Hovedretter Opskrifter

Vegansk burger med kidneybønnebøf

Min kæreste og jeg har fået os en rigtig god lille rutine når den står på burgere: han hiver en pakke hakket okse frem og former den til dejligt store bøffer som han steger alt imens jeg dræner en dåse kidneybønner, blender den med diverse smagsgivere, rører “farsen” med loppefrøskaller hvorefter den formes til bøffer, pensles med lidt god olivenolie og til sidst bages. Tilbehøret deles vi om at rense og skære ud, og vi har det altid hyggeligt derude i køkkenet, med snak om stort og småt.

For nej, min kæreste er ikke vegetar. Men jeg elsker ham “alligevel”. 😉 Det kræver dog engang imellem lidt dobbelt tilberedning selvom han er meget åben og ikke-kræsen når det kommer til min noget anderledes madlavning. Vi har sammen fundet frem til nogle retter som både er nemme at lave og som tilfredsstiller både vegetaren og kødspiseren. Burgere er en af vores favoritter, specielt fordi de kan varieres i det uendelige. Nogen gange køber jeg nutanas mexi burgers, men for tiden er jeg mest til at lave dem selv – det er også en hel del billigere, nemlig. 😉 Ofte laver vi tzatziki eller guacemole, men vi skærer altid løg, tomat og agurk ud i skiver og fylder ketchup, sennep og tamari/sojasovs (eller, det er faktisk kun mig der er til tamari i burger) i vores “madtårne”. Salatblade finder også en sjælden gang imellem vej ned på tallerkenen. Og jeg skal altid have syltede agurkeskiver i, mmm siger jeg bare. 🙂

Kidneybønnebøffer

Til 1 persons aftensmad og frokost dagen efter

1 dåse kidneybønner (jeg bruger de økologiske som NETTO har i deres standard sortiment som IKKE ligger i saltlage) 

1/2 til 1 frisk tomat

Lidt fint havsalt, cirka tsk 3/4 (mindre hvis kidneybønnerne ligger i saltlage) 

Lidt stødt rød chili

1/2 tsk paprika

1 til 2 spsk loppefrøskaller (i stedet for æg, havregryn, mel m.m.)

Lidt olivenolie

Forvarm ovnen til 175 grader, varmluft.

Dræn vandet fra bønnerne og skyl dem grundigt. Kom dem så i en cylinderformetbeholder. Skær tomat ud i store stykker og fjerne den hårde del hvor stilken har siddet. Kom tomatstykkerne i beholderen sammen med salt, chili og paprika. Blend så blandingen med en stavblender. Det skal have 1-2 minutter og der må gerne være nogle grove dele bønner tilbage. Rør så loppefrøskaller grundigt i med en ske og form farsen til 3 store flade bøffer. Læg bøfferne på et stykke bagepapir og pensl med olivenolie. Nu skal de bages i 20 minutter – HUSK at vende dem efter 10 minutter, så de får lige meget tid på hver side!

Økologiske loppefrøskaller kan købes i de fleste velassorterede supermarkeder med en økologisk afdeling, men det er også det samme som produktet HUSK så det kan også sagtens bruges. MATAS, helsekost og visse supermarkeder har HUSK i deres sortiment. I denne opskrift er det essentielt, for det er med til at give burgerbøfferne deres gode konsistens. De holder nemlig rigtig godt sammen og smuldrer ikke, selv når de bliver maste i burgeren.

Vi køber altid URTEKRAM/Kohberg’s grove fiberstykker, så både mætter og smager burgerne bedre. I det hele taget er de brødprodukter som de to producenter har fundet ud af at lave sammen ret geniale, efter min mening. Jeg synes i hver fald det er luksus at kunne finde groft, økologisk brød i NETTO og andre supermarkeder, som efter min målestok er sundt og velsmagende, og som er en lødig erstatning for hjemmebag når man har travlt.

Namaste! 🙂

 

Relateret indhold

2 kommentarer

  • Besvar
    konen i skovkanten
    11. januar 2012 at 16:34

    Uhm elsker også burgere og deres 1000 muligheder for variation. Det lyder som en absolut nem og handy løsning du der har. Skal ikke glemmes!
    Har for nylig investeret i “The Best Veggie Burgers on the Planet” af Joni Marie Newman. Den er alletiders – tror jeg – har endnu kun prøvet en enkelt opskrift af, men resten ser mindst lige så lækre ud.

    • Besvar
      Mia
      11. januar 2012 at 21:19

      Mange tak for din fine kommentar og fordi du kigger forbi her. Den kogebog må jeg da have fat i, den lyder som lige noget for mig! Mange tak for tippet. 🙂

    Skriv en kommentar

    Tilmeld dig nyhedsmailen
    Så får du besked når der er nyt