skylle-kop

‘Cupping’ er at dufte og smage på kaffe og forsøge at beskrive de aromaer man fornemmer og finder i den. Man “skyller” de skeer man bruger mellem hver kaffe man har smagt på og skal så vidt jeg ved helst bruge sølvskeer der er ret dybe. Jeg brugte 12 gram kaffebønner til 200 gram vand, som the Coffee Collective foreskriver det i deres bog.

Trinene er kort sagt: mal kaffebønnerne groft og kom dem i glas der kan rumme 200 gram vand. Rens din kaffekværn imellem de forskellige typer bønner. Kog vandet op og lad det stå 1 minut før det hældes over kaffen. Lad kaffen trække i 4 minutter. “Bryd” overfladen så den “kaffegrumsen” synker til bunds og rør rundt 3 gange. Lad så kaffen køle lidt af så du ikke brænder dig. Duft til kaffen og noter hvad du oplever. Smag så på kaffen – sug den gerne hurtigt ind så den bliver iltet og samtidig fordelt godt i din mund –  og spyt den så ud i en seperat kop der kun tjener dette formål. Noter hvad du oplever. Skyl skeen og smag på den næste kaffe. Når du er nået igennem dem alle, så lad kaffen blive næsten kold og smag så på den igen. Der vil nok være nogle andre aromastoffer der træder frem nu. Hvis du cupper sammen med andre så lad vær med at dele jeres tanker imens, da I kan påvirke hinanden i en bestemt retning med det I siger.

En-raekke

Anden-raekke

På grund af kikset med de to forskellige temperaturen og dermed også trækketider, synes jeg ikke mine og kærestens noter om duft og smag kan bruges til så meget… Men meget kort beskrevet så synes jeg at den colombianske var den der smagte mest “almindeligt”, mens kæresten synes det var den der den mest anderledes af de tre. Så enige var vi ikke. Overordnet set synes vi at vi på en måde at vi mangler et (fælles) ordforråd til at beskrive det vi duftede og smagte – min kæreste brugte ofte ordet røget og jeg ofte ristet brød, hvilket vi dog faktisk tror henviser til nogenlunde samme smage og dufte. Det kommer nok alt sammen med mere øvelse og det var sjovt at prøve at cuppe, og opleve hvor svært det egentlig var. Måske vi gør det igen en anden gang. 🙂

Brygger

Jeg har tabt mit kaffeglade hjerte til den etiopiske “Yirgacheffe” kaffe og skal helt sikkert købe mere af den igen engang. Samtidigt vil jeg holde udkig efter andre etiopiske kaffebønner at prøve. Jeg synes også den fra Guatamala havde noget helt særligt godt at byde på, ligesom der også er meget godt at sige om den fra Colombia. I det hele taget er det nogle rigtig dejlige kopper kaffe jeg har fået brygget mig med Øristeriets kaffebønner og jeg kan klart anbefale dig at prøve nogen af deres kaffer. Der er meget af vælge imellem! Øristeriet tilbyder salg til både private og engros, ligesom man kan tegne et abonnement hvor man hver måned, hele året rundt, modtager en pose friskristet kaffe på 400 gram, eller 1, 2 eller 4 kg, med posten. Måske en julegaveidé til den kaffeglade? 🙂 Man kan vælge mellem kaffe ristet til “almindelig” brug eller til espresso, og det er selvfølgelig både muligt at få dem som hele bønner eller malet så de egner sig til forskellige bryggemetoder. De rister kun “til ordre, ikke til lager”, så du er garanteret friskristede kaffebønner når du handler hos dem for de sendes nemlig samme dag de ristes…

Alle-3-a

Jeg håber du har en god søndag aften. Nu skal der koges risengrød i mit lille hjem!

Namaste.

Relateret indhold

5 kommentarer

 • Besvar
  Martin Villumsen
  20. december 2013 at 00:26

  Spændende at læse om jeres lille cupping. Jeg har før overvejet et prøve at lave en lille cupping-session for at prøve at smage på kaffen på en anden måde end man er vandt til. Især nu når jeg stadig har en god portion kaffe tilbage fra Øriseriets sending.

  Jeg har også oplevet, at det at sætte ord på smage og dufte oftest væsentligt sværere end man lige regner med. Jeg synes faktisk, at det gør det nemmere at dele sine tanker med dem man nu smager med, men som du skriver så er det oftest nemt at blive påvirket af andres ord, så det er selvfølgelig lidt af et dilemma 🙂

  • Besvar
   Mia
   20. december 2013 at 11:16

   Hej Martin

   Og tak for din kommentar. Det er rart at vide at der nogen der læser med og finder det spændende.

   Jeg deltog før min hjemmecupping i en hos the Coffee Collective her i København, og der sagde ham der ledte os igennem den, at man ikke snakkede sammen til professionelle cuppings. Men jeg kan godt se det med at hvis man er amatør, og det er svært for en at sætte ord på smag og duft, at så kan man ligesom hjælpe hinanden på vej. Men som du skriver, det er et dilemma for måske går der så nogle fine iagttagelser tabt fordi man “adopterer” en andens iagttagelse.

   Måske kan jeg læse om en cupping på din hjemmeside snart så? 😉 For øvrigt en flot blog du har dig.

   God jul!

   Mvh Mia

   • Besvar
    Martin Villumsen
    21. december 2013 at 00:38

    Det lyder da som en skøn oplevelse.. Jeg ville ønske, at The Coffee Collective også havde en lille biks her i Odense.

    På nuværende tidspunkt har jeg ikke planer om at skrive om kaffe cupping, men man ved jo aldrig.. det kunne meget vel være, at det fandt vej til bloggen en dag 🙂

    Tak skal du ha’, jeg kan kun sige i lige måde 🙂

    Du må også have en god jul!

 • Besvar
  Vind kaffebønner og kaffebog fra The Coffee Collective « mia-mad.dk – en vegansk og vegetarisk madblog
  4. marts 2014 at 16:23

  […] Jeg er derfor meget glad for at kunne give hele fire poser af deres skønne kaffer – en såkaldt “taster pakke” – væk, sammen med deres geniale bog ‘God kaffe – en grundbog for kaffeelskere’ som jeg selv har stående på boghylden og har læst, og som jeg synes virkeligt godt om. Den slår jeg ofte op i når jeg skal prøve noget nyt med kaffe, for eksempel brugte jeg den da jeg skulle prøve kræfter med at “cuppe” kaffebønner hjemme. […]

 • Besvar
  Mød kaffebonden Edwin Martinez på The Coffee Collective i uge 46 - mia-mad.dk - en vegansk og vegetarisk madblog mia-mad.dk – en vegansk og vegetarisk madblog
  3. november 2014 at 07:02

  […] Han holder gratis foredrag, selvfølgelig kombineret med kaffesmagning, onsdag den 12. november 2014 kl. 17.00 til 19.00 på Godthåbsvej 34 B, Frederiksberg. Torsdag den 13. november er han at finde i Torvehallerne, 15.00 til 17.00, og fredag den 14. november sker det i Jægersborggade mellem 15.00 og 17.00. Både i Torvehallerne og Jægersborggade er det uden foredrag men til gengæld har du mulighed for at stille direkte spørgsmål til Edwin og for at være med til at cuppe. […]

 • Skriv en kommentar

  Tilmeld dig nyhedsmailen
  Så får du besked når der er nyt