Hovedretter Opskrifter Vegansk

Ugens opskrift #46: VEGANSKE FRIKADELLER AKA VEGETTER – EN GRUNDOPSKRIFT

Veganske frikadeller er noget som jeg har brugt uendeligt mange timer på at perfektionere. Mine vegetter har nemlig bestemt ikke altid villet samarbejde med mig: så smuldrer de, så er de alt for våde, så er de alt for tørrer, så smager de kedeligt, eller også bliver de bare meget besværlige at lave. Efter mange forsøg synes jeg selv at jeg er nået frem til en grundopskrift som i langt de fleste tilfælde, og forholdsvist nemt, giver et godt resultat. Den opskrift vil jeg gerne dele med jer her, efter en weekend med vegansk madlavningskursus med begejstrede kursister og mange vellykkede veganske vegetter…

Vegetter1

Men først mine bedste tips til succesfulde veganske vegetter:

1. Vær ret nærig med mængden af tilsat væske i vegetterne. Start gerne med slet ikke at tilsætte noget væske og tilsæt det så i få spiseskeer af gangen (hvis du bruger min opskrift, så tæller de 3 spsk vand som tilsættes chiafrøene for at lave “chiaæg” ikke med som tilsat væske). Vent eventuelt også med at tilsætte væske til efter farsen har hvilet sig.

2. Chiafrø, loppefrøskaller og havregryn (eller andre gryn) er geniale til at give sammenhængskraft og konsistens i veganske vegetter og smager ikke igennem i dem. Personligt er jeg ikke vild med at bruge mel, både fordi det kan give en ret kompakt konsistens, men også fordi jeg oplever at melet kan smage ret meget igennem.

3. Vær tålmodig med farsens hviletid. Giv den gerne minimum 30 minutter til at sætte sig. Både chiafrøene og loppefrøskallerne vil suge væske til sig og give sammenhængskraft og konsistens, men de har brug for noget tid til at nå det.

4. Jeg giver altid vegetterne en tur i ovnen. Både for konsistensen og smagens skyld.

5. Brug begge hænder til at forme vegetterne, så du kan presse farsen sammen og hjælpe sammenhængskraften på vej en sidste gang, inden de rammer stegepanden. Når de først ligger på panden, så giv dem fred til at stege og vend dem blot med et hurtigt snuptag med en paletkniv.

Opskriften her er vist med fokus på at du frit kan vælge om du bruger bønner, kikærter eller linser (en af mine tidligere kursister har også haft gode erfaringer med at bruge frosne, optøede edamame bønner), og at der også er mulighed for at variere de kerner, mandler eller nødder du bruger. Jeg bruger også nogen gange andre krydderier og en anden type grønsager end gulerod, som bladselleri, squash eller græskar, i en mængde der er tilsvarende. Der er mange muligheder, og de kan også gøres større og formes som bøffer til burgere, eller laves runde og spises med tomatsauce og spaghetti.

Vegetter3

Vegansk frikadeller aka vegetter – en grundopskrift

1 “chiaæg”: 1 spsk chiafrø + 3 spsk vand

Bønner, kikærter eller linser: 1 dåse færdigkogte, 100 gr tørrede, 250 gr kogte

1 gulerod

1/2 rødløg eller andet løg

1/4-1/2 frisk chili (efter smag)

1/2 dl solsikkekerner, græskarkerner, mandler, valnødder, hasselnødder ELLER lignende

1/2 tsk fint havsalt (eller efter smag)

1 spsk tamari/sojasovs

1 tsk sød paprika

2 spsk havregryn (eller mere)

2 spsk HUSK / loppefrøskaller (eller mere) + eventuelt 2 spsk vand (eller mere)

Rigeligt med kokosolie til stegning

1. Lav først dit chiaæg. Kombiner chiafrø med vand og lad det stå i mindst 15 minutter. Gå imens videre med opskriften.

2. Forvarm ovnene til 150 grader, varmluft. Beklæd en bageplade med bagepapir og stil den til side. Gå nu til punkt 3 eller 4, alt efter om du bruger bønner eller kikærter ELLER linser.

3. Hvis du bruger bønner eller kikærter: Hvis de kommer fra en dåse skal de blot i en si og skylles grundigt. Vandet de ligger i skal kasseres. Bruger du tørrede bønner skal de ligge i blød i mindst 8 timer, i rigeligt vand der lige har kogt, helst natten over. Herefter skal iblødsætningsvandet kasseres, bønnerne/kikærterne skal skylles og de koges i rigeligt usaltet vand, 1-2 liter, gerne med et stykke kombu tang i, i 1 til 1,5 time. Når de er møre tilsætter du 1 tsk salt og lader dem stå og trække i 15-30 minutter. Kasser så kogevandet og lad dem dryppe grundigt af i en si.

4. Hvis du bruger du linser: Linserne skal koge i 30 minutter i rigeligt usaltet vand, 1-2 liter. Efter de 30 minutter slukkes der for varmen og 1 tsk salt tilsættes. Lad dem stå 15-30 minutter og trække. Kasser så kogevandet og lad dem dryppe grundigt af i en si.

5. Nu skal grønsagerne ordnes. Skræl og riv guleroden groft – ELLER hak den fint. Rens løg og chili og hak begge dele fint. Brug solsikkekernerne hele eller hak mandler/valnødder/hasselnødder mellemgroft. Stil det hele til side.

Vegetter4

6. Sæt så 1/3 af bønnerne/ærterne/linserne til side. Blend eller mos de resterende 2/3 af bønnerne/ærterne/linserne grundigt. Den sidste 1/3 skal bevares hele for at give vegetterne en lidt grovere struktur og mere “bid”. Tilsæt den sidste 1/3 bønner/ærter/linser og chiaægget, gulerod, løg, solsikkefrø/græskarkerner/mandler/valnødder, chili, havsalt, tamari, sød paprika, havegryn og HUSK (og eventuelt 2 spsk vand). Brug en ske eller lignende til at blande det hele grundigt sammen og kig så på din fars. Hvis den er meget smuldret bør du nok tilsætte cirka 2 spsk vand. Min erfaring er, at der ofte skal meget lidt til. Lad farsen hvile i mindst 15 minutter, gerne 30.

7. Form så farsen til vegetter, i den størrelse du gerne vil have dem i, men sørg for at de er flade i det. Jeg kan godt lide dem ret små i det. Brug begge hænder til at presse dem godt sammen, så de bliver faste og fine.

Vegetter6

8. Kom godt med kokosolie på en pande, og giv vegetter nogle få minutter på hver side til de tager farve og får en let sprød stegeskorpe. Når først de ligger på panden skal de have fred og blot vendes med et snuptag, med en paletkniv. Suppler eventuelt med mere olie hvis din pande kræver at du steger vegetterne af flere omgange. Du kan eventuelt starte med at stege en meget lille frikadelle og smage på den, om farsen er blevet krydret nok.

Vegetter7

9. Kom så frikadellerne på den bagepapirsbeklædte bageplade, kom dem i ovnen og giv dem 15 minutter ved de 150 grader varmluft.

10. Så er de klar til at blive serveret. 

Vegetter2

Det vil glæde mig meget hvis du deler dine erfaringer, hvis du afprøver opskriften. Jeg håber du får glæde af den!

Namaste…

 

 

Relateret indhold

6 kommentarer

  • Besvar
    Maria Hoffbeck
    18. november 2015 at 10:03

    Dejlige veganske deller 🙂
    Og tak for den grundige gennemgang af hvordan de skal laves:-)
    For nylig lavede jeg veganske pandekager og de blev gode.
    Min mormor lavede meget vegansk mad, jeg er ikke selv vegetar, men synes de mange retter her indenfor smager himmelsk 🙂
    Ønsker dig en god dag i efterårsvejret.

    • Besvar
      Mia
      18. november 2015 at 19:15

      Hej Maria

      Og mange tak for din fine kommentar. 🙂 Hvor dejligt at dellerne blev dejlige! Også god dag til dig her i den begyndende ret så mørke tid.

      Grønne hilsner, Mia

  • Besvar
    Anette Møbjerg
    29. november 2015 at 18:15

    Kære Mia

    Så kastede vi os ud i dine vegetter.
    Har ofte prøvet at lave vegetter/grøntsagsfrikadeller, men for mange gange blev resultatet ikke som forventet, – enten smuldrede det hele i atomer eller blev klægt, tungt og uspiseligt.
    Faktisk var vi ved at opgive………., derfor blev jeg meget glad, da du skrev om dine vegetter, – oven i købet en grundopskrift.

    Din opskrift er helt igennem suveræn….. Grundopskriften er tydeligvis gennemarbejdet til mindste detalje.

    TUSIND TAK !!!!!!!!

    De kærlighed hilsner Anette

    • Besvar
      Mia
      29. november 2015 at 20:45

      H U R R A ! Hvor er jeg glad for at opskriften virker! Fedt fedt fedt! 🙂

  • Besvar
    Kit
    15. marts 2016 at 19:46

    Hej Mia,
    jeg har lige prøvet opskriften på dine vegetter. Dejligt med en så god grundopskrift. Jeg havde ikke troet, de kunne blive så gode uden æg – men det er ikke sidste gang, jeg laver dem. Tak.
    HIlsen
    Kit

    • Besvar
      Mia
      15. marts 2016 at 22:04

      Kære Kit

      Hvor blev jeg glad for din kommentar, mange tak for den! 🙂 Det er bare herligt at en opskrift kan overraske positivt og jeg håber du fremadrettet kan få en masse glæde af den. God aften!

      Grønne hilsner, Mia

    Skriv en kommentar

    Tilmeld dig nyhedsmailen
    Så får du besked når der er nyt