Hovedretter Opskrifter

Vegansk musaka

Musakaen her er en fordansket version af en opskrift fra en af mine ynglings kogebøger – Veganomicon, the Ultimate Vegan Cookbook. Jeg har lavet den mange gange på diverse madlavningshold og den har hver gang været en succes. Den egner sig godt til gæstemad, både fordi den kræver lidt ekstra tid og tilberedning, men også fordi den bare er imponerende smagsmæssigt – og så ser den endda også pæn ud. 😉 Det er ikke den originale opskrift som jeg her bringer, men en version som jeg har udviklet mig frem til efter at have lavet musakaen igen og igen. Den mængde kanel der er i denne version er et resultat af en undervisningsgang på madlavningshold hvor jeg hjalp en kursisterne hvis makker ikke kunne deltage: jeg havde foreslået meget mindre kanel men må sige at hans eksperimentering med ingrediensen gav et endnu mere velsmagende resultat.  Musakaen består af bagte, skiveskårne grønsager, tomatsovs, rasp og en tofu-topping. Jeg håber du kan få glæde af den.

Vegansk musaka

Til 2 personer der er meget sultne

Bagte grønsager:

1 lille aubergine 

Salt

1 mellem squash 

1 stor bagekartoffel

Olivenolie

Tomatsovs:

1 stort løg, gerne rødt

3-6 fed hvidløg

1 stor spsk olivenolie

1 dåse hakkede tomater

1/4 tsk kanel (vigtigt ingrediens)

1 tsk herbes provence

1 stort laurbærblad

1 dl vand eller rødvin

Cirka 1 tsk salt 

Tofu-topping:

150 gram silke tofu

1 spsk citronsaft

1/2 fed hvidløg

1/4 dl pinjekerner

Lidt stødt muskatnød

Friskkværnet sort peber

1/2 tsk salt

Rasp

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Start med de bagte grønsager. Skyl auberginen og skær den i 0,75 cm tykke skiver. Drys salt på skiverne og lad dem stå og trække i et dørslag/en si. Den skal helst stå mindst 30 minutter.

Det gør man fordi det trækker nogle bitterstoffer ud af auberginen og fordi den også bliver lidt blødere at bide i. Skyl også squashen og skær den i 0.75 cm tykke skiver. Skræl kartoflen og skær den i 0,5 cm tykker skiver. Stil begge dele til siden mens du venter på at auberginerne får “trukket færdig”. Start imens på tomatsovsen. Rens løg og skær det over, læg det ned på skæresiden og skær det i mellemtykke skiver. Rens hvidløggene og hak dem groft. Varm olien op i en gryde og kom læg og hvidløg heri. Lad dem stege i 5 minutters tid, indtil de begynder at blive bløde og tage farve. Kom så tomat, kabel, herbes provence, laurbærblad, vand eller rødvin og salt ved. Rør rundt, bring kog, skru ned så det simre og kom låg på. Det skal gerne have mindst 15 minutter.

Nu kan du bage grønsager. Skyl aubergineskiverne godt og tør dem af i køkkenrulle eller et viskestykke. Læg grønsagerne på to bageplader (bland dem ikke sammen – hold dem adskildt) som du har beklædt med bagepapir. Dryp så med olie og drys med salt. Brug eventuelt dine hænder til at vende dem godt rundt så olien og saltet bliver fordelt nogenlunde ligelidt. Kom dem i ovnen og giv dem 15 minutter.

Lav så tofu-toppingen. Det er meget simpelt: blend alle ingredienserne sammen indtil pinjekernerne er “opløst” og massen er blød og cremet.

Når grønsagerne er bagt og tomatsovsen har fået mindst 15 minutter kan du samle musakaen. Kom først 1/3 af tomatsovsen i bunden. Herpå halvdelen af både aubergine- og squashskiverne. Så 1/3 tomatsovs igen. Drys nu et tyndt lag raps udover. Kom så alle kartoffelskiver på. Og ovenpå dem resten af aubergine- og squashskiverne. Slut af med den sidste 1/3 tomatsovs, et tyndt laf rasp og så tofu-toppingen som fordeles pænt ovenpå. Du kan vælge at pynte med nogle hele pinjekerner tilsidst. 🙂 Så skal hele herligheden have 35 minutter i den 200 grader varme ovn.

Selvom det er fristende at begynde at spise med det samme musakaen kommer ud af ovnen vil jeg anbefale at den får lov at stå og køle lidt af og sætte sig – gerne 15 minutter. Musakaen egner sig godt til at blive serveret sammen med lunt groft brød, kold smør og en stor skål salat. Jeg spiste den afbillede musaka med en salat af grønkål og solsikkespirer, vendt i en olie/citronsafts/urtesalt-dressing.

Namaste! 😀

Relateret indhold

4 kommentarer

  • Besvar
    Wanda
    30. november 2012 at 09:54

    Uhmmm denne ret ser lækker ud, den skal prøves snart.
    Tak for den.
    God weekend

    • Besvar
      Mia
      1. december 2012 at 15:43

      Værsågod. 🙂 Håber du kan lide den!

  • Besvar
    Susanne
    7. december 2012 at 08:19

    Superlækker ret, smager himmelsk 🙂
    Lavede den igår og familien kunne rigtig godt lide den, tak for det Mia 🙂

    • Besvar
      Mia
      7. december 2012 at 22:13

      Hej Susanne

      Tak for din kommentar! Dejligt at opskriften kunne bruges og at retten faldt i god jord. 😀 Tak fordi du skrev.

      Kh Mia

    Skriv en kommentar

    Tilmeld dig nyhedsmailen
    Så får du besked når der er nyt