Hovedretter Opskrifter

Ugens opskrift #13: VERDENS BEDSTE BRUNE RIS

I forlængelse af mit indlæg med 5 “planlæg dig til sundhed”-hverdagstips, vil jeg i dag dele lidt mere om en af de basisretter som jeg ret ofte har på køl, nemlig kogte runde, brune ris – verdens bedste brune ris, faktisk! Når jeg har forskellige basisretter at lave mad med og ud fra, bliver min hverdag nemlig mere bæredygtig.

Kogte runde, brune ris laver jeg ved først at udbløde dem i 8-12 timer, i vand der lige har kogt, plus lidt æbleeddike. Citronsaft, hvidvinseddike eller riseddike dur også. Alle eddiker indeholder syrer, som får processen med nedbrydning af phytater til at gå hurtigere. Når du bruger vand der lige har kogt skaber du endnu bedre vilkår for denne phytatnedbrydning. Phytater er stoffer der binder gode og sunde stoffer som jern, calcium og zink, altså mineraler, så de er sværere for os mennesker at optage. Iblødsætning er en af de bedste metoder til at nedbryde phytater, men spirring, ristning og, hvis du bager, langtidshævning, er også gode metoder. Der skal cirka 1 spsk eddike til 2 1/2 dl af det du udbløder. Jeg bruger den samme gryde som jeg vil koge risene i, til at udbløde dem i.

Når risene så er blevet udblødt, og skal koges, skyller jeg dem først i et par omgange koldt vand og bruger så 1,5 gange vand i forhold til mængden af ris til at koge dem: det vil sige 3,75 dl vand til 2,5 dl ikke-udblødte ris. Risene vil nemlig vokse efter de er udblødt, da de suger vand til sig under udblødning (ligesom de gør under kogning) og derfor har de brug for en mindre mængde vand end hvis de ikke var udblødte. Når de har suget al vandet får de 1/2 tsk salt pr 2 1/2 dl ris og får lov at stå i 10 minutter og sætte sig.

Bruneris2

JEG FØLGER MED ANDRE ORD 4 TRIN NÅR JEG GÅR ALL-IN PÅ AT TILBEREDE RIS:

1. TRIN – udblødning: 2 1/2 dl runde, brune ris, 1 spsk lys eddike eller citronsaft og 1 liter vand der lige har kogt. Lad dem stå i blød i mindst 8 timer. 

2. TRIN – skylning før kogningen: Skyl de udblødte ris grundigt i koldt vand. Jeg bruger en si. Har du brugt samme gryde til udblødning som du vil bruge til kogning, skal gryden have en hurtig opvask.

3. TRIN – selve kogningen: Brug 1,5 gange koldt vand (man plejer at bruge 2 gange koldt vand) til risene. Til 2 1/2 dl ris er det cirka 3 3/4 dl koldt vand. Jeg skruer først helt op for varmen UDEN grydelåget på og når vandet koger skruer jeg ned på 1/3 af hvad min kogeplade kan. Så kommer jeg også grydelåget på, så det ligger på skrå. Når jeg kan se at det meste af vandet er suget op af risene, skruer jeg ned på allerlaveste varme. (Vær opmærksom på at kogetiden er kortere end hvis risene ikke var udblødte.)

4. TRIN – efter kogningen: Tilsæt 1/2 tsk salt pr 2 1/2 dl ris (og eventuelt også 1 spsk riseddike) og lad risene stå og trække i cirka 15 minutter.

Det kan måske virke som et omstændigt projekt at tilberede noget så basalt som ris på den her måde, men min oplevelse er at det 100% er det værd. Jeg synes at risene smager af mere end når jeg ikke får dem udblødt, de er sødere og mere aromatiske, og på samme tid nyder jeg dem også mere, når jeg ved at jeg har gjort en hel masse for at gøre de sunde stoffer som risene indeholder lettere optagelige for mig. Min oplevelse er også at de mætter på en anden og mere tilfredsstillende måde. Risene bliver lige pludselig løftet til en værdifuld ingrediens, i stedet for at være et lidt kedeligt og trivielt tilbehør.

Runde ris er de samme som bruges til risengrød og det er en af de ingredienser hvor det virker som om de forskellige producenter har gjort hvad de kunne for at forvirrer forbrugerne. Jeg køber oftes mine runde, brune ris i Irma, som har Urtekrams variant. De kalder dem ris til fuldkornsgrød. Andre gange køber jeg dem på Helsam’s webshop hvor de kan findes via søgeordet runde ris eller korte ris eller grødris. De fleste fysiske helsekostbutikker har dem også. Jeg køber altid brune ris, da de opfylder et af mine grundlæggende principper for mad der er sundt: de er hel mad.

Mulighederne i verdens bedste brune ris er mange… Jeg elsker at bruge dem som basis for en mættende måltidssalat alla min Vegetarisk Sushi Salat, lave dem til klatkager, koge dem til grød, opvarme dem i ovnen som tilbehør til en gryderet, stege dem på panden med forskellige grøntsager og krydderier, eller noget helt femte. De kan også bruges som ingrediens en vegetarisk frikadelle eller postej.

Jeg er nysgerrig! Hvordan bruger du (brune) ris? Og synes du også de kan smage som verdens bedste?

Namaste!

Relateret indhold

3 kommentarer

 • Besvar
  Johanne
  16. april 2016 at 14:21

  Jeg prøvede at lave dem – dog uden at have set de med udblødningstiden…
  Men jeg synes ikke jeg kan se nogen kogetider?

  • Besvar
   Mia
   18. april 2016 at 06:10

   Hej Johanne

   Tak for din kommentar! Herligt at du har afprøvet opskriften.

   Jeg har lige rettet lidt i opskriften, så iblødsætningstiden tydeligere fremgår. Det manglede lige! Det er faktisk med vilje at jeg ikke har skrevet kogetiden, fordi den kan være ret forskellig i forhold til hvor høj en temperatur man koger sine ris ved. Men en kogetid på omkring 30 minutter passer nok meget godt. Det handler dog ret meget om at bruge sine sanser, være opmærksom og kigge til risene engang imellem og tjekke om alt vandet er fordampet eller er blevet opsuget af risene.

   God dag! 🙂

 • Besvar
  Ugens opskrift #30: yoga-venlig kakao-ris-chiagrød - mia-mad.dk - en grøn madblog
  27. juli 2016 at 08:32

  […] her er et eksempel på hvad jeg blandt andet bruger mine verdens bedste brune ris til. Jeg laver også en version uden ris, men udgaven her tiltaler mine smagsløg meget mere og […]

 • Skriv en kommentar

  Tilmeld dig nyhedsmailen
  Så får du besked når der er nyt