Desserter Morgenmad Opskrifter Vegansk

Ugens opskrift #12: PIMPET GULERODSSMOOTHIE

En pimpet gulerodssmoothie opfylder stort set alle mine parametre for sundhed. Den indeholder grønsager, frugt, sunde fedststoffer, gode kostfibre, er boostet med ekstra sunde råvarer, smager godt, ser lækker ud, mætter, er nem at lave og overrasker. Jeg blev i hvert fald overrasket første gang jeg kastede mig ud i at afprøve en smoothie med gulerod, efter at have set flere forskellige varianter af. Det var dygtige Maria der delte en opskrift som gav mig det endelige skub – og selvom jeg ikke lavede den præcist som hun har skrevet den ned, så var jeg helt solgt.

Gulerodssmoothie1

Jeg har eksperimenteret med at få spist 1/4 tsk stødt gurkemeje dagligt, gerne i kombination med en lille smule peber, for det mangedobler nemlig den vilde sundhedseffekt som gurkemeje har. Den meget orange rod virker nemlig imod betændelsestilstande i kroppen. Betændelsestilstande er ikke godt for sundheden og der er flere pålidelige kilder der anbefaler at man får noget gurkemeje hver dag. En af dem foreslog 1/4 tsk og det er blevet mit mål på det sidste. Derfor skulle det selvfølgelig afprøves om smoothien kunne holde til både gurkemeje og peber, uden at det gik ud over smagen. I følge mine smagsløg kan den det!

Gulerodssmoothie5

Hamp er også noget jeg forsøger at få ind i min daglige kost, da det er en ekstra sund råvarer, med blandt andet en stor del protein (cirka 1/3!) med en god aminosyresammensætning. Proteiner er opbygget af aminosyrer og nogen af dem er essentielle, hvilket vil sige at vi skal have dem igennem kosten. Sammensætningen af aminosyrer i hamp er ret god i forhold til netop de essentielle, og kombineret med frøenes høje indhold af omega-3 fedtsyrer og kostfibre, er de en hel skattekiste af gode næringsstoffer. Så de skulle selvfølgelig også i smoothien.

Gulerodssmoothie3

Og lige her, inden opskriften, vil jeg skrive et par ord om min (elskede!) blender. Jeg har investeret i en Magimix Le Blender, som kort sagt er alle pengene værd. Den har rigtig mange kræfter og klarer nemt opgaven med at blende afskallede hampefrø og rå gulerødder totalt smooth. Derfor kan jeg heller ikke garantere at opskriften virker helt lige så godt med andre blendere. Bare lige så det er skrevet.

Her får så I mit bud på en grønsagssmoothie der virkeligt vil noget!

Gulerodssmoothie6

Pimpet gulerodssmoothie

Til en meget morgensulten eller to knapt så morgensultne mennesker

2 spsk afskallede hampefrø

2-3 dl koldt vand

Et lille nip salt

1/4 tsk stødt gurkemeje

1 korn peber, som du selv støder (eller et lille nip stødt peber)

1/4 tsk stødt kardemomme

1/4 tsk stødt kanel

1/4 tsk stødt ingefær

1-2 friske dadler – UDSTENET

200 gram gulerødder (vægt med skræl) – SKRÆLLEDE OG SKÅRET I MINDRE STYKKER

1 appelsin – SKRÆLLET OG SKÅRET I MINDRE STYKKER

1-2 to frosne, modne bananer i skiver

1/2 moden avocado

1. Start med at komme hampefrø, 2 dl koldt vand, lidt salt, alle krydderier og en eller to friske dadler uden sten, i blender. Giv det så 1 minut på hurtigste funktion.

2. Kom så gulerodsstykker og appelsinstykker ned til de andre gode sager, og giv det 1 minut på hurtigste funktion. Gulerødderne og appelsinen skal være helt blendet ud.

3. Tilsæt så bananstykker – skil dem fra hinanden så meget som muligt. Kom også den halve avocado i, uden skræl. Igen, giv det hele 1 minut på hurtigste funktion. Hvis det undervejs virker nødvendigt, tilsæt da den sidste 1 dl kolde vand.

4. Nu burde du have en cremet smoothie. Hvis ikke, kan du give den lidt ekstra i blenderen.

5. Jeg spiser ofte denne smoothie pyntet med ristet kokos og kakaonibs (og lidt havregryn, som dog ikke lige kom med på billedet her). Men det er så her hvor kun fantasien og smagsløgene sætter grænser!

Gulerodssmoothie4

Må du få lige den påske du allerhelst vil have!

Namaste…

Relateret indhold

4 kommentarer

 • Besvar
  Nina
  27. marts 2016 at 21:34

  Den er nu afprøvet – med succes! SÅ lækker!

  • Besvar
   Mia
   28. marts 2016 at 15:23

   Hej Nina

   Jah, hvor er det godt at høre! 🙂 Tak fordi du læser med og afprøver opskrifter og giver sådanne positive tilbagemeldinger.

   God påske! 🙂

 • Besvar
  Greatest hits fra marts – Sustain Daily – inspiration til en bæredygtig livsstil
  1. april 2016 at 07:25

  […] Katrine bagte veganske kanelsnurrer inspireret af Aarhus’ bedste bageri, og Mia delte en pimpet smoothie – med gulerod! Emma viste sine hverdagsmåltider frem, og Julie tippede om en nem […]

 • Besvar
  Min hverdag #1: MIN MORGENRUTINE - mia-mad.dk - en grøn madblog mia-mad.dk – en grøn madblog
  3. april 2016 at 06:35

  […] Når den er ved at være 5.30 skifter jeg fra yogatøj eller går direkte i køkkenet og forbereder min morgenmad. Måske der er opvask der lige skal tages også, men ellers er det de fleste morgener en grønssagsrig smoothie (som jeg laver i min højt værdsatte MagiMix Le Blender) og en kop kaffe der skal laves. En af dem jeg laver ofte for tiden, delte jeg fornyligt opskriften på her på bloggen.  […]

 • Skriv en kommentar

  Tilmeld dig nyhedsmailen
  Så får du besked når der er nyt